Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Nisan '07

 
Kategori
Edebiyat
 

Rahat uyu, dip dalgalarının öncüsü!

Rahat uyu, dip dalgalarının öncüsü!
 

Türk şiirinin büyük ustası; o da bir zamanlar gençti.


Atatürk, Cumhuriyet ve Demokrasi aşığı, Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük şairlerden Attila İlhan; dip dalgalarının mimarı, rahat uyu. Yıllar önce, TRT 2' de başlayan Şiir ve Edebiyat konulu sohbetlerinde, ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıları derin sezgileri ile görmüş ve uyarılarına başlamıştı. Daha sonra, ne yazık ki, TRT ' 2 de sürdürdüğü programlardan uzaklaşmak zorunda kaldı. Ölümüne kadar yine, o derin ve doyulmaz sohbetlerini Kanaltürk'te sürdürdü. O, bir Atatürk aşığıydı, asla korku, endişe ve yılgınlığa kapılmadı. Öyle güçlü ve sarsılmaz bir rehberi vardı ki, sanki işini kolaylaştırmak için her bir sorunun cevabını da hazırlamıştı uzun yıllar öncesinden. O rehber de  "Gazi Mustafa Kemal Atatürk" ten başkası değildi.

Sık sık ve hemen her konuşmasına, " Gazi derdi ki," diye başlar ve büyük Atatürk'ün olaylara, sorunlara yaklaşımını açıklamaktan derin bir zevk duyardı. Çünkü Atatürk, sıkıntılı her koşul ve şarta karşı aynı zamanda kurtuluş reçetelerini de miras bırakmıştı. Gençlik tekrar uyarılacak, Cumhuriyet' in kuruluşuna kadar geçen sancılı dönemde yaşananlar ve ulusça katlanılan fedakarlıklar hatırlatılacaktı kendilerine. Ülkemiz sınırlarını çevreleyen tehlikeler, ileriye dönük sinsi planlar anlatılacak ve hepsinin çözümü için de; "Ey Türk Gençliği" diye başlayan söylevinde ifade edilen ve "damarlarında bulunan asil kanın varlığı" hatırlatılacaktı. Yılmadı Attila İlhan, söyleşilerini sürdürdü, kitaplar yazdı. Ölümünden önce son kez katıldığı İzmir Kitap fuarında, etrafını çevreleyen "onun çocukları" parıldıyan gözleriyle sanki, dip dalgalarının harekete geçtiğini müjdeliyordu ona.

İşte, 14 Nisan Ankara Tandoğan mitingi. Sayın İlhan Kesici' nin bir TV programında açıkladığı üzere; ODTÜ' lü mühendisler, Tandoğan meydanını çevreleyen Beşevler, Gençlik Caddesi, Ulus, Maltepe istikametlerine ve ara sokaklara yayılan, her bir m2' e düşen insan sayısına göre kalabalığın 1.6 ile 1.8 milyon kişi olabileceğini hesaplamışlar!

Tarih 29 Nisan 2007, yer Çağlayan meydanı , İstanbul. Henüz böyle bir hesaplama yok ortada ama ifade edildiğine göre, milyondan fazla kişinin meydan ve caddeleri, ara sokakları doldurduğu belirtiliyor. Dip dalgaları çığ gibi büyüyor, büyüyor. İçeride ve dışarıda çok kişiye anlamlı mesajlar bunlar. Öyle bir temel atmış ki büyük Atatürk çözülmüyor, yıkılmıyor.

29 Temmuz 2006' da ilk Milliyet Blog yazımı Attila İlhan'ın anısı için yazmıştım. Bugün böyle bir vesile ile onu tekrar hatırlamış ve anmış olmaktan çok mutlu ve huzurluyum. Gençlik Atatürk' ün yolunda, dalga dalga geliyor sevgili Attila İlhan, sen de rahat uyu. Bu vatan sana da minnettardır.









 

 
Toplam blog
: 220
: 2018
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Yazmak, ufkun da ötesine taşan engin bir serüven gibi gelir bana ve gençlik yıllarımdan bu yana v..