Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Profesyonel bir CV nasıl hazırlanır?

Üniversite öğrencilerini ve iş başvurusunda bulunacak kişileri en çok kaygılandıran konulardan birisi de, yeteneklerini, başarılarını ve başvurdukları işteki yetkinliklerini iyi anlatan, profesyonel gözüken, ve CV’yi okuyan kişiyi tatmin edecek iyi bir cv hazırlamaktır.

20 Aralık 2014 tarihinde Robert Kolej’in üniversiteli mezunlarının düzenlediği UNIRC Kariyer Günü‘nde  bir sunum yaptım. CV Hazırlama, Cover Letter Hazırlama ve Mülakata Hazırlanma konularında 3 bölümden oluşan bu sunumun Iyi Bir CV Nasıl Hazırlanır?bölümünü websitesinde paylaşıyorum. Umarım bu sunum iş başvurularına hazırlanan tüm herkese yardımcı olur.

Öncelikle unutmamalısınız ki, ilk etapta işverenler CV’nize, sizin CV’nizi hazırlamak için harcadığınız kadar zaman harcamıyorlar. Özellikle de büyük şirketlerin aldığı başvuru sayısını düşünürseniz, CV’nize ilk elemede ortalama bakılma süresi 2 dakika civarındadır. Ancak bu demek değildir ki, baştan savma ve son dakikada hazırlanmış bir CV’yi başvurunuza eklemelisiniz. Aksine, ince düşünülmüş, göze çarpan terim ve bilgilerin yer aldığı bir CV, işverenin baktığı 100lerce CV arasında, sizinkinin ön plana çıkmasını sağlayacaktır.

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

- İşte yaptıklarınızı sıralarken hareket fiilleriyle cümleye başlayın.

- Eğitiminizde ve işinizde başardıklarınızı sayıya dökün.

Örneğin, not ortalamaları, işte başardığınız işlerin mali büyüklüğü, okul-dışı ve işe ek olarak yaptığınız aktivitelerin süresi/saati veya yardımcı olduğunuz kişi sayısı, vb.

- Yaptığınız işi spesifikleştirin. Bu sizin, yaptığınız işe karşı detaylı düşünmenizi gerektirecektir. Belki iş yerinizde veya okulunuzda herkesle aynı şeyleri yaptığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak, yaptıklarınız üzerine biraz üzerine düşündüğünüzde bunun doğru olmadığını farkedeceksiniz.

Örneğin, bir hastanede psikolog olarak çalışıyorsunuz.

Sadece,

“- … Hastanesi’nde psikolojik danışmanlık hizmeti sundum” mu yazacaksınız?

Yoksa,

“-… Hastanesi’nde bilişsel davranışçı teknik ile haftada ortalama 50 saat 30 vaka gördüm.” mü yazacaksınız?

- Tarihler, iş yerinin adı ve hangi şehir/ülkede çalıştığınız önemli detaylardır. İşveren CV’de bunları büyüteçle aramamalı. Hemen gözüne çarpmalı. Dolayısıyla bunları CV formatında iyi konumlandırınız.

Umarım ki bu bilgiler CV hazırlama aşamasındaki herkese yardımcı olur.

Yazının tamamını görmek için: http://pavlovspartner.com/iyi-bir-cv-nasil-hazirlanir/

 
Toplam blog
: 11
: 1384
Kayıt tarihi
: 29.08.13
 
 

Liseyi Robert Kolej’de, üniversiteyi Amerika’da tam burslu Washington University in St. Louis’te ..