Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
Okunma Sayısı
15
 

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler son zamanlarda en çok merak edilen konu haline geldi. Probiyotikler ile ilgili en güncel bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Probiyotikler insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı organizmalarını içeren preparatlardır. Kısaca yararlı bakteridir. İlk probiyotiğin ekşimiş süt olduğu bilinmektedir. En iyi bilinenleri yoğurt ve diğer süt ürünlerinde kullanılan Bifidobakteria ve laktik asit bakterileridir. Probiyotikler canlılıklarını besin depolarında ve satış süresince rafta muhafaza ettikleri gibi, ağızdan alımı ile mide-ince barsaktan geçerken de canlı kalabilmektedirler. Bir mikroorganizmanın probiyotik olarak kullanılabilmesi için bağırsaktaki epitel yüzeylere yapışması şarttır.

İlk mikroflora anne karnında oluşmaktadır ve doğum türü de bu mikrofloranın oluşmasında çok büyük bir paya sahiptir. Normal doğumla beraber bebek anne vajinasından çıkarken anne vajinasını yalayarak çıkar ve ilk yararlı bakterileri doğumla beraber kazanmış olur. Anne sütü ile beslenmeye başlanması da ilerleyen yıllarda birçok hastalıkla savaşabilmesi için koruyucu etki göstermektedir. Son yıllarda başta obezite, astım, alerji ve birçok bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarında artmasının sebebi olarak literatür normal doğumla doğmayan sezaryen doğumdan kaynaklandığı belirtilmektedir. Probiyotiğin insan sağlığına inanan bir çok kadın doğum doktoru ve çocuk doktoru sezaryen doğum sonrasında bebeklere ağızdan probiyotik damlası damlatmaktadır.

Probiyotiklerin kullanıldığı hastalık ve durumlar;
    Obezite tedavisine destek
    Kabızlık
    Enfeksiyonları önleme ve tedavi etme
    Rotavirüs ishali
    Seyahat ilişkili ishal
    Antibiyotikle ilişkili ishal
    C. difficile ilişkiili ishal
    H. pylori
    Hastane enfeksiyonları
    Diş çürüklerini önleme
    Laktoz intoleransının önlenmesi
    Serum kolesterol düzeyinin düşürülmesi
    Karaciğerin ve böbreğin yıkıcı yükünü azaltma
    Kanser oluşumunun azaltılması
    İnflamatuvar barsak hastalıklarının tedavisi ve atakların önlenmesi
    Alerjik hastalıkların engellenmesi
    İmmün sistemi güçlendirme

Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında en az 2 ay düzenli olarak probiyotik kullanımı bozulan bağırsak mikroflorasını yerine getirmektedir. Probiyotiklerin bağırsaktaki koruyucu etkisinin devam edebilmesi için, probiyotik mikroorganizma içeren fermente ürünler ve kapsüller düzenli tüketilmelidir.Yoğurt yapımında kullanılan mikroorganizmalar (Lactobacillus bulgaricus ve Streptococcus thermophilus) dışında tüm laktik asit bakterileri bağırsak florası elemanlarıdır.

Probiyotik olarak kullanılan mikroorganizmalar ;
    Lactobacillus: L. bulgaricus, L. cellebiosus, L. delbrueckii, L. lactis. L. acidophilus, L. reuteri, L. brevis, L. casei, L. curvatus, L. fermentum, L. plantarum, L. johnsonii, L. rhamnosus, L. helveticus, L. salivarius, L. gasseri
    Pediococcus: P. cerevisiae, P. acidilactici, P.pentosaceus
    Streptococcus: S. cremoris, S. intermedius, S. lactis, S. diacetilactis, S. salvarius subsp.thermophilus
    Lactococcus: L. lactis subsp.lactis, L. subsp.cremoris
    Bifidobacterium: B. adolescentis, B. bifidum, B. breve, B. infantis, B. longum, B. thermophilum
    Bacillus: B. subtilis, B. pumilus, B. licheniformis, B. coagulans, B. lentus
    Bacteriodes: B. capillus, B. suis, B. ruminicola, B. amylophilus
    Küf ve Mayalar: Aspergillus niger, Aspergillus oryzea, Candida torulopsi

Probiyotikler hangi besinlerle alınabilir?
Gıdalara ve içeceklere bu bakterilerin canlı hücrelerinin eklenmesiyle
    Bazı özel yoğurtlar
     Bazı bebek besinleri
    Bazı dondurmalar
    Bazı kapsül şeklinde ilaçlarda
    Fermente süt ürünleriyle
Probiyotik içeren ve çoğalmasını sağlayan besinler; Kefir, yoğurt, ayran,tereyağ, Turşu, şalgam, nar ekşisi, sirke ve boza gibi fermente besinler, bağırsak florasında ki probiyotiklerin çoğalmasını sağlıyorlar. Bunlara prebiyotik, yani probiyotikleri besleyen besinler diyoruz.

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 9
Toplam yorum
: 0
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 19
Kayıt tarihi
: 10.09.19
 
 

Uzm. Dyt. İlay Polat , İstanbul Haliç Üniversitesi Beslenme Diyetetik bölümünü başarıyla tamamlam..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster