Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

PSM / Regl öncesi sendromu

PSM  / Regl öncesi sendromu
 

Kadınlarda adet öncesi dönemde başlayan ruhsal ya da fiziksel bir takım belirtiler. Genellikle adetin başlamasına bir hafta kala ortaya çıkar ve adetten bir kaç gün sonra sona erer.

Kadınlara hayatları boyunca, ayın 10 günü maalesef bu sendrom eşlik eder.

Tanıdığım hiç bir kadın yoktur ki, regl öncesinde bu sendroma maruz kalmamış olsun.

İstisna var mıdır bilmiyorum? Ben rastlamadım.

A. B.D.'de kadın hapishanelerinde yapılan bir araştırmada, kadınların cinayetleri en çok bu dönemde işlediği ortaya çıkmış !

Aynı raporda tıbbi ya da psikiyatrik bir hastalık nedeniyle hastaneye yatırılan, intihara teşebbüs eden kadınların, çocuklarını normalde önemsenmeyecek ufak bazı şikayetler nedeniyle doktora götüren kadınların önemli bir kısmının adet öncesine yakın günlerde olduğu saptanmış.

Ne korkutucu !

Artık boyutlarını gelin siz düşünün.

PMS'nin nedeni tam olarak belli değil. Mineral yetersizliği (magnezyum, çinko), vitamin yetersizilği (A, B, vitaminleri) hormonal dengesizlikler (progesteron yetersizliği) vücutta aşırı sıvı tutulumu, prostaglandin ve nörotransmitter dengesizliği ve psikosomatik nedenler üzerinde duruluyor.

Kendimin ve çevremdeki bazı kadınların yaşadıklarından yola çıkarak anlatmaya çalışacağım şimdi bu sendromu sizlere. Bakın neler yaşıyoruz, neler hissediyoruz, duygusal dünyamızdaki çalkantıları anlamanız belki bu dönemlerde, sizleri bize karşı biraz daha anlayışlı kılabilir.

Ruh haliniz tamamen değişiyor. Siz siz olmaktan çıkıyorsunuz.

Öncelikle bu dönemde hayattan zevk almama durumu yoğun bir şekilde eşlik ediyor. Devamlı gergin, patlamaya hazır bir bomba gibi hissediyorsunuz ve ne yapsanız mutlu olamıyorsunuz.

Sonrasında bende çok sık tekrarlanan bir durum var ki, gerçekten hayat kalitemi düşürüyor. Öğrendiğim kadarıyle bir çok kadında da varmış bu durum.

O dönemlerde kendime hedef olarak seçtiğim birine (daha çok sizi geçmişte veya şimdi üzen - sinirlendiren biri oluyor bu) düşmanca hisler beslemekle kalmıyor, onun için hain planlar yapıyorum. (Genellikle eski sevgilim veya işyerinde beni sinirlendiren birileri) Onu öldürmek değil tabii planım, aman yanlış anlaşılmasın :)

Mesela onunla tartışmaya - kavgaya girmek , ona bağırmak, hatta ileri gidiyorum mümkünse ona hakaret edip çok sert bir şekilde içimdekileri kusmak istiyorum ! Hani biraz da şiddet uygulasam daha da iyi hissedeceğim......

En az bunlar kadar rahatsız edici ve sarsıcı başka bir durum daha var. Ağlama hissi, aşırı hassasiyet ve duygusalık !

Mesela bu dönemde sokakta yaşlı bir dilenci gördüğümde veya bir sokak köpeği - kedisi gördüğümde bütün günüm harab olabiliyor. Ağlamaktan gözlerim şişiyor. Bu şekilde yollarda ağladığım günler çoktur.

Bazen de fevkalade saçma ve hatta komik bir şeye de ağlayabiliyorum. Bunlardan en komiği şudur, Sibel Can'ın, kocasından ayrılacağını duyduğumda hüngür hüngür ağlamıştım :)) Fanatiği falan değilim, tarzım da değildir, dinlemem Sibel Can'ı, PSM nelere yol açıyor artık anlamaya başlamışsınızdır !

Fiziksel olarak da etkileri göz ardı edilemez. Göğüsler inanılmaz dolgunlaşır (şişer). Giydiğiniz bluz bile acıtır göğüslerinizi. Aynı şekilde karnınız da öyle kocaman olur.

Bunun nedeni de bu dönemlerde vücuttaki sıvı tutulumu imiş.

Şekerli tatlılar, özellikle çikolata yemek isteğiniz artar.

Çok şükür bende yok ama, bir çok arkadaşımda ileri derecede baş ağrısı, kabızlık ve ishal oluyor. Sivilceyi de unutmamak gerekir. Bu dönemde oldukça fazla sivilce çıkar suratınızda.

