Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Ptt ve "kuyruk" kavramı

Ptt ve "kuyruk" kavramı
 

Saat sabah 7, 30. Belki bir çoğumuz bu saatlerde uykuda oluyoruz. Bir çoğumuz işe okula gitmek üzere evinden yeni yeni yollara çıkıyor. Yaklaşık 60 ya da en fazla 70 kişi Bornova Ptt Merkezi üzerinde kaldırımların üstünde oturuyor. Ptt Merkezi saat 8, 30'da mesaiye başlayacak. Heyecanla birazda uyku sersemliği ile mesai bekleniyor.

Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir en büyük ilçelerinden Bornova aynı zamanda Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden Ege Üniversitesi'de bu ilçede bulunuyor.

Ptt'lerden artık SSK, Bağkur, işsizlik maaşları da ödeniyor tüm bankaların, elektrik ve su faturalarının da buradan yatırılması sebebiyle iş yoğunluğu artmış. Bir yandan Ptt Bank projesi ile değişen Ptt görüntüsü. Tüm binalar elden geçirilmiş çok modern.

Her ayın 15'inden sonra maaş ödemelerinin başlaması ile sabahın erken saatlerinde vatandaşlar kuyruk oluşturmaya başlıyorlar. Amaçları maaşlarını alabilmek. Ziraat Bankası'ndan bankamatik kartlarını alıp bankamatiklerden sorunsuzca para çekebilirler ya da öğleden sonra gelip fazla kuyruk olmadan da paralarını alabilirler. Peki neden geliyorlar sabahın bu erken saatinde?

Saat 8'i 5 geçiyor memurlar ve idari kadroyu taşıyan servis kapının önünde duruyor. Ptt görevlileri kapı önündeki gevrekçiden yiyeceklerini alıp, içeri doğru yöneliyorlar. Bu arada kapı önündeki kuyruktan selamlamalar geliyor. Uzun zamandır maaşlarını aldıkları kurumun çalışanlarını tanıyorlar.

Saat 8, 30 mesai başlıyorlar memurlar gişede şef ve müdür arkada güvenlik görevlileri gişe önünde hizmet sürüyor. Maaşını alan yavaşça dışarı çıkıyor. İçerde uğultu var ; insanlar oturmuş sohbet ediyor. Kim bunlar? Hepsi emekli buraya sosyalleşmeye geliyorlar. Yoksa kim çeker bu kalabalığı sabahın köründe yollara düşer.

Günlerden bir gün bir emekli geliyor içerde kimse yok ne bir kuyruk ne bir sıra direk gidiyor gişeye memura soruyor: "Neden kuyruk yok ben nerede zaman geçireceğim?!!"

Sanırım bu soru her şeyi özetliyor. Türk emeklisi sosyalliği kuyruklarda yaşıyor, bir sıra önündeki bir sıra arkasındaki ile 5 dakikalık konuşma onu mutlu ediyor.

Not: Uzun süreçli bir gözlemenin sonucunda yazıya geçirilmiştir.
Dip Not: devamı gelecek...

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..