Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Şubat '08

 
Kategori
Aile
 

Rahimdeki, doğmamış çocuğa mektup

Rahimdeki, doğmamış çocuğa mektup
 

Rahimdeki çocuk


Önceki başlıkta tanımladığımız oluşmamış çocuğa mektubu bir dilek, bir umut veya bir varsayım olarak tanımlayabiliriz. 

Ama ana rahmindeki çocuk, giderek somutlaşan bir üçüncü kişidir. Artık sorumluluk ve sorgulama dönemi başlamıştır. Ebeveynler ana rahmindeki çocuğa bir dilek mektubu yerine çocuğu muhatap alan bir mektup yazmalıdırlar. Artık giderek somutlaşan bir üçüncü kişiye, o anki duygular ve beklentiler ifade edilmelidir. Ve unutulmamalıdır ki; hiçbir çocuk, yeryüzüne gelmek için dilekçe vermemiştir. Ama bir çok anne ve baba, çocuk sahibi olmak için tahmin edilemeyecek mücadeleler vermekte, tedaviler görmektedir. Bu nedenle çocukların, ebeveynlerine karşı duygusal boyutta sorumlulukları varsa, ebeveynler çocuklarının her şeyinden sorumludurlar. Sağlıklı büyümeleri, sosyal kimliğe sahip olmaları, doğru eğitim görmeleri, hazlarını yaşabilecekleri şartların oluşması gibi. 

Özetlersek, isteyerek çocuk sahibi olanların yaşamlarının %50 sini çocuk kaplar. Bir çocuk içinde en kötü şey tesadüf veya kaza çocuğu olmasıdır. Hayata isyan eden çocuklara ebeveynlerin söylediği geleneksel deyimle “seni Allah verdi” cevabı, çocuğa vurulacak en büyük tokattır. Veya isteyerek çocuk sahibi olanların onu cinsel güçlerinin ispatı veya oyuncak gibi görüp gereken emeği vermemeleri ise anlaşılır bir durum değildir. 

Her ne ise, ana rahmindeki çocuğa tüm bu duyguları içeren bir mektubu anne ve baba birlikte veya biri birinden ayrı yazmak sorumluluğundadır ki, çocuk yeryüzüne gelmeden, henüz insan olarak tanımlanmadan kendisine yönelik duygu ve beklentileri en yalın haliyle bilsin, kafasında sorular kalmasın. Psikolojik bir problem oluştuğunda hekimler durumu olayın başlangıcından değerlendirebilecek dokümana sahip olsunlar. 

Böyle bir sorumluluk, ebeveynlerin beklenen çocuğa daha bilinçli bakmalarını sağlayacak, karşılıklı ilişkilerini barışık ve pozitif olmasına altyapısı oluşturacaktır. 

Elde edilmesi, oluşması ve büyümesi için uzunca uğraşılar verilen çocuğun, her bir dönemi için bir metin yazmak; ebeveynlere ağır gelmese gerek. Bu yazılar ebeveynlerin kendilerini sansürsüz ve yalın görmelerini de sağlayacak bir doküman oluşturacaktır. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..