Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Profesyonel koçluk, danışmanlık ve mentörlük

Profesyonel koçluk, danışmanlık ve mentörlük
 

KOÇLUK


İnsanlığın gelişim (bulunduğu şartları iyileştirmesi) tarihinin; bireyin beynini kullanarak yaşamını kolaylaştırması, bulunduğu şartlardan daha fazla yararlanması, hızlandırmasıyla yazıldığı anlaşılmaktadır. 

İnsanlığın beynini kullanarak yaşamını kolaylaştıracağı ilk buluşlar ‘kâşiflik’, kâşiflerden öğrenen ‘çırakların’ yetkinlik hali ‘usta’ sıfatlarıyla adlandırılmıştır.

Yazının keşfedilip-geliştirilip eğitim için kullanılmasına kadar, bireyin nitelik gelişimi ve beceri sahibi olması ‘kâşif-çırak-usta’ süreciyle (günümüz deyimiyle) ‘mentörlük’ le devam etmiştir.

Eğitim aracına dönüşmesinden sonra yazı sosyal bilimlerde ana araç olmuş ama ustalık sürecinde yazı sadece altyapı içindir. Altyapı eğitimini tamamlandıktan sonra deneyim için yine ustaya gerek vardır. Yoksa sadece eğitimle usta olmak mümkün değildir.

İnsanlığın eğitim süreci; (temel) ilköğrenim, (gelişim) orta öğrenim, (uzmanlaşma) yükseköğrenim olarak gelişmiş ama öğrenim görenler çalışmaya başlamakla içine girdikleri uygulama süreciyle deneyim (ustalık) kazanmaktadır. 

İnsanlık tarihinin akışında bireyin problemlerini çözebilmek için destek aldıkları nitelikli birikimli kişilere; akıl dane, akıl hocası, müşavir gibi sıfatlar kullanılmıştır. 20 inci yüzyıldan itibaren bireysel ve kurumsal problemlere çözüm desteği veren (nitelikliler-uzmanlar yani) danışmanlar; birikimlerini sözlü veya yazılı olarak ilgili kişiye aktarandır.

20 inci yüzyıldan itibaren kökeni tarihteki; Sokrat-Eflatun, Şems-Mevlana, Taptuk-Yunus ilişkilerinde görülen KOÇ’LUK hizmeti başlamıştır. Resmi gazetede yayınlanan "Koçluk Meslek Standartları" doğrultusunda oluşmakta olan ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu’yla’ KOÇ’LUK Türkiye’de de hukuki statüye kavuşmakta olan  profesyonel meslek olarak gelişmektedir.

Uygulamayla öğrenim (mentörlük), okulda eğitim (diploma) veya birikimi aktarmaktan (danışmanlıktan) öteye, DESTEK isteyene; problemini çözebilmesi için potansiyelini, birikimlerini, dinamiklerini kullanabileceği soruları üretip anlaşılır dille sorma becerisidir Profesyonel KOÇ’LUK.

Mentörlük, danışmanlık ve koçluk arasındaki farkın anlaşılması için aşağıdaki karşılaştırmalı özet tabloyu incelemek duruma açıklık kazandıracaktır.

KOÇLUK                       –                 DANIŞMANLIK              –      MENTÖRLÜK                 

----------------------------                    -----------------------------           ----------------------------

-Çözdüren                                        -Destek veren                          -Usta-çırak                                         

----------------------------                    -----------------------------           ----------------------------                

*Düşündüren                                    *Analiz                                      *Gösteren                                        

*İrdeleten                                          *Öneri                                       *Deneten (pratik yaptıran)           

*Tanımlatan                                      *Uygulatma                              *Uygulatan                                      

*Yaptıran                                          *Düzenleme                             *Öğreten                                                            

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Profesyonel Koç, Kadri KANPAK –    www.kadrikanpak.com 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..