Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '07

 
Kategori
Güncel
 

Profesöre 6 oy mu?

Profesöre 6 oy mu?
 

CHP'nin seçimlerde beklediğinden daha çok oy almasının sebepleri üzerinde duranlar, gerçekçi bir noktaya değinerek çözüm üretemediler. Bence bu çok acınacak bir durumdur.

AKP'ye oy verenlere kızarak ve onları aşağılayarak CHP'nin oyunu çoğaltmak mümkün mü? Elbette mümkün. Bir süre sonra AKP'ye oy vermekten memnun kalmayan yüzer gezer oy sahipleri belki dönüşte CHP'ye de şöyle bir uğrayabilirler. Ancak bu bir parti ciddiyetinden kaynaklanan bir oy artışı değildir.

Eğer derseniz ki, parti ciddiyeti de ne ola ki, önemli olan "çok sayıda oy almak, ama öyle ama böyle" o zaman söylenecek bir şey yok.

CHP'nin oyları sayıca az olmasına rağmen, özellikle zengin ve üniversite mezunlarından geldiği için diğer partilire göre daha ağırlıklı sayılacağı gibi bir tez de var. Hatta bunun için profesörün 6 oyu olsun gibi bir görüş de ileri sürüldü.

Ancak benim bundan önce İstanbullu'nun 6 oyu küçük illerin 1 oyuna eşit olmasın gibi bir görüşüm var. Bilmiyorum sizler de katılır mısınız?

Bu, cumuhuriyet, demokrasi, Atatürk, eşitlik ilkelerine, hatta ilkesizlik ilkesine bile aykırı. Bunun izahı olabilir mi?

Hele CHP mantığıyla küçük illerin hem fakir, hem de kültür düzeyi geri olduğunu düşünürseniz, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde oturan 6 kişinin oyunun, küçük illerde oturan 1 kişeye denk düşmesi akıl alacak bir şey değil.

İşte en güzel örnek... Tunceli'de Kamer Genç 7.239 oyla milletvekili oldu, İstanbul'da Baskın Oran 31.100 oyla milletvekili olamadı. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu bir haksızlık.

Yeni dönemde Siyasi Partiler Yasası ile Seçim Yasası ele alınıp birtakım düzenlemeler yapılırken (ben böyle bir düzenleme yapılmasını umuyorum) bu konunun da mutlaka ele alınması lazım.

Seçim sonuçlarını bu şekilde düşündüğümüzde, sonuç çok da fazla değişmiyor, hatta Ak Parti 2-3 milletvekili az bile çıkarıyor.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..