Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '13

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

PPK sonrası Merkez Ekonomistlerle toplanıyor!

Güne 83,000 seviyelerinde başlayan İMKB’de ilk seans beklentilerimize paralel yatay bir seyir ile Merkez Bankası kararları beklendi. İkinci seans başlamadan hemen önce ise Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararları açıklandı. Açıklanan kararlar sonrası alçalan trendi yukarı yönde kıran İMKB kapanışı yüzde 1.46 artışla, 83,970 puandan yaptı.


Merkez Bankası PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,5 düzeyinde sabit tutma kararı aldı. PPK, öte yandan, borçlanma faiz oranını yüzde 4,50 düzeyinde sabit tutarken, borç verme faiz oranını yüzde 8,50’den yüzde 7,50’ye düşürdü. MB’sı, ayrıca küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis edilmesi imkânı uygulamasında imkân üst limiti değişmeden dilim sayısına bir basamak ilave edildiğini ve ilk dilim hariç diğer dilimlerde rezerv opsiyonu katsayısını (ROK) 0,1 puan artırdı.

 Piyasaların beklediği Zorunlu Karşılıklar (ZK) ise artırılmadı. Burada MB’sı geçmiş dönemelerde kredi artış hızına dikkat çekerek ZK’ları artırırıken dünkü toplantısında sermaye girişlerindeki azalmaya vurgu yaparak ZK’ların artırılmamasına da gerekçe olarak sundu. Kısa vadede ZK’larda artış gelmemiş olması bir süre daha banka hisselerine ilginin devam etmesine neden olabilir. Bu cepheden ise TCMB’nin bugün ekonomist ve yatırımcılarla toplantısında gelecek açıklamalar piyasalar üzerinde etkili olacaktır.

 Yurtdışında ise dün ABD'de konut fiyatları açıklandı. Ocak ayında Haziran 2006'dan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştiren konut sektörü bu yılın başında da toparlanmaya devam ettiği sinyali verdi. ABD'de 20 şehirdeki konut fiyatlarını gösteren S&P/Case-Shiller endeksi Ocak ayında bir yıl öncekine göre yüzde 8,1 seviyesine tırmandı. Bu artış piyasa beklentileri olan yüzde 7,9'un üzerinde gerçekleşti. Ayrıca dün ABD’de Başkan Obama, federal hükümetin Eylül ayı sonuna kadar finansmanını sağlayan yasayı imzaladı. Bu gelişmelerle birlikte Dow endeksi 100 puanın üzerinde yükselişle rekor kapanış gerçekleştirirken, S&P 500 de rekor kapanışa çok yakın bir seviyeye ulaştı. Asya tafafında ise yine güçlü ABD verilerinin ardından pozitif görünümler hakimdi.

 Bugünün gündemine baktığımızda içeride yukarıda söylediğim TCMB, ekonomist ve yatırımcılarla toplantısı takip edilecek özellikle dünkü kararlar sonrası bu cepheden gelecek açıklamaların piyasa üzerinde etkili olmasını bekliyorum. Ayrıca TÜİK, Mart ayı tüketici güveni endeksini açıklayacak tüketici güvenindeki artış şüphesiz bugünkü TCMB toplantısında özellikle kredilerdeki artış ve ZK’lara yönelik açıklamalarının üzerinde etkili olacaktır.

 Yurtdışında ise ABD, Şubat ayı bekleyen ev satışları verileri takip edilecek

 İMKB’nin güne yatay bir başlangıç yapmasını bekliyorum açılışın ardından 84,000 seviyelerini test etmesini beklediğim endekste ilerleyn saatlerde dalgalı bir seyir görmemiz muhtemel. Gün içerisinde kâr satışlarının 83,300 üzerinde karşılanması durumunda hareketin önümüzdeki günler için 84,500 seviyelerine devam etmesi beklenebilir.

 Esra YILMAZ

esrayilmaz@borsahane.com 

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..