Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Erdoğan Özgenç DOST MECLİSİ

http://blog.milliyet.com.tr/erdoganozgenc

20 Mart '13

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Proje mi dediniz..."Alın Size Proje" Odtü'lü Öğrencilerden..

Aşağıda (yanda) resmini gördüğünüz muhteşem proje, Başbakanın  “böyle öğrenci olmaz olsun” babında laflar söylediği ODTÜ’lü öğrencilerin dünya çapındaki bir buluşudur.

Dünyamız hele ülkemiz giderek kirlenmekte yeşil alanlardan koparak beton yığınlarına dönüşmektedir. Tabi ki, bu gelişmelere bağlı olarak da enerji açığının giderek artması dikkat çekmekte yanı sıra sağlıklı mekân anlayışından uzaklaşıldığı gözlemlenmektedir.

İşte ODTÜ bu konularda yeni bir sistemi sağlıklı ve yenilenebilir ev sistemini geliştirerek giderek büyüyen bu sorunlara çözüm üretmeyi başarmıştır.

ODTÜ’lü öğrencilerin tasarladığı ve “eCOurt” adını verdikleri ev bildiğimiz evlerden çok farklı olacak. Tüm enerji ihtiyacını çatısına döşenecek olan paneller sayesinde güneş enerjisinden sağlayacak olan evin yalıtımı ise atık “Jean kotlarla” sağlanacak.

Solar Decathlon Türkiye takımı yetkilileri kotun yalıtım malzemesi olarak başarılı sonuçlar doğurduğunu, “Yalıtım değeri yüksek ve yenilikçi bir çözüm olan atık kotları binanın yalıtımında ve estetik görünüşü ile iç tasarımında” kullanmayı hedeflediklerini söylemektedir.

Eğer birileri ODTÜ’ye geçmiş aylarda olduğu gibi düşmanca bir tavır almayı düşünmüyorsa aslında ülkemizde yakın gelecekte çok büyük sorunlara gebe olacak konut, enerji ve yeşil alan sorununa son derece katkı sağlayacak bu buluşun ya da projenin destekleyeceklerini düşünüyorum.

Başka bir ifade ile böyle olacağını umuyorum.

Aklınıza resme bakıp projenin çok pahalı olabileceği gelebilir.  Hayır, şimdi lütfen dikkat edin bu projenin bütçesi sadece 230 Bin Amerikan doları.

Aslında projenin güzelliği yukarıda kısaca anlattığım kadar da değil. Evin değişik özellikleri sadece güneş enerjisi ve kot pantolonlu yalıtımla da sınırlı değil. Bir diğer özelliği ise bir hafta içinde kurulup, sökülmeye uygun olması. Yaklaşık beş ay sonra Çin’de düzenlenecek Solar Decathlon 2013 yarışmasında sergilenecek olan ev, önce ODTÜ’de kurulacak. Daha sonra ise sökülüp, gemilere yüklenerek Çin’e gönderilecek.

Bu konuda üniversite yetkilileri ÇİN de büyük bir kent kurulması hususunda neredeyse anlaşmaya varmış gibiler…

Proje mi dediniz alın size proje…

Tamamı Türk öğrenci, tamamı Türk öğrencilerinin aklının emeğinin ürünü…

ODTÜ’lü tüm öğrencilere ve emeği geçenlere teşekkürler. Yolunuz ve şansınız açık olsun çocuklar, eminim yakın gelecekte ülke ve dünya sizlerle gurur duyacaktır…

 

Erdoğan ÖZGENÇ 

 
Toplam blog
: 846
: 425
Kayıt tarihi
: 26.06.12
 
 

Emekli banka müdürüyüm ama kart vizitimde "insan" yazıyor. Adana'da ikamet ediyorum. Herk..