Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Sedanur Macit

http://blog.milliyet.com.tr/sdnr

16 Ocak '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Propolis nedir?

Propolis nedir?
 

Propolis arıların kovanlarını dış etkilerden korumak için kapladıkları bir maddedir. Arılar bu reçinemsi maddeyi çeşitli kozalak, tomurcuk ve filizlerden topladıkları maddeleri karıştırarak üretirler. Peteklerin birine yapıştırılmasında, kovandaki deliklerin kapatılmasında, kovan içindeki bakteri ve mantar düzeyinin azaltılmasında bu madde kullanılır. Propolis karoteni tiamin, riboflavin, pridoksin vitaminlerini içermektedir ve antioksidan bir grup olan polifenolleri en yüksek oranda içeren arı ürünüdür.

Hipokrat propolisin deri ülserinin ve sindirim sisteminin tedavisinde kullanıldığını söylemiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda çok kuvvetli anti-viral, anti-bakteriyel, anti-fungal etkileri saptanmıştır. Ayrıca sentetik antibiyotikler gibi bakterilere karşı direnç oluşturmamaktadır. Düzenli alınması durumunda vücuttaki hastalık etmenlerine karşı bir savunma gerçekleştirdiği belirlenmiştir.

Propolisin insanlar üzerinde olumlu etkisini gösterdiği hastalıklar; kemodo, beriberi (B1 vitamini eksikliği), deri ülserinde, ağız yaralarında, diş ağrısı, burun iltihabı, mide ülseri, böbrek bozukluğu, idrar yolları enfeksiyonları, influensa, iyi huylu tümör, kist, kötü huylu tümör (kanser), damar sertliği hastalıkları, tracheitis, helitosise, üst deri üremesi, diabet, kemik erimesi hastalığı, kırıkların kaynaması, sedef, sinirucu iltihabı, sivilce, egzama, vaginal ve rahim iltihaplanması, şeker hastalığı, nefes darlığı, kulak, burun yaraları, cilt kanseri, menapoz dönemi kemik erimesi, yara ve kesikler, astım, bronşit, romatizmal ağrılar ve eklem hastalıklar, verem, genital, mikrobik rahatsızlıklar, parkinson (beyin) hastalığı, ikinci derece yanıklar, hemoroit, akciğer kanseri, grip etmeni bazı virüs türleri, uçuklar, mide gastiriti, 12 parmak ülseri, orta kulak iltihabı, üst solunum yolları, baş ağrısı, güneş yanığı, akne (kıl kökü iltihabı) olarak sıralanabilir.

Propolis kullanımı yaygınlaşmış olup tablet, kapsül, damla, toz, şurup şekillerinde bulmak mümkündür. Ancak kullanımında alerjik reaksiyonlara karşı dikkatli olunmalıdır. Balla karıştırarak tüketilmesi uygun olacaktır.

Kaynak:-ÖNEMLİ BİR ARI ÜRÜNÜ: PROPOLİS- Uludag Bee Journal May 2002
-Arıcılık Ürünlerinin Kimyasal ve Biyolojik Özellikleri - Prof.Dr. Dilek BOYACIOĞLU-İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı 5 Mayıs 2012 İstanbul

 
Toplam blog
: 13
: 3120
Kayıt tarihi
: 31.12.12
 
 

Mesleğim olan diyetisyenliğin yanı sıra sağlıklı beslenmeye dair araştırmak, okumak, yani tarifle..