Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '06

 
Kategori
Arkeoloji
 

Prometheus'un(ilk devrimci) öyküsü

Prometheus'un(ilk devrimci) öyküsü
 

Prometheus, titanlar (Uranos:gökyüzü ve Gaia:yeryüzünün 6 erkek evladına deniliyordu) soyundan gelmekteyd. Adı "önceden gören" anlamına gelen Prometheus, herşeyi önceden görebilen, kötülüklerin olmaması için elinden geleni ardına koymayan bir kahindi.

Bir gün Prometheus, Zeus'un baştanrılık tahtından düşeceğini duyumsar. Fakat bunu Zeus'a hemen söylemez. Çünkü söylediği anda Zeus'un büyük bir kuşkuya düşeceğini biliyordu. Bu gördüğünü Zeus'a doğru bir zamanda söyleyecekti. Hikayemizin ilerliyen satırlarında gerçektende doğru zamanda söyleyeceğini göreceksiniz.

İnsanları seven, zekasıyla, gücüyle ve engin bilgileriyle onların yanında olan Prometheus, tanrıların insanlara hüküm koyan tavırlarının her geçen gün arttığını, bu durumun daha da kötüye gittiğini-gideceğini görür ve bu duruma daha fazla tahammül edemez. Adaletin, eşitliğin, egemenliğin savunucusu olarak insanlara egemenlik getirmenin, özgürlüğü ve eşitliği sağlamanın planlarınını yapmaya başlar. Böylece tarihte ilk devrimin temellerini atmak üzere zorlu bir göreve adım atar. Prometheus, beraberinde bir kaç dostu ile birlikte baş tanrı Zeus'a başkaldırır. Bu başkaldırının bedeli çok ağır olur. Baş tanrı Zeus kendisinin insanlara karşı küçük düşürülmesine çok sinirlenir. O kadar sinirlenir ki, insanları ve onların koruyucusu Prometheus'u cezalandırmak amacıyla ateşi saklar. Ateşin olmaması insanları yıkıntıya uğratır. İnsanlar ateşin olmamasıyla ne işlerini görebiliyor ne de aşlarını pişirebiliyorlardı.

Prometheus bu duruma çok üzülsede kendini toparlaması uzun sürmez. Kurnazlığıyla Zeus'un gönlünü almayı başarır. Bir gün Zeus'u kandırıp tanrıların yaşadığı Olympos Dağı'na çıkmak için( tanrılara gelecekten haber verme bahanesiyle) izin alır. Olympos'a çıkan Prometheus, orada güneşin alev alev yanan tekerleğinden bir kıvılcım çalar ve bu kıvılcımı bir rezene kabı içine koyarak insanlara götürür. Başka bir anlatıya göre ise Prometheus; ateşi, Zeus'un oğlu demirci tanrı Hephaistos'un kaynak ocağından alır. İki anlatıya göre de bilinen o ki Prometheus, tanrıların ateşini çalıp insanlara götürerek bir ilki başarmıştır. Onun insanlığa yaptığı bu iyilik, ona ilk devrimci sıfatını kazandırmıştır.

Zeus, Prometheus'un ateşi çalıp insanlara vermesiyle ikinci kez küçük düşürülmüştü. Zeus bu defa oldukça fazla sinirlenir ve Prometheus'u korkunç bir cezaya çarptırır: Kaukos Dağı'nda (Kuzey rüzgarı anlamına gelir, bugünün Kafkas dağlarına verilen isim)Prometheus'u zicirle bir kayaya bağlatır ve karaciğerini bir kartala yedirtir. Kartal her gün gelip Prometheus'un karaciğerini yiyiyor ve yenilen ciğer her gün yeniden tazeleniyordu.

Prometheus bu zor durumdan nasıl kurtulabilirdi? kurnaz Prometheus'un Zeus'a, tahtından düşeceğini söylemesinin zamanı gelmişti. Zeus'a; "bir kadınla evleneceksin ve ondan doğacak çocuğun egemenliğine son verecek" der. Ama bu çocuğun kimden olacağını söylemez. Söylerse eğer, ömür boyu zincire vurlmuş şekilde dağ başında kalıp kartal' a yem olacağını çok iyi biliyordu çünkü. Bunun üzerine Zeus bu çocuğun kimden olacağını öğrenmek için ve de tahtını koruyabilmek için , Prometheus'u kurtarmanın yollarını arar ve sonunda iyi bir fikir aklına gelir. Prometheus'un ciğerini yiyen kartalı öldürmesi için oğlu Herakles' i (Herkül) görevlendirir. Güç tanrısı Herakles bir ok ile bu görevi başarıyla tamamlar. Baş tanrı Zeus sonrasında Prometheus'tan bilgileri alır ve gelecekte başına gelecek olan kötülüklerin önüne geçmek için kollarını sıvar. Evleneceği kadını( deniz perilerinin kızı Thetis) başka bir ölümlüyle evlendirir ve tahtını korumayı başarır.

Prometheus ise zincirlerinden kurtulmak için tekrar ölümsüz olmanın yollarını arar ve bunu nihayetinde başararak hayatını sürdürür.

 
Toplam blog
: 9
: 53649
Kayıt tarihi
: 23.08.06
 
 

Merhaba sevgili okurlar. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı mezunuyum. Marmara Üniversi..