Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '14

 
Kategori
Ruh Sağlığı
 

Psikiyatri ve Tms tedavisi

Psikiyatri ve Tms tedavisi
 

TMS trankraniyel manyetik uyarım kelimlerinin İngilizce karşılıklarının kısaltmasına verilen isimdir


TMS TEDAVİSİNDE TEDAVİ MEKANİZMASI
 
TMS trankraniyel manyetik uyarım kelimlerinin İngilizce karşılıklarının kısaltmasına verilen isimdir. Basit olarak saçlı deri üzerinden beynin bir bölgesi üzerine tekrarlayan manyetik dalgalar gönderme işlemine tms  denir. Bu yöntem başlangıçta beyin araştırmalarında ve teşhiste kullanılırken 1990 yılların ortalarından itibaren nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntem olmuştur. Tms tedavisi Felç veya inme, Parkinson hastalığı, bunama, dikkat eksikliği hiperaktivite sendromu, migren, yeme bozuklukları, epilepsi, depresyon, bipolar hastalık, distoni, çeşitli hareket bozuklukları, nöropatik ağrılar, kronik ağrılar kullanıldığı alanlardan bazılarıdır. Bu yöntemin bugüne kadar tanımlanmış ciddi bir yan etkisi yoktur.
 
TMS tedavisi: trankraniyel manyetik uyarım kelimlerinin İngilizce karşılıklarının kısaltmasına verilen isimdir. Basit olarak saçlı deri üzerinden beynin bir bölgesi üzerine tekrarlayan manyetik dalgalar gönderme işlemine tms  denir. 
TMS tedavisi trankraniyel manyetik uyarım kelimlerinin İngilizce karşılıklarının kısaltmasına verilen isimdir. Basit olarak saçlı deri üzerinden beynin bir bölgesi üzerine tekrarlayan manyetik dalgalar gönderme işlemine tms denir.
 
TMS TEDAVİSİNDE TIP UYGULAMALARI
 
Tms tedavisinde Tıp uygulamalarında manyetik alan üzerinden elektrik akımı elektromanyetik bobinler aracılığı ile elde edilmektedir. Manyetik stimülatör denen cihazlarda bulunan kapasitörler yaklaşık 40.000 voltluk yükü tiristor denilen devre elemanları aracılığıyla bobin üzerine boşaltırlar. Bobinden geçen bu elektriksel yük yaklaşık 2.5 teslalık bir manyetik alan oluşturur. Normalde her an dünyaya ait manyetik bir alan içinde olmamıza rağmen bu sinir sistemimizde bir uyarıya yol açmaz. Çünkü manyetik alan gücü düşük ve statik bir alandır. Oysa Farady dinamolarınında da çalışma prensibi olan dinamik manyetik alan ya da statik manyetik alan içinde hareket eden ferromanyetik cisimler üzerinde elektriksel alan oluşur. Yani hareket halindeki bir manyetik alan buna duyarlı olan bir bölgede elektriksel yük veya elektriksel akıma dönüşür.
 
ÖRNEKLER TMS TEDAVİSİ
 
Örneğin depresyon hastalarında yapılan Pozitron emisyon tomografi  çalışmalarında normal insanlara göre beynin sol frontal lobunun dorsolateral adlı bölgesinde bir aktivite düşüklüğü, metabolizmada yavaşlama saptanmıştır.Bu mantıktan yola çıkarak depresyon hastalarında sol frontal lop üzerine uygun bölgeye yapılan 5 Hz y ada üzerinde bir TMS çalışması ile depresyon tedavisinin mümkün olduğu onlarca çalışma gösterilmiştir. Nörolojik hastalıklardan inme hastalarının rehabilitasyon çalışmalarında da yüksek frekans TMS kendine yer bulmuştur.
 
http://blog.milliyet.com.tr/ adresine verdiğim bu yazı için kaynak olarak http://psikiyatri.pro/psikiyatrik-tedaviler/tms-tedavisi/ adresini kullandım .
 
Toplam blog
: 2
: 354
Kayıt tarihi
: 17.12.14
 
 

Psikiyatri; depresyon, sosyal fobi, anksiyete, manik depresif, erken boşalma, anoreksiya, aile te..