Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Rahim ağzı yarası ve tedavisi

Rahim ağzı yarası ve tedavisi
 

Rahim Ağzı Yarası ve Tedavisi


Rahim ağzı yarası, salgı üretimi yapan hücrelerin vajinada bulunan hücrelerin üzerini örtmesi ile oluşum gösterir. Cilt kaybı şeklinde görülür ve kızarık bir bölgedir.

Rahim ağzı yarası neden olur?

Daha evvel geçirilmiş enfeksiyon hastalıklarından dolayı oluşabilir. Ayrıca kürtaj ve doğumdan sonra gelişebilir. Vajinaya uygulanan tamponlar ve çok eşlilik durumları da rahim ağzında yara oluşumuna sebep olarak gösterilebilir.

Rahim ağzı yarasının belirtileri nelerdir?

Genel olarak herhangi bir belirti vermez. Jinekolojik muayeneler esnasında ortaya çıkabilir. En sık görülen belirtisi, akıntıdır. Cinsel birliktelikte kanama ve ara ara pembe renkli akıntı olarak görülebilir.

Rahim ağzında yara çok sık görülür mü?

Erişkin ve doğurganlık özelliğini kazanmış kadınlarda en sık görülen bir jinekolojik sorundur. Yara teşhis edildiği zaman panik yapmaya gerek duyulacak bir durum değildir.

Rahim ağzı yarası teşhis edilir ise ne yapılır?

Yara daha çok spekulum muayenelerinde teşhis edilir. Ancak yara tespit edildiğinde kanser riskine karşı mutlaka smear testi yapılmalıdır. Eğer yara şüpheli görülmüş ise biyopsi yapmakta yarar vardır.

Rahim  ağzı yarasının kanser ile bir ilişkisi var mıdır?

Rahim ağzı kanseri uzun yıllar içinde oluşum gösteren ve gelişen bir kanser türüdür. Yara oluşması ile kansere dönüşme süresi neredeyse 10 yıl kadar sürer. Rahim ağzı kanserinde erken tanı yapılır ve tedaviye başlanır ise tedavide olumlu sonuçlar alınması mümkündür.

Rahim ağzı Tedavisi nasıl yapılır?

Rahim ağzı yarası, yakılarak, dondurularak ya da lazer kullanılarak tedavi edilir. Elektrokoter en çok kullanılan tedavi metodudur. Tedavide elektrik kullanılarak yaralı doku yakılır. Bu işlem ile hasta ağrıya maruz kalmaz. Ancak tedavi edilen bölgenin iyileşme süresi 2 – 3 ay kadar sürer. Dondurularak yapılan tedavi yine hasta için ağrısız bir tedavidir. İyileşme süresi ise yine 2 – 3 ay kadardır. Lazer kullanılarak yapılan tedavilerde ise yine ağrısız bir tedavidir. Ancak diğer tedavilere oranla oldukça pahalı bir tedavidir. Lazer kullanılarak yapılan tedavilerinde başarı oranı diğerleri ile aynı orandadır.

Rahim ağzı yarası tedavi edildikten sonra tekrarlar mı??

Rahim ağzında oluşan yaralar tekrardan oluşabilir. Yaranın daha tehlikeli bir hal almadan önlenmesi için her yıl düzenli olarak pap smear testleri yapılmalıdır.

Rahim ağzı kanserinde  ne gibi belirtiler olur  ve tedavisi nasıl yapılır?

Rahim ağzında oluşan kanser çoğu zaman belirti göstermez. Ancak vajinada kanama, kokulu akıntı ve düzensiz bir şekilde lekelenmeler oluşabilir.

Vajinanın muayenesi sırasında tümör saptanmış ise biyopsi yapılması gerekir. Tümörün büyüklüğü ve şekli MR ile saptanır. Bu gibi sorunlara engel olmak için her kadının düzenli olarak smear takibi yaptırmak alınabilecek önlemler arasında yer alır. Smear testi şayet şüpheli bulunur ise biyopsi ve kalposkopi mutlaka gereklidir.
 

Op. Dr. Serdar Koç

www.serdarkoc.net

 
Toplam blog
: 56
: 3026
Kayıt tarihi
: 26.09.13
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Serdar Koç http://www.serdarkoc.net ..