Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Pozitif Yaklaşımların ve Araştırma Yöntemlerinin Önlenemez Yükselişi

Pozitif Yaklaşımların ve Araştırma Yöntemlerinin Önlenemez Yükselişi
 

Yönetim alanında dünyanın en iyi okullarından kabul edilen Michigan Üniversitesi Akademi’de yeni araştırma vizyonunu ortaya koydu: Pozitif Organizasyon Araştırmaları (Positive Organizational Scholarship), kısaca POS.

POS, yepyeni ve dinamik bir akademik hareket ve her geçen gün daha da büyüyor. Prof. Jane Dutton ve Jim Cameron gibi dünyaca meşhur akademisyenlerin öncülüğünde oluşan bu hareketin içinde ben de yer alıyorum.

Ana felsefemiz şu: "Organizasyonlarda problemlere odaklanmak yerine fırsatlara, güçlü yönlere, umuda, insani değerlere, maneviyata, cesarete odaklanalım. Mükemmelliği inceleyelim. Kurumsal fazileti araştıralım. İnsani değerlerin vurgulandığı ve insana değer verilen kurumların yaklaşımlarını inceleyelim."

Aslında her şeyin çıkış noktası Seligman'ın ortaya attığı "Pozitif Psikoloji" (Positive Psychology) hareketi. Seligman, psikoloji bilimindeki araştırmaların ezici çoğunluğunun patoloji ve davranış bozuklukları üzerine odaklandığını belirtiyor. Neden normal insanları, iyi insanları yeterince çalışmıyoruz ve hep problemlere odaklanıyoruz? Mesela, kendini insanlığa adamış kişilerin psikolojisi acaba nasıl? Hayata umutla bakanlar ve sürekli etrafındakilere umut aşılayanlar acaba neler hissediyor, bu enerjilerini nereden alıyor? Pozitif Psikoloji işte buna benzer soruların cevabına odaklanıyor.

Benzer bir yaklaşım, Takdir Edici ARGE (Appreciative Inquiry) yaklaşımı. Dünyada Örgütsel Davranış (Organizational Behavior) alanında ilk doktora programını açan üniversite Case Western Reserve Üniversitesi’nde çalışan Prof. David Cooperrider’ın tezinde ortaya attığı bir pozitif danışmanlık yaklaşımı bu.

Takdir Edici ARGE (Appreciative Inquiry) bütün dünyada organizasyonların değişim ve gelişim projelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanıyor. Case Western Reserve Üniversitesi’nin Örgütsel Davranış Fakültesi Takdir Edici ARGE’nin dünyada liderliğini üstleniyor. Model, organizasyonların tamamen pozitife odaklanarak ilerlemesi ilkesine dayanıyor. Problemler yerine fırsatlara odaklanılıyor.

Model 4D adı verilen Dream, Discovery, Design, Destiny (Hayal-Keşif-Tasarım-Gerçekleştirme) döngüsüne dayanıyor. Bu döngüdeki her adım, değişim sürecinin bir parçası olarak kurumlarda uygulanıyor.

Bu yaklaşım dünyadaki pek çok sivil toplum örgütünde kullanılıyor. Center for Business as an Agent of World Benefit (Dünyaya Fayda İçin Çalışan İşletmeler Merkezi) ve United Religions Initiative (Birleşik Dinler İnisiyatifi) bu kurumların en ünlülerinden.

Tabii her bir hareketin uzun uzadıya incelenmesi gerekiyor. İşte yazıda geçen incelemenizi önerdiğim HARİKA siteler:

http://www.bus.umich.edu/Positive/
http://appreciativeinquiry.case.edu/
http://www.ppc.sas.upenn.edu/
http://worldbenefit.case.edu/

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..