Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şerafettin Saraçoğlu Dermatoloji Uzmanı

http://blog.milliyet.com.tr/serafettinsaracoglu

04 Mart '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

PRP ( Trombositten Zengin Plasma )nın Estetik Dermatolojide Kullanımı

PRP ( Trombositten Zengin Plasma )nın Estetik Dermatolojide Kullanımı
 

PRP ( Trombositten Zengin Plasma )nın Estetik Dermatolojide Kullanımı

PRP tedavisi Estetik Dermatoloji ve Kozmetoloji de son dört beş yıldır kullanılmaktadır. Birçok farklı deri sorununda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

PRP nin kozmetik amaçlı olarak çok yeni sayılabilecek bir süreçte kullanılırken aslında çok uzun yıllardır farklı tedaviler amacıyla kullanımı vardır. İlk olarak açık kalp ameliyatlarında çabuk iyileşme ve dikişlerin daha iyi kapanması amaçlı kullanılırken beyin cerrahi ameliyatları, ortopedik ameliyatlar çene cerrahisi, fizik tedavi gibi farklı branşlarda da kullanılmaktadır.

PRP antiageing amaçlı uygulanan kimyasal peeling, mezoterapi, lazer, deri dolguları gibi uygulamalardan bir aşama üstte olan bir tedavi tekniğidir. Kişinin kendi kanından elde edilmesi, yabancı bir madde içermemesi ve bu sayede herhangi bir alerjik yanıtın görülme şansının hemen hiç  olmaması en önemli üstünlükleridir.

İnsan büyüme faktörleri yara iyileşmesi, doku yenilenmesi gibi birçok klinik kullanımı olan bir tedavi ürünüdür. Kanımızda bulunan ve pıhtılaşma mekanizmasının ana aktörü olan Platelet ( Trombosit) hücreleri sadece kanamayı durdurmakla görevli değildir. Bu hücrelerin içinde bulunan keseciklerde yara iyileşmesi için gerekli büyüme faktörleri yoğun olarak bulunurlar ( Figür 1) ve bir yaralanma halinde hücrelerden salgılanarak doku iyileşme mekanizmasını tetiklerler. İşte bu özellikleri sayesinde kandaki plateletler özel bir laboratuvar işlemi ile yoğunlaştırılarak kozmetik amaçlı istenilen bölgeye uygulanarak büyüme faktöründen zengin bir karışım ile iyileşme tetiklenir.

 

Figür 1:Platelet hücresinin elektron mikroskopik görüntüsünde farklı  büyüme faktörleriyle dolu  kesecikler hücrenin önemli bir kısmını kaplıyor.

Estetik Dermatolojide ki kullanım alanları;

·         Yara izlerinin tedavisi

·         Sivilce izlerinin tedavisi

·         Saç dökülmesi

·         İnce kırışıklıklar ( Yüz, dudak çevresi, Boyun, dekolte, el sırtlarına uygulanır)

·         Yüz gençleştirme

·         Yara iyileşmesini hızlandırmak için Lazer uygulamaları sonrası

·         Deri çatlaklarının tedavisinde diğer tedavilere ek olarak kullanılmaktadır.

PRP hamilelik, emzirme dönemindeki anneler, anormal yara iyileşmesine yatkın ciltlerde, kanserli vakalarda ve kan hastalığı olan veya kan inceltici ilaç kullananlarda uygulanamaz. Bunun dışında her sağlıklı birey için kullanılabilir bir tedavi yöntemidir. 

 
Toplam blog
: 43
: 350
Kayıt tarihi
: 17.12.13
 
 

Uz.Dr.Şerafettin Saraçoğlu 1965 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul'..