Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '14

 
Kategori
Siyaset
 

Putinleşen Erdoğan

Putinleşen Erdoğan
 

Maceraperest mi yoksa hayalperest mi demeli bilemedim. Ama Erdoğan'ın sonu masallarda ki gibi mutlu sonla bitmeyecek. Bu görmek için alim olmaya gerek yok. Bakmak yeterli. Tabi eğer görebiliyorsanız.  
 
Demokrasi, hukukun üstünlüğü, özgürlükler, yolsuzlukla mücadele, insan hakları ve benzeri bir çok konuda Erdoğan ve AKP hükümetinin inandırıcılığı kalmadı. AKP'liler veya AKP'e oy verenler bile Erdoğan'ın bu söylemlerini yutmuyor. Ama ekonomik durumumuz ve istikrarımız iyi diyerekten oy veriyorlar. Aslında ekonomiyide ayakta tutan yolsuzkluklardır. Bunu da görmezden geliyorlar. Erdoğan ve ekibi yolsuzlukların üstünü fütursuz ve hayasız bir şekilde örtüyor. Herkese meydan okurcasına arlanma ve utanma olmadan yolsuzluklar rafa kaldırılıyor. Mahkemelerde takipsizlik kararı verdirdiler. Sıra Meclis'te. Oradan da istedikleri sonucu alacaklar. Çünkü karşılarında muhalefet yok. Mecliste at koşturuyorlar. Haliyle AKP'li vekillerde emir kılıçtan keskindir diyerek yolsuzlukların üstünün örtülmesi için evet oyu verecekler. Şan ve şerefi hiç düşünmeyecekler bile. Çünkü önemli olan kula kulluk etmektir. Onlara göre...
 
Erdoğan'ın amacı belli. Tek adam olmak. Diktatör olmak. Başkan olmak. Padişah olmak. Adına ne derseniz deyin siz. Sonuçta tekelcilik istiyor adam. Ama unutulmaması gereken nokta şu: Tek adamcılık veya tekelcilik demokrasinin yürüyüşünü engeller. Böyle yolsuzlukların üstünün örtülmesi ve gizlenmesi bir yere kadar gider. Çünkü olay sadece yolsuzluklar değildir. Olayın içinde insan hakları yargı bağımsızlığı, yaşam hakkı, çevre politikaları, çocuk hakları gibi birçok önemli başlık vardır. Ama tek adamcılık isteği bunlara sırt çevirmek yani batıdan doğuya dönmektir. Hoş Erdoğan çoktan batıya sırt çevirdiğini söyledi. Ama demokrasi için böyle keskin adımlar atılmaması lazım. 
 
Erdoğan'ın doğuya dönerek Putinleşme gibi bir isteği olduğu aşikar. Yaşam alanlarına müdahale edilmesi bunun en büyük kanıtı. Zaten reformların durması, siyasi karışıklıklar, muhalefetin yok sayılması, halkın siz-biz diye ayrılması bunun için bir delil. Erdoğan'ı da el üstünde tutanlar hali hazırda doğu ülkeleri. Ama Erdoğan'ın gözden kaçırdığı bir nokta var. Oda, Putin bir sözüyle eski SSCB'i yeniden birleştirebilir. O sebeple Putin'in yüzü doğuya dönük ve hiçbir ülke karşı gelemiyor. Ama ya Erdoğan? Daha dünkü yetme olarak kimi nereye toplayacak? Elimizin altında Türk Birliği vardı da kaybettik mi ki bir sözle hemen toplansın!?.
 
Diğer önemli bir noktada ekonomik hüsranla sonuçlanacak olması. Çünkü demokrasi olmazsa ekonomik büyüme olmaz. Demokrasinin temelinde özgürlük vardır. Bir milletin özgürlüğü ise uzun vadede sürdürülebilir bir ekonomik hayattan geçer. Ama iş dünyasının uyarılarına kulak verecek olursanız tehlike çanlarının çaldığını görebilirsiniz. Ekonominin duraklaması için birçok sebep sayabiliriz. AB süreci mi, Kıbrıs sorunu mu, enflasyon mu, dış borç mu, ithalatın ihracattan fazla olması mı dersiniz birçok sebep var. Hal böyle olunca da bu iş tekelcilikle yürümez. Doğuda bu saydıklarıma çözüm yok. Ekonomik hayatları ve sürdürülebilir olmadıkları ortada. 
 
Doğuya dönük yaşamak istiyor. Türkiye'yide böyle bir maceraya sürüklemek istiyor. Örnek olarak ise Şangay Beşlisi'ni gösteriyor. Ama dedim ya sen böyle olamazsın. Öncelikle de ekonomik anlamda olamazsın. Çünkü demokrasiden yoksun bir ekonomi yürümez. Tabi doğuda demokrasininde nasıl işlediği tartışılır. Kaçıncı sınıf demokrasi yaşıyorlar belli değil. Her kafadan bir ses çıkıyor ve kim ne derse o oluyor. O sebepledir ki doğu hep kaynayan bir kazandır. Ama batıda bunu yapamazsın. Çünkü düzen bellidir. Düzeni yönetenler bellidir. Düzenin kuralları bellidir. Oyun başladıktan sonra kurallar değişmez. Erdoğan'ın Putinleşme hayali hüsranla sonuçlanacaktır. Bu belli. Çünkü Erdoğan, ABD'e "dünya tek kutuptan yönetilemez" diyecek kadar cesur değildir!.. Buda dip not olsun.
 
www.serhatcevrim.com
 
Toplam blog
: 19
: 240
Kayıt tarihi
: 21.11.13
 
 

Hayatta her zaman doğruluğu ve dürüstlüğü savunan, insanlık için çalışmaya özen gösteren, ilke ve..