Bu dönemde kafeinin (kahve, çay, çikolata, kola) azaltılması gerekiyor. Fazla alınması PMS belirtilerinin artmasına neden oluyor.

PMS nedeniyle günlük işlerini yapamayacak duruma gelen kadınlar, sosyal ilişkilerinde ciddi problemler ortaya çıkıyorsa, intihar girişimi, saldırganlık gibi psikiyatrik belirtiler ortaya çıkıyorsa, ilaçla tedavi uygulanabiliyor.

Kişisel gelişimle ilgilenen, meditasyon yapan, ruhunu dinginleştirmeye çalışan biri olarak araştırdım. Acaba bu dönemlerde yapılabilecek özel bir meditasyon var mı diye ve bir kitaptan meditasyon buldum.

Bu meditasyonu şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum. Seslendirir ve 21 gün gece yatmadan önce gözünüzde canlandırarak yaparsanız faydalı oluyor.

* * * * * * *

<ı>Regl Öncesi Sendromu için Meditasyon<ı>


<ı>Regl<ı> öncesi sendromu tartışılırken hem fiziksel, hem de duygusal yönleri dikkate alınmalıdır.

<ı>

<ı>Fiziksel seviyede göğüslerin şişmesi ve hassaslığı, karın ağrıları ve gerilmeleriyle karın bölgesinde bir duyarlılık olabilir.

<ı>

<ı>Duygusal yönü öfke, sulu gözlülük, duygusal istikrarsızlık, depresyon, kaygı, kendine saygının azalması ve ciddi vakalarda intihar eğilimlerini içerebilir.

Bunlara karşı değişen başarı derecelerine sahip çeşitli tedavi biçimleri mevcuttur. Bunlar; hormon tedavisi (ağızdan alınan koruyucu haplara benzer) pyrido-xine (B6 Vitamini) gibi vitaminler ve çuha çiçeği yağı olabilir.

Diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda bile, kendi kendine hipnoz başarıyla kullanılabilmektedir. Hastalar bu yaklaşımdan büyük faydalar elde edebilmektedirler.

Aşağıda Walch'ın (1976) çalışmasından uyarlanan meditasyonu uygulamak, özellikle regl öncesi depresyon, kızgınlık ve olumsuzluk gibi duygularla baş etmede oldukça faydalıdır.

1. Gözlerinizi kapatın ve rahatça gevşeyin.

2. Güzel bir köy yolunda gezindiğinizi hayal edin. Attığınız her adımla gevşemenizin geliyip artmasına izin verin.

3. Zihninizdeki bütün duyularınızla çevrenizi keşfederek onunla ilgilenin ve onun keyfini çıkarın. Çevrenizin her parçasını hoşlanacağınız şekilde güzelleştirin.

4. Sırtınızda büyük bir paket taşıdığınızı hayal edin. Yol sizi küçük bir tepeye yönelttikçe paketin öldürücü ağırlığına dikkat edin. (Paketin ağır yükü istenmeyen olumsuz duyguları temsil etmektedir.)

5. Tepeye vardığınızda güzel bir çayıra açılan bir kapı bulacaksınız. Çayırın tam ortasında, altında kocaman bir sepetle büyük, renkli bir sıcak hava balonu durmakta. Geniş ipler balonu yerde tutuyor.

6. Balona doğru yürüyün ve ağır paketinizi yere bırakın. Paketi açın ve içindekileri (şu istenmeyen duyguları temsil eden) teker teker çıkartın ve sepete yerleştirin. Sepete koyduğunuz her bir nesneyle olumsuz duygularınızın nasıl giderek azaldığına dikkatini verin... Bu sürecin keyfini çıkartın.

7. Paketten son nesneyi çıkarır çıkarmaz içinizde derin bir rahatlama ve huzur duygusunun farkına varabilirsiniz.

8. Yakınınızda, çimenler üzerinde duran büyük bir bıçak ve küçük bir balta dikkatinizi çekiyor. Bununla ipleri kesip, balonu serbest bırakın.

9. Rahat sıcak, yumuşak çimenlerin üzerine uzanın ve balonun yavaş yavaş süzülüşünü seyredin. Bunu yaparken daha fazla bir gevşemenin ve rahatlamanın meydana geldiğini iyice hissedin. Balon giderek uzaklaştıkça ve gözden kayboldukça bu istenmeyen duygulardan kurtulmanın keyfiyin yaşayın.

10. Bu meditasyonu tamamlamadan önce bu yeni, iyi duyguyu kuvvetlendirmeye çalışın.

<ı>* * * * *

PMS'siz mutlu günler dilerim bütün kadınlara....

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..