Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '07

 
Kategori
Reklam
 

Radyo reklamcılığı

Radyo reklamcılığı
 

Çalıştığım şirketlerde pazarlama toplantılarının birinde radyo reklamları fikrini birisi mutlaka ortaya atardı. Bende her defasında Ayı Herby hikayesini anlatır akıllı bir strateji ile radyoda yer alınırsa başarılı olacağını anlatırdım.

Ayı Herby’nin hikayesi şöyle: Ay Herby üreticisi firma satışlarını artırmak için bir web sitesi hazırlar. Bu web sitesinin özelliği sadece radyo dj’lerine açık olmasıdır. Tüm Amerika’daki binlerce yerel ve ulusal radyo kanalının DJ’ine kullanıcı adları ve şifreleri gönderilir. DJ’ler bu web sitesi aracılığı ile mesajlaşmaya ve bir birliktelik oluşturmaya başlarlar. Ayı Herby üreticisi ise onlara çeşitli araçlar sunar. Program esnasında unutmamaları gereken şeyleri not almaları için bir bölüm vb. gibi. Bu arada sitenin bir köşesindede Ayı Herby ile ilgili gelişmelerden bahsedilir. Bir süre sonra birçok DJ gerek teşekkür etmek gerekse haber olsun diye Ayı Herby haberlerini programlarında kullanmaya başlarlar ve Ayı Herby satışları fırlar. Bu çalışmanın çok benzerini web sitesi açmak değilde email adresi vermek amacıyla Ixir bir zamanlar planlamıştı diye aklımda kalmış.

Eğer birgün sizde radyoya reklam vermek isterseniz bence şunlara dikkat edin;

Reklam yayınlanma sıklığı – Reklamınızın akılda kalması için birçok kez tekrarlatmanız gerekir. Günde 1 yada haftada 3 gibi sayılarla yola çıkmayın. Günün çeşitli saatlerindeve özellikle sabah işe gidiş akşam işten dönüş saatleri ile prime timelarda yayınlanmanız etkiyi artıracaktır.

Hedef kitle – Hedef kitlenize yayın yapan radyoları tercih edin. Bazen hedef kitleniz bie şehir ise (Ör. Urfa) o şehrin yerel kanallarınıda kullanın.Bu sebeple sizin hedef kitlenize hitap eden radyoların bir listesini çıkararak işe başlayın. Hatta radyolarla görüşerek hitap ettikleri kitleleri öğrenebilir ve poansiyel müşteriniz olabilecek kitlelere reklam yayını yapabilirsiniz. Ayrıca program akışını inceleyip servisinize yada ürününüze uygun olan programı seçmeniz gerekir.

Reklamı hazırlatmak – Sürekli reklam okuyan sesleri tercih etmeyin. Yeni bir ses bulmaya çalışın. Kolaya kaçıp radyonun kendi seslerinden birini kullanmayın. Yeni ses daha dişkkat çekecektir. Hatta üniversitelerden arayabilirsiniz. Uyarı: Yapacağınız ses kaydını internet üzerindede kullanabileceğinizi düşünerek birkaç alternatif hazırlatmanızda fayda vardır.

Fiyat alma – İyi pazarlık edin falan demiyeceğim. Ancak hangi reklamınızın ne zaman yayınlanacağını tam olarak alıp yayınlanmayan reklamınızın parasını ödemeyin diyebilirim. Reklamlarınızın yayınlanma saatlerini takip eden saatlerde yada ertesi gün etkililiğini ölçmeye çalışın(Satışlar artıyor mu? Websitenize gelen ziyaretçi sayısı artıyor mu? )

Radyoları etkili bir reklam mecrası haline getirmek elinizde, sadece biraz taktik ve strateji ile birçok yaratıcı fikri hayata geçirebilirsiniz.

Ayrıca Google’ında radyo reklamcılığı ile ilgili ataklarını anlattığım yazıya buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..