Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '20

 
Kategori
Sosyoloji
 

Psikolojik Harp

Psikolojik harp çok geniş bir terim olmakla beraber, güçlü bir uzmanlık gerektiren bir alandır. En geniş anlamı ile, (başlarda) askeri amaçlarla kullanılan, hedef kitlenin moral, motivasyon, denge ve direncini kırmaya yönelik yazılı, görsel veya işitsel bütün araçların kullanımıyla gerçekleştirilen, kurgusal operasyonlardır.
?
Fertleri ve bilahare toplumu istenilen istikamette yönlendirmek üzere tasarlanmış, manipülatif taktiklerin tamamıdır. Basit bir şekilde hazırlanmış broşürden, devletler arası büyük çaplı operasyonlara kadar her türlü faaliyeti kapsayan bir savaş tekniğidir.
?
Psikolojik harbin en sıkça kullandığı etkili aracı propagandadır. Propaganda da abartılı veya yanlış bilgilerin, hedef kitlelere benimsetilmesi için daimî olarak yayılan bilgi türlerinin tamamıdır.
 
?
Psikolojik harbin temel amacı, fiziki şiddet kullanmadan, hedef kitlelerin mukavemet gücünün zayıflatılması, yok edilmesi ve manipüle edilmiş bilgilerin benimsetilmesini sağlamaktır. Retorik, semboller, müzikler, objeler, medya ve daha birçok vasıta kullanılarak gerçekleştirilen propagandanın en etkili silahı yazılı basındır. Kasıtlı bilgiler ve resimlerle işlenmiş broşürler, kitaplar, vs. hedef kitleye ulaştırılarak, fikirlerin kontrolü sağlanır.
?
Bu işlemden önce ise psikolojik harbin uygulanacağı hedef kitleler en detaylı şekilde incelenerek, istihbarat elde edilir. İstihbaratın önemli bir bölümünü teşkil eden psikolojik harp istihbaratı, psikolojik harpte kullanılmak için elde edilir. Ülkemizde stratejik istihbarat üretimi ve kullanılması yeterli seviyede bilinmekle beraber ne yazık ki; psikolojik harp konusu gibi, psikolojik harp istihbaratı da hem yeterince bilinmemekte hem de gereken önem verilmemektedir. Bu durum millî bir zafiyettir.
?
Diğer yandan Türkiye’yi hedef ülke olarak ele alan ülkeler ve onların psikolojik harp teşkilatları Türkiye ile ilgili kapsamlı çalışmalar yapmakta ve ülkemiz hakkında psikolojik harp istihbaratı elde etmektedirler.
Psikolojik harp istihbaratı, bir devletin diğer devlet üzerinde millî menfaatlerini gerçekleştirmek üzere uyguladığı psikolojik harpte kullanacağı her alandaki (siyasî, askerî, ekonomik, sosyal, ideolojik, teknolojik vd.) zafiyetlerinin ve hassasiyetlerinin sistematik bir tarzda tespiti, tasnifi, yorumlanması ve istihbarat haline getirilmesidir.
?
Örneğin, Türkiye’nin psikolojik hassasiyetleri, başta Amerika ve İngiltere olmak üzere, yabancı 
istihbarat servislerinin Türkiye’deki uzun ve detaylı gözlemleri neticesinde şu şekilde belirlenmiştir;
1. Türkiye’de Kürt sorunu vardır, bu hassasiyet kullanılmalıdır.
2. Radikal dinci guruplar vardır. Türkiye’deki dinî konular hassasiyet ihtiva eder. Bu konu kullanılmalıdır.
3. Türkiye’de mezhep ihtilafı önemli bir hassasiyettir. Alevi-Sünni ihtilafı kullanılmalıdır.
4. Türkiye’nin ekonomik ve sosyal hassasiyetleri vardır.
5. 1915 yılındaki Ermeni olayları bir hassasiyettir. Bu konu kullanılmalıdır.
 
Psikolojik harp konusundaki bu kısa tanım sonrası Graham Fuller ve Samuel Huntington gibi “bilim adamlarının” tezleri daha iyi anlaşılacaktır.
 
Kaynak:
Kalelioğlu, U. B. (2018). Sosyolojide Hakim Eğilim Pozitivizm. Hipokrat Yayınevi. Ankara
Kalelioğlu, O. (2002). Psikolojik Harp İstihbaratı. Avrasya Dosyası, İstihbarat Özel, Cilt: 8, Sayı: 2, s.100-108.
Lord, C. (1989). Political warfare and psychological operations: rethinking the US approach. DIANE Publishing
232
 
Toplam blog
: 19
: 1009
Kayıt tarihi
: 11.03.20
 
 

Sosyolog ve Araştırmacı-Yazar İnsanoğlunun aydınlanma serüvenine naçizane bir destekte bulunmay..