Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '09

 
Kategori
Güncel
 

Protest terör!

Protest terör!
 

İstanbuldaki IMF-DB toplantılarına karşı yapılan protestolar, protesto olmanın ötesine geçip teröre dönüşüyor. Bu tür küresel oluşumları protesto etmenin bir anlamı vardır. Bu anlam, dünyadaki adaletsiz paylaşıma karşı çıkmak, ezilenlerin sesini duyurmak şeklinde olabilir. Ancak, son günlerde İstanbul'da yaşananların bu anlamda protestoyla ilgisi kalmamıştır.

Bir kere, yüzlerini maskelemiş protestocular'ın olayın anlamını kavramaktan uzak, sokak serserileri olduğu gözlemleniyor. Ellerinde kaldırımlardan söktükleri taşlarla, sadece polise saldırmıyor; aynı zamanda etraftaki bankalara ve dükkanlara zarar veriyorlar. Maksat, uluslararası para gücünü protesto etmekse, orada ekmeğini çıkarmaya çalışan esnafın dükkanını harap etmenin nasıl bir katkısı olabilir bu maksata!!

Anlaşılan o ki, hangi saikle hareket ediyor olurlarsa olsunlar, bu ülkede terör yapmaya müsait bir kitle bulunmaktadır. Bu kitle'nin bir arkaplanı, bir felsefesi de yok üstelik... Bütün amaçları terör yapmak. Bir tür "anarşist psikolojisi" ile hareket ediyorlar; yakıyorlar, yıkıyorlar ve belli ki bundan büyük haz duyuyorlar.

Üstelik, IMF'in nerdeyse Türkiye'ye teslim olduğu böyle bir ortamda bunu yapıyorlar. IMF ve onun gibi dünya örgütlenmeleri daima "beyaz Batılı" nın çıkarını gözetmiştir ve dünyanın geri kalanını bu çıkar için feda etmiştir. Ama, artık dünya değişiyor; güç alanları Batı'dan doğuya kayıyor. Geçmişin güçlü ve buyurgan IMF'i yerine, söz dinleyen bir IMF söz konusu şimdi...

Sorun şu ki, bu ülkede sokaklara çıkarak terör yapanların bu gelişmeleri görecek kadar bilgi birikimleri yok. Onlar, geçen yüzyılın kalıplaşmış ideolojik yapılarının kendilerine emrettiği şeyi yapmaya devam ediyorlar. IMF başkanına atılan ayakkabı da aslında anlamlı bir protesto'yu değil, kalıplaşmış bir ideolojik çıkışı yansıtıyordu. Hem de, Iraktaki gerçekten anlamlı çıkışın kötü bir taklidi olarak...

Türkiye garip bir ülke... Bir yanda, sakın IMF ile izdivacınızı sonlandırmayın, diye feryat eden zenginler, bir yanda IMF'e Nike marka ayakkabı fırlatan fukaralar... Garabet şurda ki, bu iki kesimin "rejim algısı" birebir örtüşüyor. Her iki tarafta, globalleşmenin, demokratikleşmenin karşısında duruyor; ama biri global kuruluşlara çiçek veriyor; biri taş atıyor.

Herşeye karşı olmayı kendine iş edinmiş şuursuz bir ayak takımı var bu ülkede. Bazan sokak aralarında masum vatandaşın arabasını ateşe veriyorlar; bazan de IMF gibi uluslararası örgütlerin protestosu içerisinde bulunuyorlar. Her defa yaptıkları yakmak ve yıkmak...

Yapılması gereken, bu "şuursuz gücü" polis denetimi altına almaktır. Yapılanların IMF protestosuyla falan ilgisi yoktur. Bu şehir eşkiyalarına "protestocu" gözüyle bakmak, bilinçli protestocuyu da küçük düşürmek olur.

Koca bir şehri, bütün dünyanın gözü önünde üç-beş çapulcuya bırakmayın!..

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..