Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '09

 
Kategori
Siyaset
 

Radikal’in manşeti, Başbakanın kızgınlığı

Radikal’in manşeti, Başbakanın kızgınlığı
 

Bu görüntüler hiç de hoş değil !!.


Yandaki resim, Radikal gazetesinin 24.Ocak.2009 tarihli baskısından alıntıdır. O başlıklı gazeteyi ben de okudum. Haber ve resim ilginçti tabiki. Sayın Başbakan’da bir hayli esip gürledi bu habere. Sonra da mikrofonlardan “boykot” çağrısında bulundu. Peki gazeteye manşet olan ve sayın Başbakan’ı kızdıran durum neydi?

Olay Gaziantep’te geçiyor. AKP’nin Gaziantep teşkilatı, geçtiğimiz hafta içinde “Seçim Koordinasyon Merkezi’nin “ açılışı yaptıktan sonra veya önce 3 kurban kesmiş. Kurban kesildikten sonraki anda, objektiflere yansıdığı şekilde fotoğraf oluşmuş ve altına yazılacak birkaç satırla <ı>–Başbakan’a göre tam bir sayfa- haber niteliği kazanmış ve “durmak yok, kesmeye devam “ başlığı ile verilmişti. Bu bir haber değil midir? Bence de bu bir olay haber niteliği taşır. Eğer doğruysa, fotomontaj değilse ve ortalık gerçekten resimdeki gibi kan gölü olmuşsa.. Kaldı ki, durum öyle gibi..

Radikal’in bu manşetine, Başbakan Erdoğan oldukça sert tepki gösterdi ve mikrofonlardan haberle ilgili olarak<ı>, “Bu şimdi bir art niyeti göstermiyor mu? Bugüne kadar, hangi siyasi hareketin kurban kesiminde bu başlığı atmış? Atılan başlık ve tam sayfa bunu oraya vermek çok çirkin” eleştirisinde bulunduktan sonra da, bir kez daha bu gazete gibi gazetelerin alınmaması için vatandaşa çağrıda bulundu. Bu bir boykot çağrısıdır. Bir ülkenin Başbakanı sıfatındaki bir insan, kürsüden açık açık, belli bir kesimle, hele ki bu bir basın-yayın kuruluşu ise savaş ilan edemez ve “bu gazeteleri almayın” diye haykıramaz.

Eğer her siyasi erki elinde bulunduran hükümet ve bu hükümetin başı sıfatını taşıyanlar böyle davranacaksa, hani nerede demokrasi, nerede özgür basın, nerede sivil irade diye sormak lazım. Bir gazete yalan, yanlış haber yapabilir. Bu kendi inisiyatifinde olan bir şeydir. Eğer doğrusunu siz biliyorsanız, yalanlama yapabilir hatta daha kibarı ve olması gerekeni, bir siyasi parti olarak, bir kurum olarak tekzip yayınlamanızdır. Hatta bir basın toplantısı yaparsınız ve bunu halk ile toplum ile paylaşırsınız ve bir uzlaşma ortamı yaratırsınız… Ama AKP’de durum tam tersi.. İllaki bir yerlere savaş açılacak !..

Ben Radikal gazetesinin avukatı falan değilim. Bu gazetenin okuyucu olmam da, onları sonuna kadar savunacağım ve destekleyeceğim anlamına gelmez. Yakın zamanda da benzer bir durum Milliyet gazetesi için yapılmıştı. Ama bence bu yapılan davranış hoş değil. Eğer gazetelerin yazdığı gerçekten yalansa, bunu tekzip edin.. Deyin ki, doğrusu budur. Ama görülüyor ki, resim ve anlatılanlar doğrudur. Yani orada kurbanlar kesilmiş ve ortalık kan gölü olmuş. Ne yani, AKP kesmeye daha doğrusu kurban kesmeye devam etmiyor mu? Hiç açılışlarda kurban kesilmedi mi ? Ya da Türkiye’deki açılışlarda kurbanlar kesilmiyor mu?

Yakın zamandaki THY genel müdürünün, hava limanında deve kurban ettirmesinin görüntülerini hatırlatırım size.. Bu ne kadar yanlışsa, Gaziantep’teki görüntü de o kadar yanlıştır. Gerçekten hiçbiri olmamalıdır. Bir şeylere adak adamak, kurban kesmek, bunu bir de halkın içinde, hatta birilerine yaranmak için yapmak gelenek haline gelmiştir. Buna benzer görüntüler yaşanmaktadır. Her kurban kesilmesi sonrası ortalık kan gölüne dönüyor. Ortadaki manzarayı bir de bu şekilde değerlendirmek lazım. Bugün bu manzaralar, yalnızca Kurban Bayramlarında yaşanmıyor, bu ülkenin hemen hemen her gün, bir yerinde kurbanlar kesiliyor, kanlar akıtılıyor.

Belki Sayın Başbakan’da böyle olmasını istemezdi. Buna inanıyorum. Ama o zaman, önce teşkilatınıza gereken talimatları verin, hatta tabir-i caizse fırçalayın. Sonra birilerine ateş püskürtün. Farz edelim ki, gazetenin yaptığı amaçlıdır ve özellikle haber yapmıştır. Ama sizde bazı şeyleri örtbas etmeyin Sayın Başbakan. Oralardan çoluk çocuk geçebileceği, yabancı basın mensuplarının da bulunma ihtimalinin olduğu ve halka açık bir ortamda gerçekleştirilen bu açılış törenindeki bu görüntüler, ne Gaziantep’e, ne iktidar olan AKP’ye, ne de modern Türkiye’ye yakışmıştır.

AB’ye giremememizin ve neden alınmak istememizin konusu hala tartışılırken, bu görüntülerle o topluluk içine nasıl gireceğimiz de tartışılmalıdır bence.. Olaya bir de bu yönden bakmak gerekmez mi ?

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..