Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '13

 
Kategori
Gelenekler
 

Rajo Verma’nın kaderi...

Rajo Verma’nın kaderi...
 

 

Dünyada neler oluyor, çoğu kez oturduğumuz yerden bilemiyoruz. Ve bazı olan şeyler de bize çok garip geliyor; çoğu kez : “Aman Allahım, böyle şey de olur mu?”  diyoruz . Ve çok hayret ediyoruz.

Haber şu: “Hindistan’da yaşayan Rajo Verma(21) adlı kadının beş kocası ve kimden olduğunu bilmediği bir çocuğu var…” Ve ek olarak verilen bilgi de köylerinin geleneklerine göre Guddu  ile evlenen Rajo’nın kocasının kardeşleriyle birlikte aynı evde yaşadığını belirtiyor. (akşam.com.tr.18.3.13)

Tabii , bu haberin altında çeşitli yorumlar var:
“Allah kahretsin…!”
“Dünyanın sonu geldi…!”
“Rezalet..!”

Evet, dünyada bizim bilmediğimiz, anlayamadığımız çok şeyler oluyor ve bunlar çoğu kez bizim anlayış sınırlarımızın ötesinde. Niye?

Çünkü, her toplumun kendine özgü, adetleri, gelenekleri vardır ve bu gelenekler içinde yaşadığı sürece kimse kimseye bir şey diyemez; ama belli uygulamaların dışına çıkılınca kıyametler kopar.

Olan da budur. Türkiye’sınırları içinde göremeyeceğimiz bir gelenek ve biz bu olayı lanetliyoruz.

Fakat , bir gazete yazsa ki : “Doğuda yaşayan Mehmet Ağa’nın beş karısı var… 43 tane de çocuğu var…” Biz bu olayı hiç de garipsemeyiz; üstelik bir de “helal olsun…” çekerek, “Erkek adama bak, beş tane karıyı idare ediyor be…”deriz. Yani adamın 9 tane de karısı olabilirdi… Bunu da pek garip karşılamazdık. Bu bizim anlayışımızın, idrakimizin dışında değildir.

Peki, Roja’nın 5 kardeşle evli olmasını niye garip karşılıyoruz. Çünkü böyle bir olay bizim adetlerimizde, geleneklerimiz de yok da ondan. “Böyle şey olamaz….” Diyoruz. Böyle bir şeyi bizim toplum asla kabul etmez ve de sonuçta suçtur.

Ama dünya’da bu böyle mi?

Tabii, olaya, biraz Toplumbilimsel ve Antropolojik açıdan bakacak olursak. Dünyanın bazı bölgelerinde, kadınlar için Çoklu Evlenmelerin (Polygami) nin normal olduğunu görüyoruz.
Dünyaya baktığımız zaman çeşitli kavimlerde, kabilelerde çoklu evlilikler görülebiliyor:
a. Polygany : Eğer bir erkek birden fazla kadınla evliyse.
b.Polyandry : Eğer bir kadın birden fazla evliyse ; hikayedeki Roja’nın durumu.
c.Polygamy : Erkek veya kadının birden fazla evliliğine müsaade edilen durumlar.
d.Grup evliliği: Kadınların ve erkeklerin toplu evliliği.

Görüyorsunuz dünyada işler karışık. Hindistan’da , Avustraya’da, Afrika’da ve özellikle dünyanın ilkel kabilelerinin yaşadığı yerlerde bu karmaşık ve bize garip gelen evlilik adetleri vardır. Bize ne kadar garip gelirse gelsin, o topluluklar için normal kabul edilmektedir ve öyle yaşamaktadırlar.
Siz , şimdi gidin Rajo’ya “kızım , sizin bu haliniz ne, bu bir rezalettir…” deseniz; belki de size çevrede aynı durumda yaşayan yirmi tane daha aile gösterecektir: “Ne var bunda?” diye soracaktır. Çünkü adetleri böyle… Siz istediğiniz kadar, “Adetleri batsın…” deyin…

Dünyada ki insanların bir çoğu çok değişik kültürlere sahip ve bizim anlayamayacağımız tarz da yaşıyorlar. Tabii , bunları bizim yaşadığımız toplumun ölçütlerine vurduğunuz zaman garipseyebilirsiniz ama kendi toplumları için doğal bir olgu olarak yaşamaktadırlar.

Ne dersiniz… Herkes kendi yoluna. Rajo da öyle mutluysa… Bize ne?

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..