Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '07

 
Kategori
Danışmanlık
 

Psikodrama ve sosyal gelişim

Psikodrama ve sosyal gelişim
 

Sanatsal etkinliklerin en ilgi çekici yanıdır, yaşama dair hikayeler. Sosyal temaları ön plana çıkan senaryolar belki de yaşamın bir parçasını oluşturduklarından olsa gerek izleyiciyi alıverir bünyesine; duygunuz değişir, düşünceleriniz etkilenir, dinlendiriverir zihninizi, uzaklaşmış olmak kendi dünyanızdan. Bu ruhun ihtiyacıdır, mesafe koymak sorunlarımızla aramıza..

Bir dağın yamacındasınız, farz edelim bu dağın büyüklüğü sizin sorununuzun büyüklüğü kadar, yaşamakta olduğunuz sorunla kucak kucağa olmak, yamacında olmak sorunu anlamanıza, kendi kendinize yardım yeteneğinizi çalıştırmanıza engel teşkil eder. Sorunla iç içe olmak, çözümü görmenizi gölgeler. Bocalar durusunuz. Sorununuzun boyutlarını, önünü arkasını hacmini kavrayamazsınız, dağın yamacında iken dağı tüm boyutlarıyla kavrayamayacağınız gibi..

Pekala o zaman ne yapmanız gerekiyor. Dağı bir bütün olarak görebilmek için yapmanız gereken dağın yamacından ayrılıp, karşı bir tepeden dağa bakmanız. Yani sorunlarınla aranızda bir mesafe oluşturmak. Dağın boyutlarını görebilmeniz için gereken mesafeyi korumamız gerekiyor. Mesafe koymak kavramı sosyo-terapötik çözümler için kullanılan tekniklerden biridir. Ancak bu tekniği ancak bir profesyonel yardım uzmanından destek alarak uygulamanız uygun olur.

Eğer bir sorunlar yumağının içinde kendinizi bocalar hissediyorsanız, yapmanız gereken bu mesafeyi koyabilecek beceriyi sergilemenizdir. Bunun farklı yolları olmakla birlikte ben bu yazımda size Psikodramayı ve özellikle Yaşantısal Psikodramayı bir çözüm yöntemi olarak önereceğim.

Psikodrama; bilinen en kısa tanımıyla geçmişin dramatizasyonla yeniden yaşanmasıdır. Yalnız geçmişin mi? Hayır. Anı yaşamak hatta geleceği duyumsamak için projektif etmek olası. Geçmişin dramatizasyonla yeniden yaşanmasının tedavi edici, farkındalığı sağlayıcı-iç görüyü geliştirici, spontan kişilik (uygun zamanda doğal uygun tepkiler verebilme becerisi) kazandırıcı ve sorunun tekrarlaması durumunda sorunla baş edebilme noktasında hazırlıklı olmayı sağlayıcı yararları vardır.

Yaşantısal Psikodrama; Gündelik yaşam deneyimlerimizin, kronikleşmiş negatif yaşantılarımızın bir grup ortamında psikodramatik yöntem-yaklaşım ve tekniklerle el alınıp sahnelendiği yeniden dramatizasyonla yaşandığı bilimsel oturum. Bir tedavi tekniği olarak Yaşantısal Psikodrama, danışma amaçlı olarak yararlanabileceğiniz sanatsal bir yöntemdir.

Yaşantısal psikodrama, sorunlarınızla aranızda mesafe koymanızı da sağlayıcı etkileri olan ve pratik çözümler içeren bir etkinlik olarak görülebilir. Psikodrama alanında yeterli eğitim almış bir uzmanın yönetiminde ve benzer sorunlar yaşayan bir grup ortamında psikodrama yöntem ve teknikleriyle dramatize edilen yaşantılar bir çok çözümü ve iyiliği geliştirici duygu ve düşünceleri içinde barındırır.

Yaşanmış bireysel hikayelerin yegane sahnelenebileceği ve sahnelenmesinden ötürü olumsuz yaşam deneyimlerinin etkilerinin azaltılabileceği bir yöntem olarak Yaşantısal Psikodrama Oturumları günümüzün en etkili grupla çalışma tekniklerinden biri olarak zamanla psikososyal danışma hizmetleri içinde hak ettiği yerini alacaktır. Yarına daha güçlü olarak kalabilmek için disiplinler arası bilimlerden yararlanılmalı ve çokça gereksinim duyulan sosyal sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması için sosyal grup çalışmalarına katılımda bulunulmalı ve desteklenerek aranan hizmetler haline getirilmelidir.

SHU. Ali SONGÜL

 
Toplam blog
: 59
: 2276
Kayıt tarihi
: 31.10.07
 
 

1997 Hacettepe Üniversitesi mezunu sosyal hizmet uzmanıyım. Pozitif Psikoterapi, Aile ve Evlilik ..