Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '15

 
Kategori
Dünya
 

Putin, nasıl "Gollum" oldu!

Putin, nasıl "Gollum" oldu!
 

internetten alınmıştır


Yüzüklerin Efendisi film dizisini bilmeyen yoktur. Üç bölümlük bu sinema şaheseri, her ne kadar fantastik bir filmse de bazı karakterlerinin günümüz siyasilerine benzerliği yönünden tartışmalara neden olmuştu.

Özellikle, filmdeki Gollum karakterinin Rusya Başkanı Vilademir Putin'e aşırı berzerliği Rusya'yı harakete geçirmiş ve film üzerine hukuki girişimlerde bulunmuşlardı.

Gollum'un hem fiziki olarak hem de kişilik olarak çirkinliği yüzünden Rusya filmi mahkemeye vermişti... Gollum- Putin benzerliğinin kasıtlı olduğunu iddia etmişlerdi.

Filmin yapımcıları gerçekten bunu bilerek yapmış ve bile isteye mi Gollum'u Putine benzetmişlerdi yoksa bu bir tesadüf müydü bilmiyorum ama bildiğim bir şey varsa, o da Putin'in zaman içinde giderek daha fazla Gollum'leşmesi oldu.

Kısaca hatırlatmak gerekirse, Yüzüklerin Efendisi filmlerinde Orta dünyada parmağına takana olağanüstü güçler kazandıran bir yüzük vardı ve bu yüzük Hüküm Dağı'na götürülüp yok edilmeliydi.

Yüzüğün  kişiye kazandırdığı olağanüstü güç, yüzükle temas eden bir çok kişiyi baştan çıkarıyordu... Bunların ilki de, aslı bir Hobit olan Gollumdü... Yüzük onu çirkinleştirmiş yaratık haline dönüştürmüştü.

Filmi uzun boylu anlatmaya gerek yok... Burda asıl mesele, Putin'in fiziki olarak Gollum'e benzemesi gibi, karakter olarak da benzemesi ve onun yolundan gitmesi.

Filmde sembol olarak kullanılan güç kaynağı yüzük, bugün de var... Bugün de, ülkeler güç peşinde... Orta Dünyanın güçleri şimdi Orta Doğu'da... Bunlardan biri de Putin'in Rusyası... Rusya, SSCB'den sonra kaybettiği "güç"ün arayışında.

İki kutuplu dünyada kutup başlarından biri olan Rusya, SSCB'nin dağılmasından sonra kaybettiği bu özelliğini, Putin'in hırsı üzerinden yeniden inşa etmeye çalışıyor.

Putin, gerek Obama, gerek Erdoğan'la bir araya geldiğinde "kıymetlimis" edalarına giriyorsa da, aslında gözü "yüzük"te... Bir şekilde yüzüğü elde etmek için, kendiyle de başkalarıyla da mücadele ediyor.

Putin'in güç yüzüğü hevesi Suriye'de patladı... Esed'le müttefik olan Putin, her ne kadar Türkiye'yi de küstürmeyen "kıymetlimis" takılmaları sergilese de esas itibariyle bölgesel ve küresel gücü yeniden ele geçirme derdinde.

Bugün, Türkmen Dağı'nı bombalayarak oradaki Türkmenlere katliam yapan Putin, daha dün, DAİŞ'in arkasında 40 devlet var diyerek hedef saptırıyordu... Kendisinin zalimler zalimi Esed'in arkasında olduğunu unutturmaya çalışarak hem de...

Ben, insanın dış görünüşünün bir ölçüde içinin aynası olduğuna inanlardanım... Putin'in şekil olarak Gollum'e benzerliğinin, ruh ve karakter olarak da benzerliğini gösterdiğine inanıyorum.

Putin de, yaptıklarıyla bunu isbat ediyor. Türkiye'nin uyarılarına aldırır gibi yaparak aldırmıyor, bildiğini okuyor. Güç gösterisi adına yapmayacağı şey yok...

Dost göründüğü, sürekli "kıymetlimis" dediğinin parmağını ağzıyla kopararak yüzüğü almak istiyor... Bunun sonunun Hüküm Dağında, kıyamet ateşine düşmek olduğunun farkında değil...

Putin ateşe yürüyor!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..