Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '13

 
Kategori
Sinema
 

Psikiyatrist / Shrink

Psikiyatrist / Shrink
 

“Pratik yapmak kusursuzlaştırır.”diye bi yazı çıktı daktilodan, filmde tabi. Doğru mudur? Tecrübe etmek lazım. Hangisi mi? Shrink, psikiyatrist veya terapist olarak dilimize çevrilmiştir. 2009 Yapımı filmde yönetmen; Jonas pate, senaryo; Thomas Moffett, Henry Reardon ,  oyuncular; Kevin Spacey, Mark Webber, Keke Palmer, müzik;Jackson Browne. Dram. Bence komikte. Kadronun çok iyi oynadığını söylememe gerek yok.

Mutluluk, bir hissi anlatmak için kullanılan bir sözcüktür. Hisler nadiren ana bağlı olarak anlaşılır. Çabucak unutulur. Ve neredeyse bir daha hatırlanmazlar. Derken bıyık atından, bunun yanında hisler saçmalığın bir ürünüdür diyerek mırıldanır. Ta ki yönetmen; “Kestik, AA saçmalığın ürünü müdür. Burada öyle yazmıyor doktor. Yeniden çekelim.” der. Film, yıldızların pisikiyatristi diye anılan yazdığı kitaplarlada tanınan Dr. Henry Carter’ın hayatından uyarlanmıştır. Uyuşturucu satıcısıyla, dr. Carter arasında ve dr. Carter’la  meşhur hastaları arasında geçen zincirleme olaylar anlatılıyor. İlgimi çeken replikler oldu. “Rock’n Cocks; insanları mutlu etmeye yarayan bir müzik terimi” ve  “Kendinden başkalarını düşünmeyenlere narsist deniyor.” gibi…  Birde doktorumuzun babasıyla olan dialoğu;

- Şevkat yorgunluğu hastalığı.

- O ne yahu

- Birşeylerin atında ezildiğinde görülür. Bir duygu tarafından ezildiğinde mesela. Bir duyguda boğulmak…

Terzi, kendi söküğünü dikemez, derler ya hah öyle…  Doktorumuzu, “Üzülmeyi Bırakın” adlı Henry Carter kitabını okurken buluyoruz. Yani kendi kitabını… Zaten filmdeki ropörtajında bu kitabı kendimi iyi hissetmek için yazdım, saçmalık, almayın diye pot kırıyor. Hep derim, psikologlar kendi psikolojilerini düzeltmek için psikolojiye yönelmişlerdir. Sırf bir yabancıya kendi sorunlarını anlatmaktan utandıkları ya da anlaşılamayacağını düşündükleri için cevapları psikoloji kitaplarında aramışlar. Sonra bakıyorlar ilgileri var, bilgileri de. Psikoloji okuyorlar. Ama bence dedim. Düşünceme saygı gösterin.:) Kaldı ki ergenken bende psikoloji, felsefe okumak istedim.

Film ağır gelebilir ancak etkileyici. “Mutluluğa atılan ilk adım herzaman zor olmuştur”. diyor. Sabredin. İntihar baş duygu. Gizli mesaj ise umut. Veee herşeye rağmen mutlu son. Filmi anlatacak değilim izleyin.

  

 
Toplam blog
: 93
: 565
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Sanatla ilgileniyorum. Işık olan yerde zaten beyaz vardır. Karanlıkta kalanlar siyahtır. Renkler ..