Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Profesyonel Lupenlere karşı amatör Roubiniler

Bilgi Orta Çağ’dan beridir entellektüellerin tekelindedir (ondan az önce din adamlarının elindeydi). Entellektüeller çoğunluk özgürlüğü değil, bağlanmayı seçerler. Para için tabii, çok azı için de statü için... 

 

Entellektüel uzmandır. 20. Yüzyıl bir sürpriz olarak entellektüel anarşizmi (herkes bilim yapabilir’i) ve çokdisiplinliliği (bir konuda her şeyi bilmek yerine, her konuda epsilon bilmek’i) getirmiştir. Klasik skolastik akademisyen entellektüeller uzmandırlar ve ödeme için iktidar seçkinlerine bağlanmışlardır. 

 

20. Yüzyıl’ın sonlarında ve 21. Yüzyıl’da durum değişti: Artık disiplinlerarasılık ve çokdsiplinlilik işlevsel. Bu işlev şudur: Bir konudaki bilgi’n, diğer konudaki bilgisizliğin’i de bilgiye dönüştürür. (Bunun için, ortak bir kavramsal çerçeve gerekir.) 

 

Bu girizgah şunun içindi: 

 

Ekonomi uzmanı olduğunu sanan Deniz Gökçe şöyle yazmış: 

 

“1930'lu yılların Büyük Depresyon'u insanlığa ekonomide maliye ve para politikalarının neler yapabileceğini iyice öğretmişti. Bugün para ve maliye politikaları aşırı doz kullanılmış durumda. Ama korkuya karşı ne yapılabilir konusunda bilgimiz pek yoktu! Üstelik dünya binlerce 'amatör Roubini' ile dolu! Bu nedenle ekonomileri yönetenlerin yeni bir politika aracı üretmesi gerekti.” 

 

 

Hem kendiyle çelişen, hem kendini yanlışlayan, hem de kendinden çıkışı gösteren bir uzman yanılsamaları dizisi... 

 

1929 Krizi kapitalizmin kriz niteliğinin sürekli-baki olduğunu kanıtladı. 

 

Kriz çıkması için tüm seçeneklerin kullanılmş olması gerekmiyor. Şimdiki durumda, şaşırtıcı biçimde, daha önce gül gibi kerizlenen oyuncular, birden durup, oyuna yabancılaştılar ve oyundan çıktılar. 

 

Şu anda hiçbir yeni ekonomik-politika üretilmiş falan değil. Eski aletleri kıvırıp çevirip yeniden kullanma ısrarı var. 

 

Asıl sorun şu: 

 

1 milyon Türk borsada kerizlenince, hepsi amatör Roubini oldu. 10 milyar doları gömdüler ama çoğu bundan ders aldı. Gökçe ise, işin banka kanadında, 20 milyar dolar batıran bir bankada elemandı. 

 

Kendisi hocam olmuş olsa da, yeni oyuncuları yeni silkelemelerden korumak gerek. Eskileri boşverin, onlar daha çoğunu da hak etmişlerdi. 

 

Ayrıca amatörler, profesyonellerin bilgilerine taş çıkartıyorlar. Bakınız ben. Krizi 3 yıldır yazıyorum. (Bu arada krizlerin yaz tatili filan olmadığını kimse anlamıyor, gemi daha çok su alıyor yalnızca.) Göründüğü kadarıyla da, kimse dinlemiyor. 

 

Olsun, ben devrilen küplerin altında ilk kalanları sırıtarak seyrediyorum. Daha daha kimler kimler altta kalacaklar, tahmin bile edemezsiniz: Bakınız FB A.Ş. 

 

Dipnot: 

 

“IMF Başkanı Lagarde, ‘Bu yaz ortaya çıkan gelişmeler, tehlikeli bir dönemde olduğumuzu gösterdi. Kırılgan toparlanmanın rayından çıktığını görüyoruz. Bu yüzden şimdi, harekete geçmeliyiz’ dedi.” 

 

 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..