Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '15

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Prof. Talat S.Halman'ın ardından ( 1 )

Prof. Talat S.Halman'ın ardından ( 1 )
 

Prof..Dr. Talat Sait Halman ( 7 Temmuz 1931- 5 Aralık 2014 (


Son zamanlarda sanat ve kültür dünyamızdan birçok koca çınarlarımız yıkıldı, gitti. Bekir Sıtkı Erdoğan, Prof. Dr.İ sa Kayacan, Âşık Şeref Taşlıova, Eskişehirli hiciv şairi Rasim Köroğlu, A. Vahap Akbaş ve Aralık ayının ilk haftasında Prof. Dr. Talat Sait HALMAN görevli bulunduğu üniversite’de öğrencilerine ders verirken bir kalp krizi sonucu aramızdan ayıldı. (5 Aralık 2014).

Sayın Talat Halman’ı daha 1970 lerde çeşitli sanat ve kültür dergilerinde ve özellikle HİSAR’da yazdığı şiirleriyle tanıyorum. 1990’larda ABD bir üniversite de görevli olduğu günlerden bu yana dostluğumuz devam ediyor. Şimdi arşivimde 23 Kasım 1990 tarihinde ABD ‘den bana gönderdiği bir mektubunda aynen şöyle yazıyordu:

23 Kasım 1990

Sayın Abdülkadir Güler,

Burcu burcu vatan sevgisi tüten, güzelliklerle yoğrulmuş şiir kitabınızı lütfettiğiniz için minnettarım. Şiirlerinizi zevkle duygulanarak okudum. Ne kadar sıcak, sevgi dolu, okşayıcı şiirler. Dert görmesin elleriniz. Ta uzaklardan size yürek dolusu teşekkür –ve sevgiler…

Her şey gönlünüzce olsun.. Size ve değerli Ailenize saygılar ve candan dilekler..

Talat Halman

( imza )

Sayın Prof. Talat HALMAN böylesine samimi ve sıcak bir insandı. Birkaç mektubu daha vardır, benim arşivimde... Vefatından bir iki ay önce yine bana bir mektubu ve WILLIM SHAKESPEARE‘nin “Aşk ve Anlatım Şiirleri” adlı kitabını armağan etmişlerdi. Ben de ona Elli Yıl Böyle Geçti kitabımı armağan etmiştim. Adı geçen kitap Türkiye İş Bankası yayımları arasından çıkmıştır. Kitap 196 sayfadır. Bir başka Willim Shakespeare”nin çevirdiği şiirlerinden  söz edeceğim.

Sayın Prof. Talat  Halman şuv anda elimde bulunan “ Susuz Soru “ şiirler kitabı bulunuyor. Bilgi Yayınevi 1.basım Haziran 1998- Ankara’da günışığına çıkmıştır. Bu kitabı Eski Aydın Milletvekili M. Kemal Yılmaz’a armağan etmiş. Tarih: 29 Temmuz 1998. Sayın Yılmaz’da    Kuşadası’nda   olduğu günlerde bu kitabı 26 .3.2000 tarihinde “ Sevgili  şair Abdülkadir Güler’e armağanım olsun “ diye imzalamışlardır.Sayın Halman’ın Sessiz Soru’daki şiirleri Ankara Sanat, Kırk Merdiven, Kültür ve Sanat, Sesimiz, Türk Dili, Varlık, Yeditepe, ve yenilik gibi  dergilerde yer alan şiirlerini bu  kitapta yer almıştır.

BELKİ ÖLÜM

Tırpanla değil,

Azıcık sevgi uman bir öksüz gibi

Ürkek gelecek

Belki ölüm.

Erişilmez ufukları

Unutulmuş bir lübelül,

 

Belki ölüm

Bir aşk fısıltısı gibi

Gelecek usulcacık,

Tozpembe.

