Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '12

 
Kategori
Kitap
 

Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu İçin birkaç söz

Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu İçin birkaç söz
 

Prof.Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu ile birlikte . ( 1974 )


Türk  Folkloru  Araştırmaları dendi mi Prof.Dr.  İrfan Ünver Nasrattınoğlu ilkin aklımıza geliyor. Prof.Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu Türk Folkloru Araştırmaları Kurumu  yeni adıyla Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanıdır. Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu'nun kuruluşu 15 Mart 1955 tarihinde Ord. Prof.Dr. Fuat KÖPRÜLÜ, Prof.  Dr. Orhan   ACIPAYAMLI, Dr. Halit Zübeyir KOŞAY, Prof.Dr. Abdülkadir İNAN, Ahmet Adnan SAYGUN, Mehmet Şakir ÜLKÜTAŞIR, Prof. Dr.. Suut Kemal YETKİN ve Halil Bedii YÖNETKEN tarafından " Türk Halk Sanatlarını ve Ananelerini Tetkik Cemieyeti " adı altında kurmuşlardır.  

31 Mart 1959 Tarihinde yapılan bir Genel Kurul toplantısında adını bu kez "Türk Etnoğrafya ve Folklor Cemiyeti "şeklinde değiştirmiş oldular. Yine 1962 Nisanında yapılan bir Genel Kurul  toplantısında Cemiyet sözcüğünü  kaldırıp " Dernek " olarak değiştirdiler. Bu kez " Türk Etnoğrafya ve Folklor Derneği " adını aldı. En sonra  28 Mayıs 1972 yılında yine toplanan Genel Kurulun  kararıyla  " Folklor Araştırmaları Kurumu " olmuş oldu. Kısa adı F.A. K olarak anıldı. 2005 yılında yine Genel Kurulda yapılan bir toplantı sonucunda " Türk  Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme "adını almış oldu. Yukarıda adı geçenlerin  çoğu bugün yok aramızda , onları da   saygıyla ver rahmetle yad ediyordum....Türk Folkloru deyince bu değerli insanları anmak lazımdır...

  Bu yazımda Prof.Dr. İrfan Ünver  Nasrattınoğlu hakkında hazırlanan bir kitaptan ve İrfan Ünver Nasrattınoğlu'ndan  biraz söz etmek istiyorum. Kitabın adı “Babam Nasratınoğlu 70 Yaşında” kitabı hazırlayan Deniz Ünver ,İrfan Ünver  Nasrattınoğlu'nun evladıdır. Allah herkese böylesine akıllı , vefalı bir hayırlı evlat nasip eylesin. Kalkmış okurmuş, araştırmış,karıştırmış ve babasının kitabını hazırlamış. Ne güzel bir çaba , ne rana bir duygu..  Yani tek kelimeyle  ALKIŞ  diyorum... Sizlere tanıtmaya çalıştığım yapıtının  baskı tarihi Ankara – 2007 ‘dir. Demek ki sevgili İrfan Ünver Nasrattınoğlu  şu anda 75 yaşındadır.  Daha nice sağlıkla uzun ömürler diliyorum...Aslında bu geç yazılan bir yazıdır...Elimde olmayan bazı nedenlerden dolayı sevgili kadim dostum İrfan ÜNVER'in hoş görmesini diliyorum.

Sevgili İrfan Ünver'le ta 1970’lerde Mardin / Kızıltepe’de öğretmen olduğum günlerde tanışmıştım. İrfan Ünver Bey'de o yıllarda Diyarbakır’da Hava Kuvvetlerinde astsubay olarak görev  yapıyordu. Asker  olduğu için İrfan Ünver adını kullanmıyordu. İsmet Kemal Mahlası ile Diyarbakır’da yayımlanan “Senin Sesin “ yerel gazetenin sanat, edebiyat ve özellikle folklor üzerine sayfalar düzenliyordu. İşte dostluğumuz o yıllardan bu yana devam ediyor. Hatta 1970 yılında Ankara’da rahmetli şair Halil Soyuer’in önsözü ile Çaba Yayınları arasında yayımlanan DİCLE KÖPRÜSÜ / Şiirler kitabım İrfan Ünver’in iki gün devam eden bir tanıtma yazısını kaleme almıştı. Onun bu yazısı bana bir hayli moral vermişti. O yazıyı döne döne okumuş ve hatta çerçevelemiştim....

O günlerde sevgili İrfan Ünver NASRATTINOĞLU  için şöyle bir DÖRTLÜK  yazıp kendisine armağan etmiştim. O günlerin anısına aynen yazıyorum:

Bir Afyon'lu dostum var, adı irfan Ünver'dir

" Yurtta sulh, Cihan'da sulh"  daima seferberdir

Gerçek dost  iyi insan, mahlası İsmet Kemal,

Toprakla beraberdir, bayrakla  beraberdir....

diye yazmıştım...

