Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '08

 
Kategori
Haber
 

PTT'den kiracılara sıfır masraflı öneri!

PTT'den kiracılara sıfır masraflı öneri!
 

Konut kiralarının 1 Kasım’dan itibaren bankaya veya PTT’ye yatırılması zorunlu hale getiriliyor. Uygulama konutta 500 YTL ve üzerindeki kiralarda, işyerinde ise tüm tutarlar için geçerli olacak.

Karara uymayan kişilere verilecek para cezası ise 320 YTL’den başlayacak.

PTT ise havale masrafı korkusu yaşayan kiracılara acil çözüm önerisi getirdi!

Maliye, kirayı elden alarak vergi ödemeyen gayrimenkul sahiplerine ulaşmak amacıyla işyeri ve konut kiralarını bankaya ya da Posta Müdürlüğü’ne (PTT) yatırma zorunluluğu getiriyor. Maliye Bakanlığı’nın 29 Temmuz’da yayımlanan ‘Gelir Vergisi Genel Tebliği’ çerçevesinde 1 Kasım’dan itibaren kira gelirlerinin tahsilinde yeni bir dönem başlayacak. Buna göre işyeri için sınır olmaksızın tüm tutarlar, konutlarda ise 500 YTL ve üzerindeki kiralar zorunlu olarak banka ya da posta işletmesi kanalıyla ödenecek.


Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilâtlar da aynı kapsamda olacak. Her bir konut için 500 YTL’nin altında kalan aylık kira gelirleri ile mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve işyeri kira geliri tahsilâtları bu kapsamda değerlendirilmeyecek. Uygulama çerçevesinde yılsonunda bankalar ve PTT’den kira ödeme listeleri Veri Ambarına yüklenecek. Diğer bilgiler de kullanılarak, kira geliri elde edip de beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılacak. Kiralarla ilgili zorunluluklara uymayan birinci sınıf tüccar ve serbest meslek erbabına 1490 YTL’den, ikinci sınıf tüccarlara, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenlere 680 YTL’den ve bunların dışında kalanlara 320 YTL’den az olmamak üzere her bir işlem için işleme konu tutarın yüzde 5’i oranında ceza kesilecek. Cezalarda, 2009 ve sonraki yıllara ilişkin olarak da bu yıllar için belirlenecek asgari ceza tutarları dikkate alınacak.

PTT, SIFIR MASRAFLI POSTA ÇEKİ HİZMETİNİ TANITTI!

Uzun yıllardır PTT Genel Müdürlüğü bünyesinde kullanılan Posta Çeki hizmeti havale masrafı tartışmaları ile beraber tekrar gündeme geldi.

PTT’de posta çeki hesabı olan iki kişi arasında para havalesinde masraf alınmadığı yetkililerce belirtilirken; Türkiye’nin dört bir yanında en küçük yerleşim birimindeki PTT Şubelerinden dahi her yere doğrudan bu hizmetten yararlanılabileceği aktarıldı.

Bilindiği üzere 500 ile 1000 YTL arasındaki havale gönderimlerinde bankalar 20 ile 50 YTL arasında masraf talep ederken, PTT havale yapılırsa 10–14 YTL, Posta Çeki’nde aktarma yapılması halinde sıfır masraf talep etmekte.

Posta Çeki açtırmak için nüfus cüzdanı ve başvuru formu fotokopisi ile herhangi bir PTT Merkezi’ne başvurmak yeterli.

Haber: Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..