Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Şengül Üre

http://blog.milliyet.com.tr/diyetinfo

24 Ekim '18

 
Kategori
Beslenme
 

Probiyotikler Kilo Verdirir mi?

Probiyotikler Kilo Verdirir mi?
 

Probiyotikler  neredeyse insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Sağlık keyif vb amaçlı tüketilmiş olsalar bile 20 . yy başında insan sağlığı için önemi çok daha iyi anlaşılmaya başlamış ve çalışmalar artarak devam etmiştir.

Günümüzün en önemli sağlık sorunları beslenme ile başlamakta hatta gizli açlık giderek önem kazanmaktadır.Ancak birçok kronik hastalığın temeli olan şişmanlık ve obezite tüm dünyada çığ  gibi büyüdüğü ve bir çok sağlık sorununun temelini oluşturduğu da bilinmektedir. Obezite veya şişmanlığın önlenmesinde  bir çok beslenme modeli kullanılmakta ve çözüm arayışları devam etmektedir.Bağırsak mikrobiyotasının da bu konuda önemli bir etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalarda gözlemlenmiştir.

   Bireyler  aynı gıdayı, aynı gıda çeşitliliğini,  aynı miktarda, tüketiyor olsalar   dahi    kiloları ve kilo alma süreçleri birbirinden farklı olabilmektedir. Yararlı bakteri çeşitleri ve bağırsak içindeki sahip oldukları miktar  kilo  alma ,kilo verme üzerinde  etki göstermektedir. Yapılan çalışmalarda   beslenme alışkanlığı kötü olan  ( fast food, rafine karbonhidrat yoğun, hareketsiz ) bireylerde artan bir bakteri türü  ,alınan karbonhidrat ( rafine şekeri ) daha hızlı bir şeklide yağa çevirerek kilo almaya  neden olduğu gösterilmiştir.

      Bağırsağın sağlıklı mikrobiyatasına uygun dost bakteriler çoğunlukta ise kilo alma  önlenirken , kilo verme sürecinin  devam ettiği tespit edilmiştir.Bunun dışında bu dost bakteriler iştah kontrolünü sağlayarak  aşırı yeme ve iştah  kontrolünü sağlayabilmektedir.

    Sağlıklı yeterli ölçülü ve dengeli  çeşitli probiyotik içeriği zengin beslenme  bağırsak florasını  ve probiyotik dengesinin   olumlu etkiler. Kilo verme  sindirim sorunlarının giderilmesine  yardımcı olur. Sağlıklı bağırsak florası  iştah  kontrolünü sağlayarak aşırı yeme ve kilo alma sorununun önüne geçmeye yardımcı olur.

 
Toplam blog
: 62
: 98
Kayıt tarihi
: 22.05.08
 
 

1991 Hacettepe Beslenme ve Diyetetik Diyetinfo-Diyetisyen Şengül Üre. Sağlıklı beslenme ile zayıf..