Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Prof.Dr.Toktamış Ateş de ebediyete göçetti.

Prof.Dr.Toktamış Ateş de ebediyete göçetti.
 

internet.net


İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Toktamış Ateş, dört aydan beri  tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Üniversitesi, Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kalp yetmezliği nedeniyle 02.00'de (19.01.2013)  69 yaşında hayatını kaybetti. Ateş ayağındaki yaralar nedeniyle ameliyat olmuştu; kendisi ile ilgili yayınladığı mesajda ,”Ayağıma kan gitmediği ve yaraların da bu yüzden iyileşmediği ortaya çıktı. Acilen ameliyata aldılar, hem bacağımın üst kısmından damar alarak aşağıya naklettiler, hem de plastik damar taktılar. Yaralarımın kapanması için önümde daha bir ay var.”demişti. (gazete24.com)

Çapa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı doktoru Elif Caymaz, Ateş'in ölümüyle ilgili olarak "Ağır bir nöbet ve sonrasında sistemik damar hastalığı vardı. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle kalbi durdu. Sonrasında da kaybettik" dedi.

İktisat Profesörü Ahmet Ateş’in oğlu ola , İstanbul, Yeniceoba’da 1944'te dünyaya gelen Toktamış Ateş, Avusturya Sankt Georg Lisesi Ortaokulu'nu ve Vefa Lisesi'ni bitirdi. Ateş, 1967'de İÜ İktisat Bölümü'nden mezun olduktan sonra Siyasal Bilimler Kürsüsü'nde asistan olarak kaldı. Ateş, 1969'da ''Kuruluş Dönemi Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı'' başlıklı çalışmasıyla doktor, 1974'de ''Demokrasi Teorisi'' başlıklı çalışmasıyla doçent, 1982'de de profesör oldu.

Akademisyen ve gazeteci Toktamış Ateş, İÜ'nün yanı sıra değişik kurumlarda ders verdi, çeşitli dönemlerde ABD (Iowa) ile Almanya'da (Berlin - Münih) bulundu.

İÜ'nün İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığının yanı sıra kurucuları arasında yer aldığı Bilgi Üniversitesi'nde Yönetim Kurulu üyesi olan Ateş, 30'un üzerinde kitap yayımladı.

Cumhuriyet gazetesinde 10 yılı aşkın süre görev yapan Ateş, son olarak Bugün gazetesinden yazıyordu. Aynı zamanda, Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti’ndeydi.  (turkiyegazetesi.com.tr)


DSP Genel Başkanı Masum Türker, Prof.Dr.Toktamış Ateş'in gerek akademik çalışmalarıyla gerekse yazdığı kitaplar ve köşe yazılarıyla tarihte iz bırakmış önemli isimlerden biri olduğunu belirtti.

Uzun yıllar Malatya Lisesi’nde Edebiyat Öğretmenliği yapan amcası Mustafa Ateş’in sevgili yeğeni olan Toktamış Ateş, Türkiye Cumhuriyet Tarihi’ni Televizyonlarda ve Gazete yazılarında ince ince açıklayan yazı ve söyleşileriyle çok sevilen bir  insandı.

Cumhuriyet Gazetesi’ndeki uzun yıllar süren çalışmasından da bazı tartışmalar yüzünden ayrılan Ateş, hiçbir zaman inandığı, Cumhuriyet, Demokrasi, Atatürkçülük ülkülerinden kendi açısından taviz vermedi. Ve bunların Türkiye cumhuriyeti için önemlerini gittiği her yerde anlattı.

Televizyon  Açık Oturumlarının devamlı sevilen bilir kişisi olan Prof Ateş, Türkiye’de Cumhuriyeti ve Demokrasiyi en iyi anlayan ve anlatan insanlardan birisidir, diyebiliriz. O bakımdan uzun yıllar geçse de  Prof.Dr. Toktamış Ateş’in Türk Demokrasi yazınındaki yeri kolay kolay doldurulamaz.

Belki son zamanlarda, adı Atatürkçülük konusunda, Demokrasi konusunda bir çok tartışmaların içine çekilmek istense bile, o hiçbir zaman aşırı bir ucun; veya savunmak istemediği bir düşüncenin etkisiyle konuşmamıştır; yazmamıştır. O bakımdan, Toktamış ateş adı Türk Demokrasi Tarihi’nde saygın bir isim olarak kalacaktır.

Allah rahmet eylesin. 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..