Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '14

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Prostat Büyümesi & Prostat Tedavisi ve Prostata İyi Gelen Bitkiler

Prostat Büyümesi & Prostat Tedavisi ve Prostata İyi Gelen Bitkiler
 

Prostat büyümesi ve prostat tedavisi


  • Prostat Nedir?

Prostat bezi erkeklerde, mesanenin yani idrar torbasının hemen altında yer alan, idrar kanalını sarmalayan bir işlevsel bir organdır. Prostat, iri bir ceviz boyutlatında 20-30 gr. lık önemsiz bir organ olarak görülse de, erkeklerin ergenlik çağından itibaren işlevi başlayan ve önemli görevleri olan bir salgı bezidir. Prostat bezi, erkek ergenlik çağına gelince aktivite göstermeye başlamaktadır. Ancak 30-35 yaşlarından sonra ise faaliyetinde git gide azalma başlar.Prostat dış salgı bezlerimizdendir. Prostatın önemli bir görevi, meninin % 95’ini teşkil eden meni sıvısını salgılaması ve cinsel boşalma esnasında bu sıvının dışarı atılmasına destek olmaktır. Prostatik doku yüksek konsantrasyonda çinko ihtiva eder. Bu sebeple çinko eksikliğinde prostat bezinin fonksiyonlarında bozulmalara rastlanabilir.

Prostat bezi 40’lı yaşlardan sonra ise git gide hacmen büyür. Bu gibi duruma iyi huylu prostat büyümesi, tıp dilinde (BPH ) denir. 50'li yaşlardan itibaren, 100 erkeğin en az 50 sinde 65 yaş ve üzerii erkeklerin ise %90’ında iyi huylu prostat bezi büyümesi görülmektedir. İyi huylu prostat büyümesi halk arasında prostatım var şeklinde yorumlanır.
 

  • Prostat Büyümesi (BPH) iyi huyludur ve prostat kanserinden oldukça farklı bir durumdur. Prostat kanserine dönüşme ihtimali pek olmasa da, ikisi birlikte bir arada görülebilir. Prostat kanseri diğer kanser türlerine oranla daha iyi huylu olan ve hemen hemen yaşam süresi normal insanlar gibi olan bir kanser türüdür.

Prostat bezi büyürken çevresini sarmaladığı idrar kanalını daraltarak tıkar ve  yavaş yavaş idrar akışına engel olmaya başlar. Bu durum zamanla aşağıda belirrtiğim belirtileri göstermektedir;

  • Prostat Belirtileri
  • İdrar yapabilme kuvveti ve İdrar tazyiğinde azalma.
  • İdrara ilk başlamada güçlük çekme.
  • Zorlanarak ve kesik kesik  idrar yapma.
  • İdrarın bitiminde damlama olması durumu.
  • İdrarı tam olarak boşaltamama ve rahatlayamama hissi.
  • Geceleri sıkışarak idrara kalkma ve sık aralıklarla idrara çıkma ihtiyacı.
  • Aniden gelen idrar yapma isteği ve ani idrara sıkışma.
  • İdrar yapma hissi gelice idrar kaçırmak ve kaçtığının hissedilememesi durumu.
  • İdrar yapma esnasında yanma ve sızıların olması.

Bu şikayetler farklı yaştaki ve farklı durumdaki her hastada değişik oranlarda görülür.
Bazı durumlarda idrar kanalı tam olarak tıkanabilir ve hasta aniden idrar yapamaz. Bu durumda kalan hastalara acil olarak sonda takılması gerkebilmektedir

Prostat Büyümesi, bahsettiğim şikayetlere neden olduğundan, erkekleri zamanla yaşam kalitesi ve psikolojik açıdan sıkıntıya sokmaktadır. Bunun yanında prostat büyümesi neticesi, zamanla altta yazdığım farklı ek komplikasyonlar gelişebilmektedir.

Ani olarak idrar tıkanması ve idrar yapamama.

İdrar yolları iltihaplanması.

İdrar kesesinde (mesanede) taşlarının oluşması.Böbrek fonksiyonlarında bozulmalar (enfeksiyon oluşumu, böbrek taşları)

Prostat Büyümesi tanısı nasıl konmaktadır?

Ürologlar hastada bahsettiğimiz şikayetleri dinleyerek, rektal (makattan) muayene, kan testi, idrar akış hızı testi , ürodinami yani idrar basınç-akım testi, bilgisayarlı tomografi veya sistoskopi gibi birçok yöntem kullanarak teşhisi koyar.

  • Prostat Tedavisi nasıldır ?

Prostat Bitkisel Tedavisi :

İlaçlara tedavi vermeyen, cerrahi operasyondan çekinen prostat hastaları, uzun yıllardır üzerinde çalışılan ve çok yol katedilen Prostat Bitkisel Tedavi Yöntemlerini mutlaka denemelidirler.

Şimdi gelelim prostat büyümesinin engellenmesinde ve büyümüş prostat bezinin küçülmesine yardımda çok yararlı olan bitkilere;

  • Prostat bezi sağlığı Çinko, Magnezyum, Fosfor,Manganez,Triptofan, Demir, Bakır gibi mineraller bolca alınmalıdır. Kabak çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği ekstresi tüm bu mineralleri ve prostat sağlığı için gerekli mineralleri bolca ihtiva eder.
  • Kabak çekirdeği ekstresinin, prpstat büyümesinin durması, ve prostata bağlı şikayetleri azalması yönündeki etkileri akademik olarak tespit edilmiştir. 

