Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '18

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Provizyon Nedir?

Provizyon Nedir?
 

Hayatımızın Anlamı Kredi kartları ve provizyon İşlemleri


Hayatımızı Kolaylaştıran Finansal Araçlar 

Kredi kartları ve Çekler hayatımızı kolaylaştıran araçlardan sadece birkaçı. Peki bu kartlar ve çek karşılıklarının banka ayağı nasıl çalışıyor? birlikte gözatalım isterseniz.

Provizyon nedir?

Provizyon Fransızca kökenli olup anlamı Karşılık olarak tanımlanmaktadır. alışverişleriimizde kredi kartlarımızı kullandığımızda kartımız Pos cihazından geçtiği andan itibaren ilgili karttaki limit sorgulanır.

Ve limit yeterli durumda ise tutar kartınızdan çekilir ve Banka terimlerinde Açık Provizyon olarak tanımlanan ekrana düşer burada alış veriş yapılan firma gece saat 00:00 itibariyle yapacağı günsonu ile muhasebeleştirdiği anda firmaya alacak müşterinin kredi kartı hesap ekstresine borç kaydeder.

Bazen Firmalar günsonu işlemlerini 3 günde bir de yapabilirler muhasebeleştirme işlemleri tamamlanmadığı sürece ilgili açıkta yeralan tutar alıcı veya satıcının olamaz 7 ile 10 gün içerisinde günsonu kapaması yapılmadığı takdirde tutar açık provizyondan düşer ve işlem yapılmamış olur bu yüzden firmalar bu sürece dikkat etmesi gerekmektedir.

 

Çeklerde Provizyon İşlemleri

Çeklerde provizyon işlemlerinin mantığı çeklerin bağlı bulunduğu hesabın çek üzerinde yazılı tutar ile örtüşmesinin kontrol edilmesidir. İlgili çekte istenen tutar ve hesap müaitliği bulunmaz ise provizyon alınamaz ve çekin arkası yazılır ki ticari itibar ciddi şekilde zedelenecektir.

Provizyon hataları

Kredi kartlarını limitlerinin yetersiz olması,pos cihazı hataları örneğin elektrik kesilmesi,internet bağlantısının telefon hattına bağlı olması sonucu telefon meşgul olması sebebiyle çekim yapılamaması, kart manyetik okuyucunun hasar görmesi, kartın kayıp çalıntı olması, gibi nedenlerden provizyon alınamayabilir.

En önemlisi elimizde bulunan bu finansal araçları kendimize ve kesemize uygun doğru şekilde kullanılması dileğimizle

 

Sevgiyle Kalın

 

 

 
Toplam blog
: 8
: 459
Kayıt tarihi
: 01.09.16
 
 

Rana Seyyide Uztetik  1977 İsviçre de doğdu. Orta öğrenimini İstanbul  Anadoluhisarı Ticaret Lise..