Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '07

 
Kategori
Pratik Bilgiler
Okunma Sayısı
72327
 

Rakı nasıl içilir

Rakı nasıl içilir
 

Sek içilir!

Bu cevap bu soruya verilebilecek yüzlerce sübjektif cevaptan birisidir.

Bu cevap benim cevabımdır ve tamamen kişisel bir zevk meselesidir.

Bu yazının başlığı aslında “rakıyı nasıl içiyorlar” olmalıydı. O zaman sorunun cevabından beklenti daha genel, daha kapsamlı olurdu ve bu yazıda bulacağınız da budur.

Ama o başlık bu kadar iddialı olmazdı.

Rakı sofralarını, tiryakiler yere göğe sığdıramaz. İnce ince ve kılı kırk yararak tadı, mezesi, kiminle içileceği, ne kadar sürede içileceği, içerken nereye karşı oturulacağı anlatılır, yazılır, çizilir.

Sonra da rakının içine “lop” diye buz kalıpları atılır.

On dakika sonra buz erir ve rakınızdaki su oranı değişir.

Nerede kaldı “önce şu, sonra bu yapılır, o olmadan bu olmaz” ritüelleri?

Rakının suyu fazla ise, geri kalan konular teferruat değil midir?

Durun, hemen öfkelenmeyin! amacım savaş değil.

Belli ki rakı adabının kendi içinde bazı sorunları var.

Tüm tiryakiler şu konularda hemfikirdir:

1) Rakı, meze ile yavaş yavaş içilir,

2) Rakı soğuk içilir

Rakının sek mi, su veya soda ile mi içileceği, ne kadar su koyulacağı ise tamamen kişisel bir tercihtir. Bu konuda şu veya bu kadar su koymak gerekir denemez. Hiç su koymadan da içen vardır, bir rakıya yarım su, bire bir su, bire bir buçuk su koyan da vardır.

Bu belki de evrimini tamamlamamış bir zevktir.

Rakının yavaş içilmesi ve rakı sofrasının saatler sürmesi elbette büyük bir keyiftir ama bazı sorunları beraberinde getirir.

Rakının ısınmasına ve yemeğinizin soğumasına bir şekilde engel olmalısınız. Rakının buzla ilişkisi burada başlar. Tiryakilerimiz sıcak rakı içmektense su karışımı biraz yüksek rakı içmekte sakınca görmüyor. Zaten “rakı – su” karışımındaki geniş tercih yelpazesi de karışım oranındaki küçük değişimlerin tiryakiler için çok da hayati bir önemi olmadığını gösteriyor.

Son zamanlarda görmeye başladığımız dondurulmuş bardak altları, bu soruna daha kesin bir çözüm getiriyor zaten.

Neyle içileceği konusuna gelince burada da tercihler çeşitli. Beyaz peynir ve kavun rakının efsanevi tamamlayıcıları olmakla beraber geleneksel mutfağımızdaki zengin meze çeşitleri milli içkimiz rakının doğal ve geleneksel refakatçısıdır.

Eskiden Rakı (ve şarap) karaf veya karafaki (küçük karaf) denilen sürahilerde sunulurmuş. Sofra ve göz zevki açısından da hoş olan bu sunum, son yıllarda bazı restoranlarca yeniden benimseniyor ama siz yine de rakıyı şişesinde alın. Çünkü bu karaflar çoğunlukla olması gerekenden küçüktür ve kazıklanabilirsiniz. Sahte rakı tehlikesi de cabası.

Cabası demişken, bu “caba” kelimesinin daha çok yakıştığı bir cümle kuramazsınız. Duble rakı 8 cl’dir ve bir ufak rakıdan dört, büyük rakıdan ise sekiz duble çıkar, şişenin dibinde de biraz rakı artar. İşte, meyhaneci bir büyük rakıyı 8 duble olarak satıp kârını yaptıktan sonra şişelerin dibinde kalan 6 cl rakıya (dubleden biraz az) cabası denirmiş.

Bir de rakının orijinal kadehinin "leylek boynu kadeh" olduğu, bugünkü "limonata bardağı" geleneğinin sonradan yerleştiği söylentisi var. Bu leylek boynu kadehin nasıl bir şey olduğunu bilen görmedim, gören lütfen bana haber versin.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Her ne kadar ayrı bir kültür olduğunu kabul etsem de koku olarak da, tat olarak da olmuş ve olabilecek en ıııggh! içecek olduğunu ve sevenlerinin neredeyse tüm duyu organlarına resmen işkence yaptıklarını düşünmeme rağmen leylek boynu kadehlerin tanımını vereyim;Bilinen rakı bardağına benzer, 10cm. yüsekliğinde ağzı dibine göre biraz daha geniş ve kalın tabanlıdır. 6-7 cl (yaklaşık 2 duble) içki alır. Altı kalın olduğu için soğuduğu zaman içindeki içki çabuk ısınmaz zaten az aldığı içinde ısınmadan biter diye tarif edilir. Ayrıca çay bardağıyla içmenin daha zevkli olduğunu iddia eden tanıdıklarım da var:))

Emef 
 26.12.2007 12:22
Cevap :
Ne güzel bir katkı, teşekkürler.  28.12.2007 10:14
 

Duble rakıya tek buz atarım... yanında sıcak yemek değil soğuk/ılık mezeleri tercih ederim... bir de dostları... bir de fasıl :) Ama en çok rakıyı çay bardağında içemekten hoşlanırım... Yazınızı okumak iyi bir molaydı gündüz vaktı. Teşekkürler

Feyhan 
 19.11.2007 15:44
 

MERHABALAR..! TESADÜFEN BU YAZINIZA DENK GELDİM.ANLADIĞIM KADARI ile MESLEKTAŞIZ,BENDENİZ İNŞ.MÜH,SİZ SANKİ MAKİNACI gibi BİR İZLENİM ALDIM,DOĞRU MU..? EVET DEDİĞİNİZ GİBİ "RAKI BİR İÇME SANATIDIR"...BU KONUDA BENDE "Rakı içme kuralları ve tavsiyeler...!" 22.10.2007 12:28:06 TARİHİNDE (MB)'de BİR ŞEYLER YAZMAYA ÇALIŞTIM...ARZU EDERSENİZ,BENİM BU YAZIYIDA OKUMANIZI TAVSİYE EDERİM...*http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=71156* TAMER BEY,SİZE AFİYET OLSUN...! SEVGİ ve SELAMLARIMLA...ÇUKUROVA-ADANA'dan NECİP KÖNİ - ADANA/TR

Necip Köni - Adana / TR 
 19.11.2007 13:02
Cevap :
Size de şerefe Necip Bey Bendeniz de Gemi Mühendisiyim Sevgiler  19.11.2007 17:15
 

beyaz peynir ve rakı.benim mükemmel çiftim.rakı ile beyaz peynirin içimdeki büyük aşkları hiç bitmez umarım:):) emeğinize sağlık.selamlar...

Anatoliaaa 
 19.11.2007 12:44
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 129
Toplam yorum
: 181
Toplam mesaj
: 32
Ort. okunma sayısı
: 2052
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster