Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '08

 
Kategori
Siyaset
 

Putin’in Libya çıkarması

Putin’in Libya çıkarması
 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Libya’yı ziyaret etti. Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ‘de bu ziyaret şerefine çadırında Putin’e ziyafet verdi.

Bu ziyafette acaba neler konuşuldu? Net olarak bilmemekle birlikte medyadan aldığımız izlenim kadarıyla ziyaretin amacının Rusya’nın Libya’nın kendisine var olan 4, 5 milyar dolarlık borcunu sildiği. Aynı zamanda iki ülke arasında bu ziyaret sırasında imzalanan 10 adet anlaşma.

Bu anlaşmayla birlikte Rusya aynı zaman da 2.2 milyar dolarlık silah satış anlaşmasına onay vermiş bulunuyor.

Bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuz da akla bazı senaryolar geliyor.

Rusya, Saddam Hüseyin’den sonra Arap dünyasında Suriye ile birlikte bir müttefik olarak gördüğü Libya’ya “yalnız değilsin” mesajı veriyor.

Rusya özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin bir çok Arap ülkesi üzerinde var olan etkisini düşünerekten Sovyetler Birliği döneminde ilişkilerinin iyi olduğu bazı Arap ülkelerini ve var olan bu ilişkileri kullanarak Arap Dünyası’nda etkin bir aktör olmayı amaçlıyor olabilir.

Şunu da hatırlatmak ta fayda var. Amerika Birleşik Devletleri dünyada Şer Ekseni ilan ettiği ülkelerden biri de Libya idi.

Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri şu an Irak ile birlikte İran’a yoğunlaşsa da Rusya’nın müttefik olarak gördüğü bu ülkeye iktisadi ve savunma alanında bazı imtiyazlar tanımasından daha doğal bir şey olamaz.

Kısaca konuyu özetlemek gerekirse;

Rusya, Libya ile var olan iyi ilişkileri kullanıp Arap Dünyasın da etkinliğini arttırarak Amerika Birleşik Devletleri’ne bu saha da ben de varım mesajı vermeyi düşünüyor olabilir.

Bu gelişmelerin üzerine şunu da ekleyebiliriz.

Bir süre önce Arap ülkelerine ziyaret gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush, bu ziyaretlerden istediği sonucu alamamıştı. Aynı zaman da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’de Arap ülkelerini ziyaret etmişti. Bu iki olay da bu iki ülkenin Ortadoğu ve Arap Dünyası’nda ki çetin bir liderlik mücadelesi verdiğinin de kanıtı niteliğinde.

Bütün bu gelişmeleri alt alta koyduğumuz da Putin’in Libya ziyareti belki de diğer Arap ülkelerine yapacağı ziyaretlerin ilk adımı olarak nitelendirilebilir.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..