Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '10

 
Kategori
Sinema
 

Rain Man

Rain Man
 

Rain Man


Bu yazımda 80'li yılların sonlarına doğru beyazperdede izleyicisi ile buluşan Rain Man(Yağmur Adam) filminden bahsedeceğim. Vizyona girdiği senenin en göze çarpan yapımlarından olan Rain Man'in yönetmenlik koltuğunda Barry Levinson'u görmekteyiz. Levinson'un kariyerindeki doruk noktası olan Rain Man, ona "en iyi yönetmen" oscarını getirmiştir. Filmin kadrosu Dustin Hoffman ve Tom Cruise gibi iki güçlü oyuncudan kurulu. Rain Man özünde bir yol hikayesini anlatmaktadır bize. Charlie Babbitt (Tom Cruise) çocuk yaşta annesini kaybetmiş, babasından kopmuştur. Duygu yoksunu biri olarak büyüyen Charlie, spor araba satışı yapmaktadır. İşleri istediği gibi gitmeyen Charlie, bir gün babasının ölüm haberini alır. Babasından ona sadece Buick model arabası ve bahçedeki gülleri miras kalmıştır. Babasının 3 milyon dolar serveti, akıl hastanesi müdürünün gözetimine verilmiştir. Charlie, akıl hastanesinde o zamana dek kendisinin de tanımadığı ağabeyi Raymond (Dustin Hoffman) ile karşılaşır. Raymond, otistik bir hastadır ve insanlarla iletişim kurmakta zorluk çekmektedir. Ama fevkalade bir hafızaya sahiptir. Maddi açıdan zor durumda kalan Charlie, babasının ağabeyine bıraktığı mirası elde etmek için ağabeyini akıl hastanesinden kaçırır ve günler sürecek yolculuklarına başlarlar. Başlangıçta çıkar ilişkisinden oluşan yolculuk, ilerleyen zamanlarda sıcak bir ağabey-kardeş hikayesine bürünür. Öyle ki babasının bıraktığı miras peşinde olan Charlie, ağabeyinin velayetini alabilmek için paradan çok daha fazlasını düşünmektedir artık. Bu yolculukta filmin isminin de neden Yağmur Adam olduğunu öğreniriz. Charlie, henüz çok küçükken Raymond'ın ismini telaffuz edemeyip, Reymın (Rain Man) olarak seslenmektedir. Raymond, Charlie'nin çocukluğunda ona şarkılar söyleyen yağmur adamdan başkası değildir. Ancak Charlie'ye zarar verebileceği düşüncesiyle ailesi onu akıl hastanesine yatırır ve Charlie bir ağabeyi olduğundan bihaber büyür. Filmin sonunda Raymond'ın dünyasının akıl hastanesindeki dünyasından oluştuğunu anlarlar ve iki kardeşin yolu ayrılır.

Bu filmi izlediğinizde aklınızda mutlak belirecek soru şu olacaktır: Dustin Hoffman, bu rolü nasıl yaşayarak oynamayı başarmış. Evet, Dustin Hoffman'ın ustalığını konuşturduğu filmlerden birisidir Yağmur Adam. Otistik bir hastayı bu denli güzel kimse yaşatamazdı herhalde. Hareketleri, konuşmaları, tepkileri öylesine başarılı ki, bu başarısı ona Kramer vs.Kramer (1979) filminden sonra ikinci oscarını getirmiştir. Hoffman tek kelimeyle "muhteşem" bir oyunculuk sergilemiş. Tom Cruise da rolünde sırıtmıyor bence, hele ki Rain Man'in Cruise'in çaylak dönemine geldiğini düşünürsek hiç de fena değil.

Filmin akılda kalan sahnelerinden biri, Raymond'ın yere düşen kürdanların sayısını birkaç saniye içerisinde doğru olarak tahmin ettiği sahnedir. En çok eğlendiğim sahne ise, arabada yolculuk ederlerken, Raymond'ın ille de K-Mart'tan alınmayan iç çamaşırını istememesi ve buna Charlie'nin verdiği tepkiden oluşan sahnedir.

Rain Man, hayatınızda en az bir kez olsun izlemeniz gereken filmlerden birisi. Rain Man, asıl hikayesinin yanında, dış dünyayı henüz keşfetmemiş otistik bir adamın dış dünyayla tanışmasını ve duygularını içerisinde saklayan bir adamın duygularını dışa vurma hikayesini başarılı bir şekilde anlatan bir film.

İyi seyirler. Şimdilik hoşçakalın.

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..