Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '22

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Psi "GO" aşk

SİZİNKİ NASIL BİR AŞK! GÜNÜMÜZ “YÜRÜYEN AŞK” INDAKİ DUYGUSAL BAĞLANMA VE HOŞLANMAYI ZİRVEDEKİ 4 PSİKOLOG, “4 KURAM”DA  ANLATIYOR. BUNLAR “ÇOK BİLDİĞİMİZ”İ BİLDİĞİMİZ GİZEMLİ VE EN ESKİ "ÇARPIŞMA"NIN BİLİMSEL İFADELERİ…

TOPLUMUN kötü tasarımı ile “Kesin”liklere inandırılan iç dünyamız, “Gerçek”lerden yorulup sıkıldığında, fantastik biçimde kıvrılıverir. Bu sapma da, gururun sorumsuz ayaklarca çiğnendiğine inanıldığı, vicdan yoksunu karanlık sokaklara çıkıverir. Sözkonusu ruhsal dünyaya baş eğmek, titizlenerek yaşamayı dayatır bize. Güneşe yakın uçurur! Yüreğin kapıları ardına açıksa eğer; insan arayış içine girdiğinin farkında olmaz. Bir şey arıyordur: Fiziksel görünümün de dışına çıkıp birlikte yaşanacak bir geleceği bile görmeye çalışır.

1 / ZICK RUBIN’den… “onun da kendi kadar mutlu olmasını isteyenler” kulübü

Bağlanma: Birliktelik ve düzenli ilgi görme isteği. Olumluluk ve fiziksel dokunuşlar, önemli bileşenleridir. İlgilenme: Karşısındakinin gereksinim ve mutluluğuna kendisi kadar odaklanmak. /  Yakınlık & Gizlilik: Özel istek, duygu ve inançlarını paylaşmak.

2 / ELANIE HATFIELD’den… “tutkulu aşka biçilen süre” bildirimi

Tutkulu aşk: Cinsel istek, çekicilik, düşkünlük, duygusallık ve çok güçlü arzu içerir. Kısa sürmeye yatkındır. Süre 6 / 20 ay arasında. / Şefkatli aşk: Bağlılık, saygı, sevgi, sadakat ve duygusal yakınlık vardır. Daha uzun sürer.

Hatfield’e kalırsa; mutluluk ve tatmin veren karşılıklı aşkla, umutsuzluk ve çaresizlik yaşatan karşılıksız aşk da ayrıksı. Şöyle: Benzerlik: İnsanlar, kendilerine benzeyenlere aşık olma eğilimindedir. Bu aklınıza gelmiş miydi hiç… Pek özveri kokusu alınmıyor da… / İlk bağlanma tarzlar: Uzun süreli derin ilişki çoklukla birbirine güçlü bağlanmadan doğar. Aşık ya da aşkı biten insanlar bağlanmaz.

3 / JOHN LEE’den… “Aşkın farklı 6 yelpazesi”  

*Eros: Hem fiziksel hem duygusal anlamdaki aşk. *Ludos: Aynı anda birkaç kişilik bir oyun ya da fetih gibi oynanan aşk olabilir. *Storge: Arkadaşlıktan doğan, zaman içinde oluşan aşk. *Mania: Eros & Ludos saplantılı (mania) aşk. Duygusal süreksizlik, kıskançlık ve sahiplenici duygular. *Pragma: Ludos ile kombine. Pratiğe yönelik aşk. İlişki amaçların bilincinde başlanır, sonra beklentiler gerçekçi ve pratiğe dönüşür. *Agape: Eros ve Storge birleşimi; kapsayıcı ve özverilidir.

4 / ROBERT STERNBERG’den “aşk üçgen kuramı” ve diğerleri

Yakınlık / Gizlilik: Diğerini desteklemek, onunla paylaşımda bulunmak ve sevildiğini hissedebilmek. / Tutku: Cinsel istek, çekicilik ve coşku, birleştirir. / Bağlılık: Sadık kalma ve uzun süreli ilişki arzusu.

Sternberg’in 3 saptamasından 7 farklı sonuç çıkmakta:

*Hoşlanma / arkadaşlık: Yakınlık ve güçlü bağ içeren; tutku ile bağlılık olmayan arkadaşlığı yansıtır.

*Vurulma / tutkulu aşk: İlk görüşte aşk yaşayanlar hissederler. Bağlılık yoktur. Vurulma geçici olabilir.

*Boş aşk: Yakınlık ve tutku yitirilse de iki insanın hala birbirine güçlü bağlılık duyumsadığı ilişkiler.

*Romantik aşk: Aşkın bu türünde tutku ve yakınlık, cinsel ilgi ve duygusal bağ olsa da, bağlılık yoktur.

*Dostça sevgi: Tutkunun olmadığı ya da artık kalmadığı; yine de büyük bir bağlılık ve düşkünlük hissedilen sevgilerdir. Bu tür aile bireyleri, yakın arkadaşlar ve evliliklerde de görülür.

*Aptalca aşk: Bu tür aşklarda tutku ve bağlılık görülür ancak içtenlik / yakınlık bulunmaz.

*Mükemmel aşk:Tutku, bağlılık ve yakınlık içeren ideal nokta bu. Ancak Sternberg, aşkın bu haline ulaşıldıktan sonra onu koruyabilmenin kolay olmadığını vurgular. Kalıcı olmayabileceğini de... Zamanla tutku da yitirilirse, mükemmel aşkın dostça sevgiye dönüşeceğini eklemeyi unutmaz.

VE “PEKİYİ, SEN BU TÜRDEN NE YAZMAYA ÇABALADIN” DERSEN!... / Aşka Neler Dahildir / Aşkın eMaRı / Delikanlı Ve Sanrısı / Full Dam / İstinye, Sarhoş Bülbül Ve Sen / Kadın Düşünce Okulu / Bir Kapriçyo / Matematikten Kimler “Çakar” / Senden Nefret Etmiyorum Ama / Sevgililer Ne Kadar Gerçektir / Terkeden Sevgiliye Ağıt / Sone / Saklı Dizeler / “Smile” Ve Utku / Susanna… Sussana… / (Levent Üsküdarlı)

 

 
Toplam blog
: 86
: 39
Kayıt tarihi
: 09.12.08
 
 

1951 / İstanbul. Öğretmen bir ailenin tek çocuğu. Sade bir düzen içinde soluk alıp veren o "eski ..