Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

06 Mart '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Radyasyonu Yüksek Telefonlar!

Değerli Milliyet Okurları;

Geçtiğimiz günlerde içerdikleri radyasyon oranı ile tehlike saçan telefon modelleri, Almanya Nükleer Güvenlik ve Radyasyon Koruma Ofisi tarafından açıklandı.

Konuyu net anlamak adına öncelikle her telefonda farklı olan SAR değeri nedir onu açıklayayım. SAR değerinin Türkçe karşılığı Özgül Soğurma Oranı olup dilimize elbetteki ingilizceden uyarlanmıştır. SAR ingilizce “Specific Absorption Rate” açılımının kısaltılmasıdır. Peki SAR değeri neden bu kadar önemli?

SAR değeri sadece telefon markası ile alakalı değil. Aynı marka fakat farklı telefon modelleri için de farklı SAR değerleri mevcut. Örneğin Samsung marka telefonunuz var ama modeli de önemli. Çünkü Samsung Galaxy A5 modeli için SAR değeri 0.30 watt iken, aynı Samsung markanın Galaxy S8 modelinde bu SAR değeri 0.32 Watt olarak ölçülmüş. Yani marka bazlı değil, model bazlı değişen bir değerden sözetmekteyiz.

Telefon üreticileri üretim için maksimum 2W olan sınır değeri baz alırken, Almanyadaki bu Nükleer Güvenlik ve Radyasyon Koruma Ofisi kuruluşu ise bu değerin maksimum 0.60W olması gerektiğini savunuyor. Tabi ki tek başına bu kuruluşun bir kıssas koyma yetkisi yok, sadece öneri olarak bu değerleri bildirmekte. Peki, bu kuruluş kimdir?

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) tarafından tanınan Uluslararası Radyasyondan Korunma Birliği İyonlaştırıcı Olmayan Radyasyon Komitesi (IRPA/INIRC International Radiation Protection Association/ International Non-Ionizing Radiation Committee) bu iş için yetkili kılınan ve tüm ülkeler tarafından kabul gören kriterleri belirleyen asıl kuruluştur.

Tüm bu tartışmaların temelinde elbette ki insan sağlığı var. Çünkü telefonu devamlı olarak kulağımızda tuttuğumuz için bir manyetik alan ve buna bağlı bir ısı meydana gelmekte. Işte bu ısının bize nasıl bir zarar verdiği hala araştırılmakta. Bunun için kulaklık kullanmanızı özellikle tavsiye ediyorum.

Daha çok detaya girmeden konumuza dönecek olursak, siz de telefonunuzun SAR değerini internetten aratarak kolayca öğrenebilirsiniz. Elbette ki SAR değeri küçük olan telefon modellerini kullanmak sağlığımız için daha güvenli. Size bazı modellerin SAR değerlerini yazayım :

Xiaomi Redmi 6 - 1.69 W
OnePlus 5T - 1.68 W
HTC Desire 820 - 1.64 W
Nokia Lumia 630 - 1.51 Watt
ASUS Zenfone 2 - 1.48 Watt
Xiaomi Redmi Note 3 - .44 Watt
Alcatel A5 LED - 1.43 Watt
Meizu Pro 7 - 1.41 Watt
OnePlus 5 - 1.39 Watt
HTC U11 - 1.38 Watt
iPhone 7 - 1.38 Watt
Sony Xperia Z1 Compact - 1.36 Watt
iPhone 8 - 1.32 Watt
ZTE Axon 7 Mini - 1.29 Watt
BlackBerry DTEK60 - 1.28 Watt
iPhone 7 Plus - 1.24 Watt
Google Pixel - 0.33 Watt
Samsung Galaxy S8 - 0.32 Watt
Nokia Lumia 535 - 0.32 Watt
ZTE Blade A610 - 0.31 Watt
Motorola Moto Z - 0.30 Watt
Motorola Moto G5 Plus - 0.30 Watt
Samsung Galaxy A5 - 0.29 Watt
LG Q6 - 0.28 Watt

Yorum ve paylaşımlarınızı rica eder, Herkese teknoloji dolu günler dilerim

Serdar Şimşek
 

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..