- Kategori
- Beslenme / Diyet
Probiyotik ve prebiyotiklerin tanımı
NEDİR BU PROBİYOTİK VE PREBİYOTİKLER?
Bir an için durup yavaşça akmasını canı gönülden istediğimiz zaman, maalesef bütün hızıyla akmaya devam ediyor. Tabi sadece değişen zaman ve bizler değiliz. Teknoloji, geçirdiğimiz hastalıklardan bazılarının nedeni olan virüsler, ekonomi gibi besinler de değişiyor. Adını duymadığımız ya da her tarafta duyurulduğu için aslında biliyoruz zannettiğimiz besinsel terimler de gittikçe artıyor. Televizyonlar probiyotikli yoğurt ve dondurmalardan, prebiyotikli meyve sularından bahsetmeye başlıyor.
Peki, nedir bu probiyotik?
Tam olarak kelime anlamıyla açıklayacak olursak sadece şöyle dememiz yeterli:’YAŞAM İÇİN.’
Biraz daha derin anlamına inersek de şöyle açıklamak gerekiyor: ‘AĞIZ YOLUYLA ALINDIKLARINDA SAĞLIĞIMIZ ÜZERİNE YARARLI ETKİLERİ OLAN CANLI MİKROORGANİZMALAR. ‘
Prebiyotik ise probiyotik gruplarının çoğalmasını sağlayıp, onların vücuttaki aktivitelerini uyaran ve destekleyen besin maddeleridir.
Yani özetle şunu söyleyebiliriz: Probiyotik dost ve canlı mikroorganizma, Prebiyotik ise bu dost bakterinin besini.
Yaralarına gelince;
· Zararlı bakterilerin üremesine ve çoğalmasına engel olurlar. Yani anti bakteriyeldirler.
· Zararlı bakterilerin ürettikleri ve vücut için zehirli olabilen toksinlerin etkilerini yok ederler.
· Zararlı bakterilerin bağırsak çeperine tutunup, barınmalarına engel olurlar.
· Bağışıklık sistemimiz için destekçidirler.
· Vücuttaki kanserojen maddeleri ayıklarlar
· Sindirim sisteminin hareketlerini düzenleyerek, kabızlık ve virüs kaynaklı ishallerin tedavisinde kullanılırlar.
Kaynakları ve piyasada rastladığımız formları ise şöyle sıralanılabilir.
· Yoğurt
· Ayran
· Kefir (fermente süt)
· Bebek mamaları
· Prebiyotik katkılı meyve suları
· Dondurma