 

Melteme boyun eğmiş,

Bir başak,

Ağlaşan menekşe. ( s. 117 )

Şair Halman bu “SESSİZ SORU” kitabında “Gerçek Ölüm” (49),”Kaplumbağa Özlemle” Ölür)” 57), “Ölüksu” (66),” Baba Ölüm “( 70 )”Ölenle Ölünmez “ (115 ),” Belki Ölüm “ ( 117),”Ölüm Yılım “(148), şiirlerinde görüldüğü gibi tam yedi şiiri ölümle ilgilidir. Fakat yazık ki “ BELKİ ÖLÜM “ başlıklı şiirinde “  Belki ölüm bir aşk fısıltısı gibi , gelecek usulcacık, tozpembe “ derken Talat HALMAN Bilkent Üniversitesinde öğrencilerine   ders verirken Ölüm ona bir  fısıltı gibi  yaklaşıyor  ve 5 Aralık 2014 aramızdan ayrılıyor. 83 yaşında aramızdan ayrılan Prof.Dr. Talat Sait Halman  9 Aralık  2015 günü İstanbul'da  toprağa verildi....

 Prof. Dr. Talât Sait Halman, 1931 yılında İstanbul'da doğdu. Shakespeare çeviri ile tanındı.  Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi dekanıydı. Milliyet Gazetesi'nde köşe yazarlığı yaptı. Vikipedi'de biyografisi şöyle yer alıyor: "Talât Halman, Robert Kolej'i bitirdikten sonra, yüksek lisan günü  aramızdan aniden  ayrılıyor. 1954 yılında Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde tamamladı. 1953-1960 yılları arasında Columbia Üniversitesi, 1966-1971 ve 1972-1980 yılları arasında Princeton Üniversitesi, 1984-1986 yılları arasında Pennsylvania Üniversitesi'nde Türk Dili, Edebiyatı ve Kültürü; İslam ve İslam Kültürü ile Ortadoğu konularında dersler verdi. Kendisine 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından onursal doktor unvanı verildi. 1986-1996 yılları arasında New York Üniversitesi Ortadoğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü'nde bölüm başkanlığı yaptı. Halman, İngilizce ve Türkçe olarak on ikisi şiir kitabı olmak üzere 50 kadar kitap yayımlamıştır.

En önemli yayınları arasında eski uygarlıkların şiirlerinden oluşan bir antoloji, Shakespeare'in sonelerinin çevirisi, eski Mısır, Ortadoğu ve Eskimo şiirleri, seçilmiş makalelerinden oluşan kitaplar, Faulkner'dan Türkçeye yaptığı çeviriler, Amerikan şairleriyle ilgili kitaplar, Mevlana ve Yunus Emre hakkındaki kitaplar sayılabilir. Halman'ın şiir kitapları şunlardır: Sessiz Soru, Uzak Ağıt, Canevi, Birler, Can Kulağı, İkiler, Dört Gök Dört Gönül, Tuyuğlar, A Last Lullaby, Shadows of Love / Les ombres de l'amour. Sonra tüm şiirlerini HARMAN adı altında topladı. 12 Mart sonrası kurulan Nihat Erim hükümetinde kültür bakanlığı yapmıştır."

Sayın Prof. Dr. Talat HALMAN ,Türk kültürü ve Türk şiiri adına büyük  bir kayıptır. Bir koca çınar idi, aniden ayrıldı, gitti. Başta ailesi olmak üzere  tüm sevenlerine baş sağlı  ve sevgili  Prof,Dr. Talat Halman’a Allah’tan rahmet diliyor ve Işıklar altında yatsın diyorum…  

Bu arada büyük Yazar, koca çınar Yaşar KEMAL ve ünlü Türk sanat müziği sanatçılarımızdan Müzeyyen SENAR' da hastanede tedavi görüyorlar. Bu değerli sanatçılarımıza  acil şifalar diliyorum.... 

 

Abdülkadir GÜLER

17.01.2015- SÖKE

 


 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..