Almanya'da yapılan testlerde 300 kişilik prostat hastası grubunda, 3 aylık düzenli kabak çekirdeği ekstresi ve prostat bezindeki küçülmeye fayda sağlayan çuha çiçeği ekstresi tükettirilen hastalarda, prostat büyümesinin durduğu gözlenmekle birlikte, ortalama olarak %25 prostat bezinde küçülme gözlenlenmiştir.

Türkiye'de yapılan fitoterapi alanındaki çalışmalarla ses getiren, Uzm. Fitoterapist ve Alternatif Tedavi Uzmanı Mehmet Fatih Halitoğlu ile birlikte yağtığımız çalışmalarda, kabak çekirdeği ekstraktı, çuha çiçeği, hazenbel, saw palmetto ekstresi, udu hindi, akr-ı karha ekstrelerinden hazırlanan bitkisel destek karışımı, 1 aylık dönemde prostat büyümesinin durduğu ve 3 aylık dönemde prostat bezinde %35 lere varan bir küçülme gözlenlenmiştir. Çalışma 220 kişilik bir prostat hastası grubunda, pananatural desteğiyle, ''Corex Prox Prostat Tedavisi'' grubu adı verilen bu kişilerde prostata bağlı semptom ve şikayetlerinin yok denecek oranda azaldığı gözlemlenmiştir.

  • Cüce Palimye (Saw Palmetto) : Özellikle Güney Amerika kıtasında yetişen bir çeşit cüce palmiye türüdür. Meyveleri yüksek oranda oranında yağ asitleri içerir. Güney Amerika yerli halkı tarafından cinsel organlar ve idrar yolları ile ilgili hastalıklar için yüzyıllardır kullanılmıştır. Günümüzde bu özel bitki prostat  büyümesi ve idrar yolları üzerindeki oldukça faydalı etkilerinden dolayı, saw palmetto ekstresi içeren bitkisel tabletler özellikle Amerika’da çok kullanılmaktadır.
  • Bal Kabağı Çekirdeği Ekstresi idrar söktürücü etkide göstermektedir. Erkeklik hormonu olarak bilinen testesteronun dihidro-testosteron’a dönüşmesini engeller. Dihidro-testosteron prostat hücrelerini çoğaltarak ve prostat dokusunun büyümesine neden olabilir. Bu bitkinin işlenmiş konsantre halinde olan ekstreleri prostat büyümesinin önlenmesinde etkilidir.  Ayrıca idrar akışını arttıcı etkisi ile mesaneyi rahatlatır ve idrar yapma zorluğunuda ortadan kaldırarak rahatlama sağlar.

Akademik bir çalışmada 225 hastadan üzerinde yapılan testlerde, bitkinin idrar akımına olan yararlı etkisi incelenmiştir. 113 hastaya bu bitkisel ekstre verilmesi neticesinde hem idrar akımını, bitkiyi almayan 112 kişiye göre kaydadeğer olarak artırmış ve yan etki görülmemiştir.

Belçika’da 300 prostat hastası üzerinde yapılan klinik bir çalışmada, Üç ay boyunca kullanılan saw palmetto ekstresi prostat büyümesi neticesi yaşanan sorunlarda %88 oranında azalma sağlamıştır. Bu kişilerde idrar akış oranının %25 arttığı; prostat bezinin ise küçülmeye başladığı tespit edilmiştir. 

Özellikle 50 yaş üstü prostat hastalığı potansiyeli olan erkeklerde, prostat sağlığı için mutlaka tüketilmesi gereken Prostat Çayı karışımı da, hem önlem hemde tedavi anlamında çok yararlıdır. Özellikle çuha çiçeği, bal kabağı ekstresi, kişniş tohumu, kereviz tohumu ekstresi ve prostat tedavisindeki etkisi kanıtlanmış eğir kökü başlıca yararlı bitkiler arasındadır. Bu ekstrelerden hazırlanan prostat çayı karışımı kolay kullanım ve yan etki içermemesiyle kesinlikle önerimdir.

Yukarıda bahsettiğim gibi prostat bitkisel tedavisinde, tek tek bir çok bitki ürünlerinde verim sağlandığı gibi, doğru oran ve yöntemlerle hazırlanan farklı bitkisel karışımların, prostat hastalığının önlenmesinde ve ameliyatsız prostat tedavisinde ki etkileri umut verici çalışmalardır. Özellikle 50 yaş üstü erkeklerin erken dönemde prostata karşı bitksel destek almasını öneriyorum.

Önümüzdeki günlerde ''Prostat ve Cinsel Sağlık Üzerine Etkileri'' konulu makalemi de sizlerle paylaşmayı umuyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

Engin HALİTOĞLU

Fitoterapi ve Alternatif Tedavi Uzmanı

 
Toplam blog
: 10
: 34833
Kayıt tarihi
: 23.03.14
 
 

Allah'ın doğada insanoğluna sunduğu ve ya unutulmuş yada farkedilmemiş sonsuz nimetleri olduğunu ..