Elimdeki kitabı Sevgili kadim dostum İrfan Ünver’in oğlu Deniz Ünver hazırlamıştır. Kitap  208 sayfadan ibaret olup İrfan Ünver’in Türk Halk edebiyatındaki yerini  ve yazarlık  hayatını özetliyor. Kitabın tertemiz bir baskısı vardır. Aslında bu kitap İrfan Ünver’in yaşamıyla ilgili olup 1976 – 2007 yılları arasında geçen zamanı anlatıyor. Biz en iyisi kitabı hazırlayan evladı Deniz Ünver’in hazırladığı kitabının Sunuş yazısına bir bakalım: 

“ Dünyanın en zor işlerinden birinin yükünü omuzlaması bulunuyorum. Kendi atamı tanıdığım neslin sürdürdüğüm kucağında büyüdüğüm babamın hayatını kaleme alıyorum.

Nereden başlamalı, nasıl yazılmalı gibi sorularla mücadele ederken, 70 koca yıla sığdırdığı binlerce olayı yüzlerce yazıtı, her yaşa düşen bir kitabı kaleme alsam sayfa yeter miydi? Bu son derece zor bir işti. Bu nedenle 1937–1976 yılları arasındaki hayatı “ Birinci Cilt. 1976- 2007 yılları arasındaki hayatı “İkinci Cilt “olarak ayırmayı uygun gördüm. Çünkü Nasrıtınoğlu hayatının bu ikinci bölümü, daha çok merak ediliyordu.”  Şeklinde kısa bir özet veriyor. Şimdi elimizdeki kitap Nasrattınoğlu 1976- ile 2007 yılları arasında ki geçen zaman bir özetidir diyebilirim.

Hazırlanan eser 10 bölüm halinde hazırlanmıştır.

1.Bölüm Gazeteci Nasrattınoğlu

2, Bölüm Yazar Nasrattınoğulu

3. Bölüm Folklorcu Nasrattınoğlu

4. Bölüm Kooperatifçi Nasrattınoğlu

5. Bölüm Nasrattınoğlu’nun akademik Unvanları

6. Bölüm Nasrattınoğlu’nun katıldığı Organizasyonlar

7. Bölüm Nasrattınoğlu’hnunyurtdışıo seyahatleri

8. Bölüm BasındaNasrattınoğlu

9. Bölüm Nasrattınoğlu’na atıflar

10.Bölüm Nasrattınoğlunungurur ve Ödül Tablosu.

İrfan Ünver kahraman ordumuzun hava kuvvetleri saflarında hizmet vermiş dürüst bir Türk subayıdır. 25 yıl hizmetinden sonra emekliye ayrılmıştır. Asıl emekli olduktan sonra kendisini Türk halk edebiyatına, Türk folkloruna  adamış ve yaşından fazla kitaplara imza atmıştır. Yanılmıyorsam yazdığı kitapların sayı sı yüzden fazladır. Hehpsini yazarsam benim köşe çoktan kaplayacaktır. İşte bu kitaplarından bazıları şunlardır. Aslında İrfan Ünver bir folklor uzmanıdır. Daha çok folklor araştırlalarıyla eserler ortaya koymuştur. Ayrıca her gittiyi yerin de kitabını kaleme almıştır.

İşte bunlardan bazıları: Afyonkarahisarlı Şairler ve Yazarlar, Hattatlar ( 1971 ), AfyonKarahisar Şairleri Antolojisi ( 1972 ), Afyonkarahisar Efsaneleri ( 1973 ), Anamın Afyonkarahisar Yemekleri (  1974 ), Afyonkarahisar’da Evlenme Töreleri ( 1974 ), Afyonkarahisar Folklorundan Damlalar( 1976 ),  Gürünlü Aşık Gülhani, (1976 ), Samsunlu Aşık Kemali Bülbül ( 1976), Aşıkların Diliyle Atatürk ( 1976 ),  Ali Çetinkaya( 1977), Aşık Veysel ( 1981 ), H. Cahit Öztelli Kaynakçası  ( Nail Tan’ la  -1979 ), Kardeş Libya Gezisi Notları i ( 1980), Destan Atatürk ( Ayhan İnal İle – 1981), Yunus Emre Şiirleri Antolojisi (1981 ), Makedonya-Sıtruga 81, Gezi Notları ( 1981 ), Urumçin’den Pekin’e Gezi Notları ( 1983 ), Kapı Komşumuz Bulgaristan Gezi Notları( 1983 ),  Aşık Veysel’e Deyişler (  H.İvginle - 1983 ),  Çağdaş Kuzey Azerbaycan Şiiri Antolojisi (  1984 ).Atatürk İçin Türkiye Dışından Yazılan Şiirler ( Güldeste (1994),  Nasraddin Hoca Dünyası (1996 ), Görkemli Türkmen Ozanı Nazar Seydi ( 2000 ), Afyonkarahisar Folklor, Edebiyat, Tarih Araştırmaları ( 2003 ) Afyonkarahisarlı Çağdaş Halk Ozanları ( 2005 )   gibi  sadece  yayımlanmış  kitaplarından birkaçıdır. Bunları İrfan Ünver'in Türk folkloru sahasındaki araştırmaları bilinmesi konusunda örnek olarak yazdım.

Eserleri sadece bunlardan ibaret değildir.

