Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '15

 
Kategori
Güncel
 

PYD, ABD desteği ile Kuzey Suriye'de bir Kürt bölgesi oluşturmaya çalışırken...

PYD, ABD desteği ile Kuzey Suriye'de bir Kürt bölgesi oluşturmaya çalışırken...
 

Şimdilik devlet sayılmaz...En fazla, "Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi" gibi bir oluşum yeterli görülebilir...


...SURİYE ve IRAK'ın büyük kısmını kontrolünde  bulunduran IRAK ŞAM İSLAM DEVLETİ(IŞİD) de hedefini BAĞDAT ve ŞAM'a KAYDIRIYOR...

İngiltere merkezli İHS Çatışma Gözlemevi, terör örgütü IŞİD'ın, sosyal paylaşım sitelerinde paylaştığı video ve iletileri inceleyerek, örgütün askeri gücünün büyük bir bölümünü Şam'a ve Bağdat'a yönlendirdiğini açıklamış(1).

Bu arada IŞİD, Suriye'nin kuzeyinde Kürt bölgesi oluşturmaya çalışan ABD'nin hava operasyonlarına hedef olmamak için Kürtlere karşı bir saldırı da düşünmüyormuş.

Bu ne anlama geliyor?

Bana, ABD ve IŞİD arasında gizli bir anlaşma var gibi geliyor. ABD, Kuzey Suriye'de, denize(Akdeniz'e) de çıkışı olan bir Kürt bölgesi oluştururken IŞİD de, oluşturulan bu Kürt bölgesinin güneyinde, bölgedeki halkın sosyolojik ve mezhep farklılıklarını dikkate alan bir İslam Devleti oluşumuna geçebilir...

Bu oluşumun ABD'ye hiçbir zararı olmaz. ABD'nin oluşturmak istediği bu Kürt bölgesinin güneyinde kalan Suriye ve Irak topraklarınında ne olursa olsun ve ne gibi bir siyasi oluşum gerçekleşirse gerçekleşsin ABD'nin umurunda bile değildir.

ABD için en önemli mesele, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Kuzey Suriye'de oluşturulacak Kürt bölgesinin birleştirilerek, Büyük Kürdistan hayalinin -- artık hedefinin desek daha doğru olur-- güney bölgesinin oluşturulmasıdır...

Asıl amaç ise, bölge petrolünün dizginlerini elinde tutmak ve bölge petrolünün en kısa yoldan Akdeniz'e ulaştırmaktır... Oluşturulacak Kürt Bölgesinin batısında, denize açılan küçük bir kıyı şeridinin de nedeni budur.

Hatırlarsanız, Körfez Savaşı sonrasında, Kuzey Irak'ta oluşacak bir Kürt Devleti, Türkiye'nin kırmızı çizgisi yani savaş nedeni idi... Ama zaman geçtikçe o kırmızı çizgi önce sararmış ve sonra da silinmişti.

Kuzey Suriye'de, Akdeniz'e çıkışı olan bir Kürt bölgesi için de, önce bağırıp çağıracağız sonra da sessiz kalacağız... Aynen, kurulmasını "savaş nedeni" saydığımız "Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi" gibi... Yakında, Barzani'ni bağımsızlığını ilan ederse şaşırmamalıyız..

Kuzey Irak Bölgesel  Kürt Yönetimi ile yeni oluşacak Kuzey Suriye Kürt Yönetimi birleşince de, Büyük Kürdistan'ın Güney bölümünün büyük kısmı tamamlanmış olacak... 

Bu oluşum, aslında yeni değildir. 1918 yılından beri planlanmakta ve icrası için de çalışılmaktadır.

-- 18 Ocak 1918'de, Paris'te 32 devletin temsil edildiği ama başta Amerika olmak üzere İngiltere ve Fransa'nın etkili olduğu bir konferans toplanır. Bu konferansta, "Musul petrollerini güvence altına almak için, İngiliz himayesinde bağımsız bir Güney Kürdistan devleti kurulacaktır" kararı alınır(2).

İşte şimdi, ülkemizin güneyindeki siyasi ve askeri hareketliliğin gidişatı bu yöndedir... 

 

cdenizkent

 

---------------------  :

(1) "sabah.com.tr.", 22 Haziran 2015

(2) Cahit Kayra, Sevr  Dosyası, s.36'dan, cdenizkent, "Adım adım Kürdistan", kategori; Tarih, 17 Aralık 2009

 

 

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..