Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Progesteron Kullanılabilir mi?

Miyomlar rahmin iyi huylu tümörlerdir. Rahimde yer alan ‘miyometrium’ isimli kas dokusundan anormal olarak büyüyerek meydana gelen miyomlar, günümüzde yaklaşık olarak her 4 ila 5 kadından birinde görülebiliyor.
 
Özellikle 30-40 yaşlarından sonra ortaya çıkan bu iyi huylu tümörler bazen hiçbir belirti göstermeyebiliyor. Bu nedenle miyoma sahip olan kadınların birçoğu bu durumdan haberdar bile değil. Bu kitlelerin neden oluştuğu bilinmese de genel olarak artan östrojen seviyesi ile yakından alakalı.
 
Menopoz döneminde östrojen seviyesinin düşmesi ile beraber miyomlarda hızlı bir gerileme hatta zamanla kaybolma meydana gelebilir. Gebelikte ise miyomlar, rahimin büyümesi ile beraber gelişme gösterebilirler. Ancak doğumun gerçekleşmesinden sonra miyomların boyutlarında küçülme veya kaybolma gibi durumlar görülebilmekte ya da herhangi bir değişiklik meydana gelmemektedir.
 
Miyom tedavisinde progesteron hormonunun yeri
Progesteron hormonu östrojenin vücutta ortaya koyduğu etkiyi dengelemeye yarayan, onun zıttı olarak fonksiyon gören bir hormondur. Bu nedenle östrojen ile büyüyen miyom harın tedavisinde progesteron kullanılabileceği düşünülmüştür.
 
Ancak kullanılan vakalarda progesteronun miyomu tedavi etmede etkisiz olduğu görülmüştür. Sadece adet döneminde kanamanın olduğu rahim içerisini döşeyen ‘endometrium’ diye bilinen dokuda atrofi yaparak kanamayı azaltabilir. Bu nedenle miyom tedavisinde progesteron tedavisi sadece hafif semptomları ve küçük miyomları olan seçilmiş hastalarda etkili olabilir.
 
Tedavi yöntemleri
Miyomların en kesin tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Diğer tedavi yöntemleri ile miyomun büyümesi durdurulabilir ya da küçülmesi sağlanabilir.
 
Bazı yeni nesil tedavi yöntemlerinde ise miyom dokuları vücut dışına çıkarılmadan lazer ile yakılarak ya da sıvı nitrojen ile dondurularak tedavi edilebilir. Bu yöntemler çok kısıtlı sayıda miyom türünde uygulanabilir. Klinik pratikte de çok kullanılmamaktadır.
 
Östrojen baskılayıcı ilaçlar her ne kadar alternatif olarak düşünülse de bu ilaçların uzun vadeli olarak kullanılması kemik erimesi, adet kesilmesi ya da ateş basması gibi rahatsızlıklara neden olur. 
 
Baskılayıcı ilaçlar (yalancı menopoz iğneleri) vücutta geçici bir menopoz etkisi yaratır. Bu nedenle sadece ameliyat öncesi miyomu küçültmek için tercih edilirler.
 
Günümüzde tedavi olarak en etkili yöntem cerrahidir. Miyomların laparoskopik, robotik veya histeroskopik olarak çıkartılması hastalar için çok avantajlı ameliyatlardır. Bu ameliyat türleri hastanın vücuduna minimum müdahale ile gerçekleştirildiği için kansız ya da bıçaksız ameliyatlar olarak da biliniyor.
 
Ameliyattan sonra ağrıları az, ağrı kesici kullanma isteği bu nedenle sınırlı ve kozmetik olarakta gene karın ön duvarındaki izler yok denecek kadar azdır. Bu işlemler ile gerçekleştirilen operasyonlardan sonra hastalar kısa bir süre içerisinde sosyal hayatlarına geri dönebilirler.
 
 
Doç. Dr. Taner Usta
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 43
: 47
Kayıt tarihi
: 01.10.18
 
 

1974 Antakya doğumlu olan Prof. Dr. Taner Usta, orta öğretimini Özel İçel Koleji'nde, liseyi ise T...