Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '19

 
Kategori
Dünya
 

PYD Meşrulaştırılıyor mu?

Yoksa, Kuzey Suriye'de "BÖLGESEL bir KÜRT YÖNETİMİ" Kurulması mı isteniyor?..

Acaba, ABD ve Rusya, PYD'yi "meşrulaştırmak" mı istiyor?

Türkiye'nin bundan haberi yok mu?

O zaman, durduk yerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gerekirse Güvenli Bölge'nin sınırlarını genişletiriz" sözleri ne anlama geliyor?

 *

-- Cumhurbaşkanı, televizyonda bu sözleri söylerken, arka planda, terörden temizlenmiş bölgeyi gösteren bir harita vardı. Bu haritada, terörden temizlenmiş bölge olarak "Tel Abyat ve Resulayn arası" gösteriliyordu. Bu bölge, terörden temizlenmesi düşünülen genel bölgenin ancak yarısı kadar bir yerdi...Ayn el Arap(Kobani) ve Kamışlı, terörden temizlenmiş bölge içinde henüz yoktu.

 Acaba diyorum; ABD, Rusya ve Türkiye, bu konuda, henüz sınırları belli olmayan ve dünya kamuoyuna açıklanması erken olan bir proje üzerinde anlaşmışlar mıdır?

Kuzey Irak'ta olduğu gibi, Kuzey Suriye'de kurulacak "bölgesel bir yönetimin", şimdilik kaydı ile, Türkiye'nin güney sınırlarının güvenliğinin sağlanmasına yarar mı?

Ancak, bir "PKK Merkezi" konumundaki Ayn el Arap(Kobani), PYD'nin silahlı gücü olan YPG'den tamamen temizlenmeden, Kuzey Suriye'de, Kuzey Irak'taki gibi bir "bölgesel bir yönetim" kurulamaz...

-- Hatırlarsanız, geçmiş yıllarda, Kuzey Irak'ta, benzer bir hareketlenme olduğu zaman, Türkiye, "bizden habersiz kuramazlar; buna izin vermeyiz" diyerek velveleyi koparmış ve daha da ileri giderek; "bu Türkiye'nin kırmızı çizgimizdir ve savaş nedenidir" diyerek karşı çıkmıştı.

Ama, aradan biraz zaman geçince, Türkiye'nin "kırmızı çizgisi", önce sararmış, sonra da silinmiştir. 11 Mart 1970 yılında, Saddam Hüseyin ve Mustafa Barzani arasında yapılan bir anlaşma ile, "Kuzey Irak Bölgesel bir Kürt Yönetimi" kurulmuştur...

-- Şimdi, bana göre, anlaşılan, Türkiye bu kez aynı "velveleyi" koparmayacak...Çünkü, bu kez, bu konudaki antlaşma, yalnızca ABD, Rusya, Türkiye arasında olmayacak; buna, Suriye Devlet Başkanı Esad da dahil olacak...

-- Bu şekil düşünce için, 24 Ekim 2014 yılında yayınlanan ve başlığı, "ABD, Suriye sınırımızda- PYD ile birlikte- Türkiye aleyhine sinsi bir oyun oynuyor"(x) olan bir bloğuma gönderme yapmak istiyorum.

Bloğumda şu ifadeleri kullanmıştım:

-- ABD, Kuzey Suriye'de de, Kuzey Irak Bölgesi'ndeki "Kürt Yönetimi" gibi bir "yönetim" kurmak istiyor. Amacı, bölge petrolünün kontrol dizginini elinden bırakmak istememesidir". Kuzey Suriye'de oluşturulacak yönetim, 'tek halklı' ya da  'çok halklı' olması ABD'nin pek umurunda değil. Ama, PYD ve PKK, bu yönetimin, yalnızca 'etnik Kürtler'den' oluşmasını; Türkiye ise, bölgede oluşacak yönetimin, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde olduğu gibi "çok halklı" olmasını istiyor.

Demek oluyor ki, 5 yıl önce böyle düşünen Türkiye; şimdi, bölgenin tüm etnik yapılarını içine alan bir yönetime "hayır" demeyeceği algısı vermektedir.

Bana, bütün bunları hatırlatan, yukarıda da belirttiğim gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Gerekirse Güvenli Bölgenin sınırlarını genişletiriz" sözleridir...

-- Acaba, bu konuda Suriye Rejimi ne düşünüyor?

 Rejim'in, haber ajansı "SANA",  Şam'ın, 'Suriye Demokratik Güçleri' adını kullanan terör örgütüne, "safları birleştirme" ve "orduya katılma" çağrısı yaptığını duyurdu. YPG, Şam'dan gelen "birleşme" çağrısını reddedince, Rejim güçleri Temır'dan çekildi. ABD'nin de çekilmesiyle YPG iyice yalnız kaldı(1). Rusya ise, rejimle birleşmesi için YPG terör örgütüne baskı yapıyor.

Belli ki, Kuzey Suriye'de "dengeler" değişmiş...Değişen bu dengeler, yeni durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Benim burada öngördüğüm durum da, değişen bu dengeler uygun olduğunu düşündüğüm bir çözümdür.

Suriye konusunda, burada yazdığım bloglarımın sayısı oldukça fazlaca; ama yazdığım blogların, heme hemen tamamında, hep tekrarladığım bir düşüncem ile  bloğumu sonlandırmak isterim:

-- Bölgede, Türkiye'nin ilk istediği, "sınır güvenliği"; ikincisi de, sınırına bitişik "düşman siyasi yapılanmaların" olmamasıdır...Eğer, bölgede bir "devlet" ya da benzeri bir "siyasi yapılanma" tesis edilecekse, bunun yalnızca Kürtlerden değil; Türklerden, Araplardan, etnik yapısı, dini ve mezhebi ne olursa olsun, tüm bölge halkını temsil edecek şekilde olmasıdır.

Şimdilik, bugün için böyle...Sonrasını zaman gösterecek ve tarih yazacaktır...

 

cdenizkent

 

  • ----------------------- :
  • (x) Blog.Milliyet.com.tr> 16 Haziran 2015
  • (1) Milliyet.com.tr > Haberler > Dünya, "Anlaşamadılar! Rejim teröristleri yalnız bıraktı". 31 Ekim 2019

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..