Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Profiterol

Profiterol
 

profiterol


Yapımı zor olduğu sanılan, aslında severek yapmak istenir ve arzu edilirse hiç de o kadar zor olmayan çok özel ve herkesin sevdiği bir tatlıdır profiterol.
Becerisini sergilemek isteyenler için güzel bir sınav sayılır. Kolay gelsin.

PROFİTEROL

MALZEMELER

Profiterol toplarının (patuşa) hamuru için;

2.5 su bardağı su

100 gram tereyağı

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1.5 su bardağı un(kek un daha iyi sonuç verir)

1 çorba kaşığı pudra şekeri

Bir tutam tuz

5 yumurta

KREMASI İÇİN

1.5 litre süt

1.5 su bardağı şeker

1.5 su bardağı un

50 gram mısır nişastası

2 adet yumurta sarısı ( oda sıcaklığında olacak)

2 adet tüm yumurta ( oda sıcaklığında olacak)

2 adet vanilya

2 yemek kaşığı labne peyniri

2 yemek kaşığı krem peynir

SOSU İÇİN

Hazırlayacağımız kremanın üçte ikilik kısmını ayırıyoruz.

300 gram bitter çikolata

150 gram fındık kreması

1 paket (150 gram ) kakao

1 su bardağı krema

YAPILIŞI

Önce topların ( patuşa ların)hamurunu hazırlamakla başlıyoruz.

Bir tencereye, suyu ve yağları ilave ederek kaynatıyoruz.

Un, tuz ve şekeri harmanlayıp, çırparak suya ilave edip pütürsüz, göz, göz bir kıvam alana kadar pişiriyoruz.

Pişen hamur kabını ateşten alıp 15 dakika dinlendirip, teker teker yumurtaları ilave ederken devamlı çırparak yumurtaları iyice yediriyoruz. Koyuca bir kıvam alınca üzerini streçle sararak, buzdolabında 1 saat kadar dinlendiriyoruz.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serip, hamurdan, suya batıracağımız tatlı kaşığı ile alarak, başka bir kaşıkla da sıyırmak suretiyle toplar halinde, tepsiye aralıklı olarak akıtıyoruz.

200 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirip, fırının ısısını 150 dereceye indirip 20 dakika daha pişiriyoruz. Fırını kapatıp 10 dakika kadar daha fırında tutuyoruz.( Patuşalarınızın güzel kabarmasını istiyorsanız pişirme esnasında fırının kapağını açmayın)

Bu arada kremanın yapımı için, nişasta ve peynirler hariç tüm malzemeyi tencereye alıp, iyice çırpalım ve orta hararetli ısıda pişirelim. Kaynama noktasında 2 kaşık su ile sulandırdığımız nişastayı da ilave ederek yapacağımız kremamızı soğumaya bırakıyoruz. Üçte bir olarak ayıracağımız kremaya peynirleri ekleyerek iyice karıştırıp yediriyoruz.

Kremanın üçte ikilik kısmını da ayrı bir kaba alıp, erittiğimiz çikolata, krema, kakao ve fındık kremasını içine ilave ederek tahta bir kaşıkla dıştan içe doğru karıştırarak yedirip sosumuzu hazırlıyoruz.

Patuşa hamurların alt kısmından delerek bir külah ya da sıkma tüpü yardımıyla kremayı içlerine sıkıyoruz.( kremayı sıkarken hamurun şiştiğini göreceksiniz.)

Kremalı patuşaları servis tabağına dilediğimiz şekilde dizerek, üzerine çikolata sosunu bolca gezdirip servis yapalım.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 405
: 2124
Kayıt tarihi
: 30.11.07
 
 

1952 Ankara doğumluyum. Blog sayfam, sevgiye, saygıya, önem veren erdemli kişilerin buluşma mekanı o..