Prof.Dr. İrfan Ünver NASRATTINOĞLU,  XX. Asrın Evliya Çelebisidir diyebiliriz. İşte sanat, kültür ve folklor bakımında katıldığı sempozyumlar vasıtasıyla gezdiği ülkelerin sadece adını yazıyorum: Almanya, Arnavutluk, Azebaycan, Belçika, Holanda, Lüksemburg, Belarusya, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere, İskoçya,İsveç, İsviçre, İtalya, Karadağ, Kazakistan, Kıbrıs, Kırgızistan, Kırım, .Libya, Lituanya, Malezya, Moldova, Moskova, Mısır, Norveç, Özbekistan, Pakistan,. Polonya, Kazakistan gibi ülkeleri gezmiş ve kimi ülkelere en az 15 kez gittiği görülmüştür. Örneğin Romanya tam 20 kez gitmiştir.

Gittiği yerlerin de kitabını da yazmıştır. İrfan Ünver Nasrattınoğlu birçok kurum ve kuruluşlardan ve hatta devlet adamlarından takdirname ve teşekkürler almıştır. Aldığı Fahri Doktorluk ve Profesörlük ünvanları bir hayli fazladır: Örneğin Moldova- Komrat Üniversitesi Bilim Senatosu’nun 02 Nisan 1999’de İrfan Ünver Nastınoğlu’na FAHRİ PROFESORLUK ünvanı,  Azerbaycan- Mehmet Emin Resulzade Adına Bakü Devlet Üniversitesi İlmi Şurası tarafından 21 Kasım 1990 yılında Fahri Doktorluk ünvanı, yine MOLDOVA- KOMRAT devlet ÜNiVERSİTESİ bilim KONSEYİ TARAFINDAN 14 Eylül 1992 tarihinde DOKTOR honoris KAUSA – fahri DOKTORA ÜNVANI VERİLMİŞTİR. ÜÇÜNCÜ DOKTORLUK ÜNVANI İSE yine Arbaycan BAKÜ asiya ÜNİVERSİTESİ ilmi ŞURASI TARAFINDAN 10 Mart 1999 tarihinde FÜHRİ DOKTORLUK ÜNVANI VERİLMİŞTİR.

Ayrıca 1992 ‘de, Romanya İlimler Akademisi ( Avrupa Etnik Azınlıklar Araştırma Merkezi ) Üyeliği, ikincisi ise 1993 ‘te Romanya- Siblu Halk Sanatları Akademisi Fahri Üyeliği verilmiştir.

İrfan Ünver Nasrattınodğlu'nun sanat, edrebiyat, araştırma, deneme ve özellikle  folklor ( halkBilim ) gibi konularda  yüzlerce yazısı yurtiçinde ve yurtdışında  birçok dergi, gazete ve seçkilerde yer almıştır. Devlet Büyüklerimizden  3.Cumhurbaşkanı Celal Bayar, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel,10. Cumhurbaşkanı  Ahmet Necdet Sezer  ve KKTC, Cumhurbaşkanı  rahmetli Prof. Dr. Rauf  Denktaş ile yan yan gelmiş halk bilimi konusunda sohbetleri olmuştur. Bunları sanat,edebiyat,  kültür  derglerimizde ve gerekse Anadolu basınında, yerel veulusal  gazetelerde,  görmek mümkündür.

Deniz Ünver'in özenle hazırnladığı kitaından öğreniyoruz Prof.Dr.  İrfan Ünver Nasrattınoğlu çok yönlü, çok renkli bir bilim adamıdır. Araştırmacıdır, yazardır, folklorcudur. Gerek Türkiye'de ve Gerekse yurtdışında hazırladığı bildirlerle yüzlerce sempozyumlara katılmış ve bunları ayrıca kitaplar halinde yayımlanmıştır. Aynı zamanda vefalı bir dostur. Yurt içinde ve yurtdışında çok sayıdra dostları vardır, çok da sevilmektedir. 

Türk Dünyası ve Avrasya coğrafyasında gazeteci, yazar, Kooperatifçi ve folklorcu olarak tanımaktadır. ve sevilmektedir. Bir yerde  Türkiye'ninin ve folklor dünyasının yüz akıdır.  Sevgili evladı Deniz Ünver'in hazırladığı bu eserinden dolayı ayrıcakutluyor ve asıl  Prof. Dr.  İrfan Ünver NASRATTINOĞLU için hazırlanak geniş kapsamlı bir ARMAĞAN kitabını  dört gözle bekliyoruz.

Afyonkarahisar'a Prof,Dr. İrfan Ünver NASRATTINOĞLU'nun  heykeli  Sanaütılız kültürümüz adına dikilmeli , adı  sokak ve caddlere verilmelidir. Böylesine çalışkan, üretken bir insanın hatırası   daha kendisi hayatta iken günyüzüne çıkarılmaı ve yaşatılmalıdır. Oda bu mutlu günü görmelidir.

Sevgili kadim dostum ve ağabeyim olarak tanıdığım Prof: Dr. İrfan Ünver NASRATTINOĞLU' NA uzun ömürler ve sağlıklı günler diliyor, bu köşeden selam ve saygılar gönderiyorum...

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..