Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Prestij Kitaplar

     Yılmaz Özdil’in Mustafa Kemal kitabının prestij baskısıyla bir yaygara koptu memlekette.    “Atatürk istismar ediliyor” diyenlerden, “Kapitalist Özdil” diyenlere, Mustafa Kemal kitabının beş para etmediğini iddia edenlere kadar neler söylendi hepiniz sosyal medyadan takip ettiniz.

     Amacım bu yazıda Özdil’i savunmak değil, adam kendi savunmasını köşesinde yapmış zaten. Ben prestij kitap üzerinde durmak istiyorum.

     Prestij kitaplar özel basımlardır. Kaliteli bir kapakla iç baskıları renkli ve kuşe kağıttır. Kimi özel kutuda sunulur. Bunlar meraklısı, ilgilisi, hastası için basılmış özel kitaplardır. Baskı kalitesi yüksek olduğu için satış fiyatları da yüksektir. Satış fiyatına sadece kağıt olarak bakmamak lazım, özel seridir ve az sayıda basılmışlardır, bunun yanında yazarına da katkı sağlamayı amaçlar.  Koleksiyonerler içindir, dolayısıyla ücreti de ona göre belirlenir.

     Prestij kitapları herkesin alması beklenmez. İlgisi olan, gücü yeten alır bu kitapları. Nasıl ki ünlü bir ressamın bir tablosu müzayedeye çıkar, binlerce dolara alıcı bulur; koleksiyon kitaplar da bir nevi budur.

     Bir ülkede, prestij kitabı olan yazar sayısının fazla olması, o ülkede edebiyatın ve sanatın ilgi gördüğü, himaye edildiği; yazara ve fikirlerine değer verildiği anlamı taşımalıdır.

     Birçok büyük belediye prestij kitaplar basar. Özellikle İBB’nin prestij kitaplarının varlığına şahit olabilirsiniz. Bu kitaplar Türk-İslam sanatını ön plana çıkartan veya Osmanlı’yla ilgili kitaplardır. Bu prestij kitaplardan bende de birkaç tane mevcuttur. Örnek “Safahat”ın prestij baskısı, “Osmanlı’nın Son Zaferi Kut’ul Amare’nin 100. Yılı” kitabı, “II. Abdülhamid” kitabı, “Tekzip” kitabı, “Hüsn-i Hat” kitabı gibi…

     Şimdi, biz bu kitaplar dolayısıyla İBB’yi “Akif’i, Abdülhamid’i, Tekzib ve Hüsn-i Hat sanatını, Kut’ul Amare Zaferini istismar ediyor” diyebilir miyiz?

     İnternet üzerinden kitap satışı yapan sitelere girip bir bakınız. Yüksek fiyatlı birçok prestij kitap göreceksiniz. Şimdiye kadar bu kitaplara ve yazarlarına neden tepki gösterilmedi de bugün Özdil’in kitabına tepki gösteriliyor?

     Kitap okuma seviyesi yerlerde sürünen bir ülkede, bir yazarın kitabı 3,5 milyon bastı, prestij kitabı 2,5 binden satıldı diye ortalığı ayağa kaldırmak olağan bir durum artık.

     Ben, Özdil’e saldırıları “Atatürk”e hıncı olanların kinlerini Özdil’e kusmaları olarak yorumluyorum.

     “Arşı Titreten Dualar” gibi kitapların olduğu bir ülkede, kimse şu şunu istismar ediyor, bu bundan rant sağlıyor diye yaygara yapmasın.

 
Toplam blog
: 7
: 119
Kayıt tarihi
: 25.01.19
 
 

Eğitimciyim. Seyyid Ahmet Arvasi Hayatı Tefekkürü Eserleri (1998), Bir Gönül Dostu Seyit Ahmet Ar..