Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '09

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Prag

Prag
 

Ahoy=Merhaba .. Çedok Çek Cumhuriyeti’nin ilk seyahat acentası olan Cedok, turizm sektöründe 90 yıllık tecrübeleri ile ülkenin en büyük tur operatörü. Özelleştirme sonrasında, halen ülkenin lokomatif acentası olmaya devam ediyorlar. Geçtiğimiz günlerde, Türkiye’de ki seyahat acentalarına yönelik güzel bir PRAG FAMTRIP düzenlediler. Amaçları hem kendi servislerini tanıtmak, hem de bu dönemde ki durağanlığa son vermek. Ahoy Turizm, Çedok’un Türkiye’deki ayağı, temsilci seyahat acentası. Geziye bizzat eşlik eden başta zerafet elçisi, Sevgili Hale Tokmakçıoğlu olmak üzere, ev sahibi olarak mükemmelliği yakalayan bir ekibe sahipler. Sponsor olan THY Prag departmanı ise, başta Fatma Yüceler ve Erkan Erdoğan, tüm seyahatimiz boyunca özverileri ile geziye renk kattılar. THY’nin başarılı yeni kadrosu Prag’da ki satışlarını krize rağmen ikiye katlamış. Tebrik etmek lazım..

Ahoy... Çekce her derde deva bir kelime. Yani ingilizce “hi”, fransızca “salut”, almanca “servus” italyanca “ciao” ve ispanyolca “hola” niyetine koy, yetmedi; evet, olur, hadi, peki.

Prag, Avrupa'nin Paris ve Londra'dan sonra en çok turist çeken şehri. 2008 de günübirlikçilerle beraber 105 milyon turist gelmiş. Bu 53 milyar euro demek...

Enteresan; Avrupa'da en cok ateist olan ülkesi Çek Cumhuriyeti. Nufusun yüzde 40’ı ateist. Kiliseler klasik muzik konserleri icin kullanılıyor. Ülke nufusu 10 milyon, prag nufusu 1 milyon 200. Cesky Budejovice, Prag'a 3 saat mesafede, Avusturya sinirina yakin buyuk bir sehir. Cesky Krumlov ise oraya 20 dk mesafede, Unesco Koruma Listesi'ne alınmış, tarihi küçük hoş bir kasaba. Kırmızı kiremit çatılı, geleneksel mimaride insaa edilmiş evleri, dar arnavut kaldırımlı sokakları, romantik küçük cafeleri, şehri bölen, üzerinde kanoyla gezebileceğiniz üzerinde rafting yapabileceğiniz nehri var. Masaldan çıkmış gibi yani. Ülkenin genelinde çok sayıda şato bulunuyor. Bunlarin bir çoğu renove edilerek otel yada restoran olarak kullanılıyor.

Avrupa Birligine girdikten sonra Almanlar, Hollandalilar, Avusturyalılar ve İtalyanlar Prag'da toprak, gayrimülk, işyeri ve fabrika sahibi olmaya başlamışlar. Çekler ise gelir düzeyleri düşük olduğundan kendi ülkelerinde “gastarbeiter” yani yabancı işçi konumuna düşmüşler. Üstüne ülkede düşük maaşlara çalisan Slovak ve Ukraynalı da eklenince birde kendi memleketlerinde işsiz kalmışlar. Ülkede çok sayıda Vietnam'lı yaşıyor, sebze pazarları ve ucuz giyim vietnamlıların elinde. Vietnamlıların burada ne işi var derseniz? Komunist döneminde Çekler gelişmemiş ülkelere yardım edermiş. Egitim ve teknik anlamında da destek verirmiş. Bu dönemde staj icin gelen Vietnamlılar, ülkelerine geri dönmemiş. Pasaportlarını başka Vietnamlılara kullandırarak illegal yoldan cok kişiye ülkeye giriş yaptırmışlar. Hepsi çekik gözlü ve birbirine benzediğinden Çekler de girişte bunlari ayırt edememiş. Şu anda yasal olarak 45 bin Vietnamli yaşıyor gorünsede ülkede 100.000 den fazla Vietnamlı bulunuyor. Ülkedeki Çinliler ise mafyozo işlerle meşgul. Kadın ticareti ve uyuşturucu kaçakçılığı yapanlar arasında yüksek oranda Çinli bulunuyor. Prag ve civarında 1500 Türk yaşıyor. Çoğu çalışan kesim. Ne yazık ki bu kesimde akşamları sıkıntıdan Prag kumarhanelerinde vakit geçiriyor. Tabi kazancını, emeğini de orada bırakarak.

