Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Pozitif Motivasyon

Pozitif Motivasyon
 

En iyi motivasyon kişinin kendisini motive etmesidir. Eğer birileri beni motive etsin yada moralimi düzeltsin diye bekliyorsanız biran önce kendi başınızın çaresine bakacak planınızı yapmaya başlamalısınız.

Hemen hemen herkes sırtının sıvazlanmasından hoşlanır. Başardığından yada yaptığının doğruluğundan emin olamayan biri için bu sıvazlama en büyük destekleme ve onaylamalardan biri olacaktır.

Çoğu insan kötü alışkanlıklarını “acıya” dönüştüğünde bırakır. Yaptıklarının kötü olduğunu bildikleri ve kendi kendilerine dırdır etmelerine rağmen o alışkanlıktan kurtulmak için yeterince acı çekmeyi beklerler. Suçluluk, şüphe, utanma ve kendini cezalandırma gib i işe yaramayan negatif davranışları kendilerine yapıştırırlar.

Aslında 10 kilo vermeyi kutlamak yerine aldıkları 1 kilonun derdine düşmeyi tercih ederler. Özetlemem gerekirse insanlar kendilerini döve döve motive etmeye çalışırlar.

Birde şöyle düşünmek lazım: Eğer sizde başkalarını aynı şekilde motive etmeye kalksanız ne kadar sonuç alırsınız?

Öncelikle “olabilirlikler” yaklaşımından hedeflerle düşünme yaklaşımına geçmeniz lazım. Kendi sırtınızı sıvazlayabileceğiniz ve kendi kendinizi cesaretlendirebileceğiniz şekilde bir düşünce tarzına geçmeniz gerekiyor.

Neyi yanlış yaptığınıza odaklanmaktansa neyi doğru yapabileceğinize odaklanmanız gerekir. İşte bu noktada pozitif bir bakış açısıyla olayları ve kendinizi değerlendirmeniz çok önemlidir.

Yapmak istediğiniz şeyleri yaptığınızda kendi kendinizi ödüllendirmeniz doğal düşünce tarzınız olmalı, kendinizi zorlayarak yaptığınız şeylerde değil. Kendinizi her adımda ödüllendirmek bir sonraki adım için cesaretlenmeniz ve ilerlemenizi kolaylaştırmanzı anlamına gelecektir.

Kendi kendinizi nasıl ödüllendireceksiniz?

    Öncelikle belirli ödül seviyeleri belirleyin. Kararlılığınızı mutlaka değerlendirme kriteri olarak alın. Ödülün kendiniz için anlamlı olması önemli. Bazen bir çift ayakkabı bazen bir kitap doğru olacaktır. Şimdi bir şeyleri gerçekleştirdiğinizde kendinize belirlediğiniz ödülü alın. Yemek ödül değildir. Küçük hediyeler küçük şeylerde büyük hediyeler büyük şeylerde olmalı. Eğer sağlık, kilo gibi, hedeflerinize ulaştıysanız bunu kutlayın. Kendinize dürüst olun. Ödülü almaya değil hedefi gerçekleştirmeye odaklanın.

Ödüller ne olabilir?

    Kendini övmek. Kimse sizi övmüyorsa siz kendinizi övün. Başkalarını överken kullanacağınız cümleleri kendiniz için kullanabilirsiniz. Başarılarınızı yazın. Kendinize plaket yaptırın. Kendinizi seviyelendirin. Bir yıldız, 2 yıldız, 3 yıldız vb. Haftasonu tatili Her hedef gerçekleştirdiğinizde kumbaraya 1 YTL atın. 100 YTL olduğunda harcayın. İyi bir filme gidin. Masaj yaptırın. Hep isteyip alamadığınız bir şeyi alın. Doğaya çıkın. Hobinize ilişkin bir şeyler alın.

Kötü bir alışkanlığı yenmek, gerçekten yapmak istediğiniz bir şeyleri başarmanız için pozitif motivasyona ihtiyacınız vardır. Her gün bir şeyleri başardığınız için mutlaka kendinizi ödüllendirin.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..