Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '09

 
Kategori
Siyaset
 

Psikolojik savaşın kralı...

İşte psikolojik savaş günlerine geldik dayandık. Kontr-gerilla kitabının sayfaları sokak olaylarında teker teker çevrilirken devlet katındaki kapışma had safhaya ulaştı. Bu çekişme sürecinde Ergenekon Davası'nda; Ayışığı, Eldiven, Sarıkız, Yakamoz Darbe Planları'nda adları geçen 2004 yılının kuvvet komutanları ifade verilmeye çağrıldı. Çatışmanın yargı kısmında -mecburen- yerini alan TİB'i inceleme kararı ile Osman Kaçmaz'ın HSYK'ya savunması vermesi aynı güne denk geldi. Tekrar ede ede sıktım ama: Darbeler, gizli dinlemeler, sokak hareketleri ekonomik depresyonun sosyal hayata düşen izdüşümleri. Yakın zamanda daha üzücü olaylara şahit olabiliriz. Toplumda yılgınlık yaratma, korku duygusunun hakim olmasını sağlama ve zamanı gelince harekete geçme amaçlarını taşıyan topyekün psikolojik harp, iktidar merkezli başlayıp çevreye doğru halka halka yayılıyor.

Biz bu filmi görmüştük... 1980 öncesi kanlı sağ-sol çatışmaları, piyasada benzin, tüp, margarin ve diğer ihtiyaç maddelerinin bulunamaması, politikacıların sen-ben kavgaları sayesinde gerginlik bilinçli şekilde tırmandırıldı. İpler kopma noktasına gelinceye kadar beklendi... ve 13 Eylül sabahı uyandığımızda anarşi ve terör bir gecede sona ermişti. Kenan Evren ve general arkadaşları -kısaca Our Boys- Darbe'den sonraki yıllarda göreli sakinlik arasında şiddet fırınını tam gaz koruklamaya devam ettiler. Özalizmin liberal ekonomik anlayışı ortadireği kısa yoldan köşe dönmeye zorlarken, işini bilenin vergi hırsızlıklarıyla beyefendi olarak hitap edildiği çağ atlayan Türkiye resmi toplum hafızasında silinmez izler arasında yer aldı. İşte kendini tekrar etmeyi düstur edinen toplum gerçeği: 2008 ekonomik krizinden sonra asker gene siyasete çekilmiştir.

Her 10 senede bir ordunun siyasete el koymasından önce piyasada devalüasyon yaşanması olaylar arasında tesadüften öte bir illiyet bağını gösteriyor. Sayalım: 1958 Devalüasyonu- 27 Mayıs 1960 Darbesi, 1970 Devalüasyonu- 12 Mart 1971 Muhtırası, 24 Ocak Kararları ve Devalüasyon- 12 Eylül Müdahalesi, 5 Nisan Kararları ve Devalüasyon- 28 Şubat 1997 Balans Ayarı, Kasım 2000-Şubat 2001 Krizleri ve Devalüasyon- 2004 Yılı Darbe Girişimleri ve Ergenekon Davası Süreci... 2008 Ekonomik Krizi-Demokratik Açılım-Kitle Hareketleri ve Kaosun Yarattığı Yoğun Belirsizlik...

Bu tablo militarist ekonominin toplumla olan imtihanını gösteriyor. Arada sıkışıp kalan sivil siyaset ve halkın yitirdiği geleceği, varlıkları, kendine olan güveni, huzurunu koruma ihtiyacının dibine kibrit suyu dökülmesi. Sosyal olaylar benim yaptığım gibi kafadan kesin varsayımlara dayandırılamaz ama yaşanılanlar arasında bir benzerlik yok mu? Benim aklım olduğunu söylüyor. Yarın sokaklarımız daha güvensiz, insanlarımız daha çaresiz, cebimiz daha boş olacak. Yoksa yazdıklarımla içinizi mi kararttım? O zaman Flash TV'de Küstüm Show var ya da Kazım Kazım'ın kırılan bilmem neresi. Siz takılmaya devam edin öyleyse, ben rahatsız etmeyeyim.

www.cnnturk.com/2009/turkiye

 
Toplam blog
: 93
: 472
Kayıt tarihi
: 09.06.09
 
 

21-07-1973 tarihinde İstanbul'da doğdum. M.Ü. İletişim Fakültesi Radyo-T.V. Bölümü'nden 1995 yılı..