Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '21

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Prostat kanseri ve genetik

Prostat kanserinde genetik miras neden önemli? 

Genetik miras alerjilerden romatizmal hastalıklara, kilo probleminden psikiyatrik bozukluklara pek çok rahatsızlıkta etkili bir unsur. Prostat kanseri de genetik mirasın riski artırdığı hastalıklardan biridir. Prostat kanseri riskini artırabilecek faktörler listesinde başı çeken maddelerden biri, ailede prostat kanseri öyküsü bulunmasıdır. 

Prostat, erkeklerde mesanenin hemen altında bulunan küçük bir bezdir. Prostat kanseri yavaş büyüyebilir ve herhangi bir semptoma neden olmayabilir. Bazı vakalarda görülen semptomlar ise şunlardır: İdrar yapmada zorluk, idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma, idrar ya da menide kan, boşalma sırasında ağrı, ereksiyon sorunu. Prostat kanseri ilerleyip vücuda yayıldığında anemi, bağırsak sorunları, lenf düğümlerinin şişmesi, kemik kırıkları gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.

Ailesinde tek bir kişide prostat kanseri bulunan birinin bu kansere yakalanma riski üç kat artar. Aynı zamanda kardeşi ve babasında prostat kanseri öyküsü bulunan erkekler için risk beş kata çıkmaktadır. Çeşitli genetik etkenlere bağlı olarak prostatta kanserli hücrelerin gelişme riski 23 kata kadar artabilmektedir.

Genetik testler, kanser riski hakkında önemli ipuçları sağlar.  Ancak çoğu prostat kanseri vakası, test yoluyla tespit edilebilen bir genetik mutasyonun sonucu değildir. Dolayısıyla pozitif bir test sonucu, prostat kanseri riskinde ancak hafif bir artışa işaret edebilir. Bununla birlikte biorezonansa özel kan testi ile de prostat kanserini test edebilmek mümkündür.

Ailesinde prostat kanseri ya da herhangi başka bir kanser öyküsü bulunan tüm erkeklerin prostat kanseri açısından bir testten geçmesi faydalı olacaktır. Nitekim bilindiği gibi erken tanı hayat kurtarır.     

Prostat kanseri için klasik tıpta cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi seçenekleri vardır. Bunun yanı sıra diğer kanser hastalıklarında olduğu gibi prostat kanserinde de biorezonans, ozon tedavisi, yüksek doz C vitamini gibi tamamlayıcı tedaviler de mevcut tedavilerin etkinliğini artırmaya ve aynı zamanda özellikle kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azaltmaya yardımcıdır.

 

 
Toplam blog
: 52
: 46
Kayıt tarihi
: 02.12.19
 
 

Bir yardımcı tıp yöntemi olan biorezonans tedavisini Türkiye'ye tanıtan Dr. Sinan Akkurt, Ege Ünive..