Çek kızları gerçekten orta Avrupanın en güzel kızları. Ancak standart bakımdan uzak olmaları “dişi” özelliklerini kaybettiriyor. Ne pedikür, ne fön, ne de jilet kültürüne sahipler. Sadece allahın yarattıkları ile yetinince de haliyle ülke puanlarını düşürüyorlar. Erkeklerine benim değil ama bir kız arkadaşımızın yorumu şöyle; “Avrupa’da erkekler, akdenizden uzaklaştıkça ve kuzeye çıktıkça çorbaya katılan su misali tadı-tuzu kalmıyor” Artık ne demekse... Ben akdenizdeyim evelallah... Allahıma şükür yaaarabbim.

Tad’dan tuzdan bahsettik de Prag’da ne yenir ne içilir yazamadık.. Yazamadık çünkü yazacak pek bişi bulamadık. Peki eğlence?.. Er kişiler için tedbil yerler mevcut. Şöyle sevgilinizle başbaşa olacağınız romantik kafeler heryerde mevcut. Ancak hani şöyle, az da olsa gürültülü bişi arayayım, iki de sallanayım derseniz işiniz zor.

Detaylar; Çek cumhuriyeti; Kuzeyinde Polonya, batısında Birleşik Almanya, güneyinde Avusturya, doğusunda Slovakya tarafından çevrili olan bir Orta Avrupa ülkesi. Çekoslovakya Birinci Dünya Savaşı sonunda Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun parçalanması netîcesinde kurulmuştur.

Altı asır boyunca devamlı Slav, Cermen ve Macarların istilalarına maruz kalmışlardır.Birinci Dünya Savaşı netîcesinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun yıkılmasıyla Ekim 1918’de Çekoslovakya Cumhuriyeti adıyla bağımsızlıklarını ilan ettiler. 1918 de Almanlar, 1945 de Ruslar tarafından işgal edildiler. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu I. Dünya Savaşı sonunda yıkılınca 1918 yılında Slovakya, Bohemya, Moravya, Silezya, ve Karpat Rutenya birleşerek Çekoslavakya adında bir ülke haline geldiler. 5 Ocak 1968 tarihinde iktidara gelen Alexander Dubçek siyasi bir liberalleşme dönemi başlattı. Ancak Prag Baharı adı verilen bu dönem aynı yılın 20 Ağustosunda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı müttefiklerinin (Romanya hariç) ülkeyi işgal etmesi ile sona erdi. 1989’da bütün doğu bloku ülkelerinde olduğu gibi, Çekoslovakya’da da yumuşama politikası başladı. Çok partili sisteme geçildi ve 1990’da ilk serbest seçim yapıldı.1992 Haziranında Çekoslovakya’yı meydana getiren Çek ve Slovakya cumhuriyetlerinde ayrı ayrı yapılan seçimlerden sonra iki cumhuriyetin birbirinden ayrılması gündeme geldi. Yapılan görüşmeler neticesinde 25 Kasım 1992 günü yapılan antlaşma ile 31 Aralık 1992 tarihinde iki cumhuriyet birbirinden ayrıldı. Ülke Nüfusu 10.400.000 civarındadır. Resmi dili çekçedir. Çoğunluğu Hıristiyan olan halkın % 40’si Katolik, %40’a yakını Ateisttir. % 15’i ise Protestan ve diğerleri de muhtelif mezheplere bağlıdır. 6-15 yaş arasında öğretimin mecbûri ve parasız olduğu ülkede okuma-yazma bilenlerin oranı % 99’dur. Genel olarak sanâyiye dayalı bir ekonomisi vardır. Ülkenin dünya çapında tanınan ürünleri kristal ve cam işlemeleri ve granattir. Ülke, Bohemya ve Moravya bölgelerinden oluşur.

Prag resimler için http://picasaweb.google.com.tr/baracudacem/PRAG

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..