Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '21

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Profilleme

İngilizce’de yer alan “Profiling” eylemi Türkçe’ye çevrildiğinde; profil analizi, profilleme, profil oluşturma ve profil tanımlama anlamına gelir.

Hem pozitif hem de sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan bir terimdir.

Profil oluşturan, analiz yapan veya tanımlayan kişilere İngilizcede “Profiler” denir. Bu mesleğin Türkçede karşılığı profil analisti, profil tanımlamacı, profil oluşturucu, profil uzmanı anlamlarına gelmektedir.

Profil uzmanları, şüpheli suçluların davranışlarını, duygularını ve kişiliklerini çözerek, yargılarını, öğrenilmiş duygusal tarafsızlık ve sabırla araştırma tekniklerinde zaman içinde test edilmiş deneyime dayandırırlar.

Geleceğin parlak meslekleri arasında yer alan profil uzmanlığı bir diğer adıyla kriminal profilci özellikle suçluların profillerini çıkararak detaylı analizlerle suç oranları suça karışma sebepleri gibi durumları ortaya çıkarmakla ilgili bir meslek grubudur.

II. Dünya Savaşı sırasında Stratejik Hizmetler Ofisinin, Adolf Hitler’in profilini çıkartmak için William Lange adındaki psikiyatristi görevlendirmesi ile profilleme çalışmaları başlamış oldu. (Kaynak: Geberth VJ. Practical Homicide Investigation. Investigative Assessment: Criminal Personality Profiling. CRC Press, New York; 1996: 707-93.)

FBI'ın Davranış Bilimi Birimi'nin (BSU) oluşturulması 1972 yılına kadar gerçekleşmedi. Bu kuruluş, şüpheli suçluların davranışlarının dört önemli yönünü inceleyerek ABD genelinde yükselen seri tecavüz ve cinayet dalgasını araştırmaya başladı.

Suçlu profili; sosyolojik, psikyatrik, psikolojik ve kriminolojik disiplenlerinin bütününün bilgisiyle suç davranışının analiz edilmesidir.(Kaynak: Palermo ve Kocsis, 2005,s.5).

'Suçlu Profili Çıkarma', 'Psikolojik Profil Çıkarma', 'Saldırgan Profili Çıkarma' Ve Suçlunun Kişiliğini Çıkarma aynı tekniği anlatmak için kullanılan terimlerdir. Kaynak: (Polat, 2004).  Kaynak: Suçlu Profilleme ve Türkiye'deki Genel Durumu - Criminal Profiling And General Situation İn Turkey ŞEREF C. ONNER"' M. Burak GONULTAS"

Profilleme ile ilgili çalışmalarda, genel olarak suçun önlenmesi, tedavi edilebilir grubun ayrılması ve şüpheli sanıklara daha kolay ulaşılabilmesi için veriler elde edilmesi amaçlanır.Kaynak:(Godwin GM. Criminal Psychology and Forensic Technology A Collaborative Approach to Effective Profiling Kocsis RN, Irwin H, Hayes AF, Nunn R. Criminal Psychological Profiling in Violent Crime Investigations: A Comparative Assessment of Accuracy. CRC Press, Boca Raton; 2000: 79-94)

Profilleme tekniği genel anlamda kişinin yaş grubu, ırkı, mesleki beceri derecesi, medeni durum, sosyo ekonomik statüsünü ve şüphelinin eğitim düzeyini içermektedir Kaynak: (Jackson ve Bekerian, 1997, s.5)

Suç eyleminden sorumlu bireylerin kişilik özelliklerini gösteren yöntem “suçlu profili” olarak tanımlanmaktadır. Suçlu profili ile pratikte meşgul olan profesyoneller, adli bilimciler, sosyal bilimciler ve davranış bilimcilerden oluşan geniş spektrumlu bir araştırmacı grubunu içerir.Kaynak: (Adli Tıp Dergisi 2004; 18(2): 27-37)

 
Toplam blog
: 12
: 148
Kayıt tarihi
: 31.05.21
 
 

"Hayat öğrenmeyi seven insanlarla güzelleşen bir okuldur." Fatih Hanoğlu ..