- Kategori
- Pratik Bilgiler
Pratik Mutfak Bilgileri
Yeşil sebzeler...
* Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, öncelikle bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitleşmesini sağlayın. Pörsümüş, tazeliğini kaybetmiş yeşillikleri canlandırmak için, 2 litre suya 2 yemek kaşığı limon suyu ve buz ekleyin. Sebzeleri bu suya koyarak, 1 saat buzdolabında bekletin.
* Dereotu ve maydanozu kâğıt havlu ya da peçeteye sarıp, bu şekilde naylon torbaya koyarak buzdolabında saklarsanız, uzun süre taze kalacaktır.
* Kök ve yaprakları beraber yenilen sebzeler pişirilirken önce kökleri ince doğranıp tencereye konmalı, yaprakları ise daha sonra ilave edilmeli. Böylece besin değerleri kaybolmayacaktır.
* Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp, iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
Yumurta...
* Yumurtayı yüzebileceği miktarda su alan bir bardağa koyun. Eğer suyun içerisinde yatay durumda kalırsa taze, yarı yatay durumda kalırsa 7-10 günlük, dik duruyorsa da bayat demektir.
* Yumurtalar raflara sivri ucu aşağı gelecek biçimde yerleştirilmelidir.
* Yumurta, kendi kartonu içerisinde buzdolabında 4 hafta kadar saklanabilir. Çünkü yumurta, kabuğunun içerisine koku geçirebilir. Bunun için, açık olarak saklanması yerine, kapalı olarak saklanmasında yarar vardır.
* Katı haşlanan yumurtayı kolaylıkla soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su, kabuğun gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.
Yemek kokuları...
* Bir tencereye veya cezveye 1 çay fincanı su ve 1 yemek kaşığı sirke ilave edip ocakta birkaç dakika kaynatın. Bu şekilde ortamdaki ağır yemek kokularından kurtulabilirsiniz.
* Mutfağınızın daha güzel kokması için bir parça alüminyum folyo üzerine tarçın serpip, bunu sıcak fırının içerisine koyun ve fırının kapağını açık bırakın.
* Karnabahar kokusundan kurtulmak için pişirme suyuna biraz tuz ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içerisine sebzeleri atmayı deneyin.
* Lahana pişirirken, bir elmanın kabuğunu soyup pişme suyuna ekleyin. Hem koku çabucak yok olacak, hem de lahananın hazmı daha kolay olacaktır.
* Fırına sinmiş yemek kokusunu temizlemek için, bir kabın içerisine yarı yarıya sirke ve su koyup fırına yerleştirin. Fırını birkaç dakika ısıtıp soğumaya bırakın.